wat nu te lezen
Blog Boeken

Boek uit en geen idee wat nu te lezen? 7 tips om een nieuw boek te kiezen

Om eerlijk te zijn weet ik meestal wel ‘what to read next’, meestal vermeerderen die opties zich zelfs. Maar misschien heb jij nog nooit een wil-ik-lezen-lijstje gemaakt, heb je geen idee wat je zou willen lezen en kun je wel wat inspiratie gebruiken. Dus om te zorgen dat jij ook weet wat nu te lezen, 7 tips die mij altijd nieuwe boekleesinput geven.


7 tips om te kiezen wat nu te lezen

1. Laat je inspireren door anderen

Lees review-blogs, kijk op Goodreads en Hebban voor leestips, abonneer je op nieuwsbrieven van uitgeverijen, de bibliotheek of boekwinkel voor goede tips.

2. Kies eens een totaal ander genre

Lees je het liefst literatuur? Ga dan eens een jeugdboek lezen. Lees je vooral feelgood? Kies dan eens een historische roman? Zijn thrillers jouw ding? Kies dan eens een roman zonder spanning. Lezen in een ander genre kan je verrassen en helpen nieuwe boeken en genres te ontdekken.

3. Kijk wat anderen lezen

Leestips vind je op blogs van veel-lezers en bookbloggers uiteraard. Maar ook op Goodreads en Hebban kan het heel inspirerend zijn om te zien wat anderen lezen. Zeker op Goodreads, waar je als je de app of de webpagina opent meteen ziet wat je vrienden op dit moment aan het lezen zijn, gelezen hebben en hoe ze het boek gewaardeerd (sterren gegeven) hebben.

4. Bezoek een boekwinkel of bibliotheek

Ikzelf kan geen boekwinkel of bibliotheek binnen gaan zonder met een boek én minstens 6 titels voor mijn lijstje die ik een volgende keer wil gaan lezen weer naar buiten te gaan.

wat nu te lezen

5. Maak een wil-ik-lezen-lijstje

Door die titels te verzamelen op een wil-ik-lezen-lijstje – leuke titels kom je namelijk vooral tegen als je nog niet op zoek bent naar een nieuw boek – heb je een mooie lijst om op een ‘wat nu te lezen’ moment op terug te vallen.

6. Maak een leespot

Een leuke tip die ik ooit eens bij Mirjam op haar website of Instagram tegenkwam, is om een leespot te maken. Op kleine papiertjes schrijf je titels van boeken (die je nog in je kast hebt staan en nooit aan begint, of van je leeslijst). Die stop je in een leuke pot. Wanneer je niet weet wat nu te lezen, grabbel je in de pot een briefje met een titel eruit.

7. Maak er een leesuitdaging van

Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om een boek te gaan lezen met een getal erin. Het eerste boek dat je tegenkomt, online of in de boekwinkel of bibliotheek, met een getal wordt het. Of het tiende boek dat je tegenkomt. Nog wat ideeën, kies een titel:

 • met een losse letter erin
 • met een dier
 • of een plaatsnaam erin;
 • met een persoonsnaam
 • een belofte
 • of iets beangstigends erin;
 • van één woord
 • vijf woorden
 • of van tien woorden (moeilijker te vinden!);
 • van een auteursnaam beginnend met een A, een X, een K of een Z (geheel random)
 • een auteur die alleen met voorletters en achternaam bekend is
 • of van een auteur die al 100 jaar dood is.

En zo zijn er nog honderden andere leuke manieren om tot nieuwe leestips te komen. Zo veel? Hmmhmm, zeker wel. Echt? Echt. Nou, een paar ideeën nog dan:

 • kies een boek met een gebouw op de omslag
 • een brug
 • een silhouet
 • of een boom;
 • neem je voor om elke maand een boek van een bepaalde categorie te lezen. Zo deed ik eens een jaarlang de challenge Elke maand een zelfhulpboek. Maar wat dacht je van een jaarlang elke maand een:
  • kookboek
  • reisdagboek
  • jeugdboek
  • feelgoodboek
  • waargebeurd verhaal
  • of een historische roman
 • stel een boeklees alfabet samen met voor elke letter (van A tot Z op volgorde) een boek dat met die letter begint (daar kom je het jaar wel mee door!);
 • kies een boek met een titel die je juist niet aantrekt (en ontdek waarom het boek juist die titel heeft).

Waar haal jij je inspiratie voor nieuwe boeken om te lezen vandaan?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. zegt:

  Wat een leuk idee van de leespot! Ik doe vaak boek ideeën op bij anderen en via de boekhandel.

  1. Dankjewel. 🙂 Ja, dat zijn hele handige plekken voor leesinspiratie.

 2. zegt:

  Leuke ideeën. Mijn ideeën komen meestal van boekbloggers en de nieuwsbrieven/social media van uitgeverijen. Vervolgens reserveer ik bij de bieb en dan is het een kwestie van lezen wat ik in huis heb, op de volgorde van wat het eerst terug moet zijn bij de bieb;).

  1. Mooie plekken voor nieuwe lees input inderdaad. Haha, ja daar gaat het bij mij nog wel eens fout mee, niet op de volgorde van terug moeten naar de bieb lezen. 😉 Gelukkig zijn boeken meestal wel te verlengen.

 3. Mijn inspiratie haal ik meestal uit tips van anderen. In real life, middels en blog.. dat maakt niet uit. En ik heb een aantal schrijvers waarvan ik graag zoveel mogelijk lees!

  1. Leuk om te lezen waar jij je inspiratie vandaan haalt voor nieuw leesvoer. En dat herken ik wel ja, van sommige schrijvers zo veel mogelijk willen lezen.

 4. Ik heb zoveel boeken dat ze niet in mijn kast passen en heb begin dit jaar alles weggehaald en vervangen door andere boeken die ik wel wil lezen. Daarnaast heb ik een verlanglijstje maar ook een lijst met de boeken die ik heb.

  1. Wat handig dat je naast een verlanglijstje ook een lijst hebt met de boeken die je hebt! Dat zal dan wel een flinke lijst zijn als je zo veel boeken hebt dat ze niet in je kast passen.
   Ik heb wel een lijstje met boekenweekgeschenken, ik hoop ze allemaal te kunnen sparen, met een lijstje kan ik bijhouden welke ik al heb en welke ik nog mis.

Reacties zijn gesloten.