minireview #7
Boekrecensies

Minireview #7 februari

1. Volle kracht (Volle #2) – Hetty Kleinloog

Waardering: 3 uit 5.

In december las ik het eerste deel van deze trilogie, Volle Bloei, afgelopen maand het tweede deel, Volle kracht. Het eerste deel was erg leuk, grappig – regelmatig zelfs hilarisch – en smaakte naar meer. Helaas viel dat ‘meer’ – het tweede deel dus – erg tegen. Het was veelal ongeloofwaardig (op een storende manier), er zaten wat fouten en onregelmatigheden in, dingen leken soms ‘aan elkaar geknoopt’ te zijn om iets te laten kloppen. En het was vooral een erg langgerekte roadtrip. Ik twijfelde lang tussen 2 en 3 sterren, maar de wel leuke dingen erin zorgde dat het toch een ruime 2½ ster werd en dan dus 3, omdat je op Goodreads en Hebban geen halve sterren kunnen.

2. Gemmetje Victoria – Yvonne Keuls

Waardering: 5 uit 5.

Dit was daarentegen een boek dat maar liefst 5 sterren van mij kreeg. Het boek dat Yvonne Keuls oktober 2020 op haar 89e begon te schrijven, en dat uitkwam afgelopen december, rond haar 90e verjaardag. (Ik kreeg ‘m van John voor kerst.) Wie ooit Jan Rap en z’n maat heeft gelezen zal zeker veel in het personage Gemmetje herkennen, dat gebaseerd is op een van de mensen die in het opvang huis woonde dat Yvonne Keuls samen met een paar anderen opgericht had begin jaren ‘70 van de vorige eeuw. Het verhaal van Gemmetje is geschreven op Keuls’ bekende gevatte, grappige en treffende manier en maakt het verhaal aangrijpend, mooi, pakkend en soms zelfs hilarisch.

3. Het troostboek – Matt Haig

Waardering: 4 uit 5.

Een leuk, lief boek voor tussendoor. In Het troostboek heeft Haig, die jaren zeer depressief was, alle dingen opgetekend die hem troost bieden. Dit varieert van korte stukjes tekst, wijsheden, quotes en gedichten, tot film- en muzieklijstjes, grappige stukjes en soms zelfs een recept. Ook als je niet depressief bent leuk om te lezen.

4. Gozert – Pieter Koolwijk

Waardering: 5 uit 5.

Wat kan ik zeggen over Gozert zonder al te veel te verklappen? Dit jeugdboek, dat ook op Hebban’s De grote vriendelijke 100 staat is grappig, kleurrijk, verrassend, soms best aangrijpend, en vooral erg goed geschreven. Het verhaal gaat over Ties die met z’n onzichtbare vriend doldwaze avonturen beleeft. Alleen vindt zijn omgeving het vooral dwaas, en dat brengt hem steeds meer in de problemen.

minireview #7

5. Waar over ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

Waardering: 4 uit 5.

Een boek dat ik niet afgelopen maand las, maar al even geleden, maar waarvan ik telkens vergat een review te schrijven. Ondanks wat je door de titel zou verwachten, gaat dit boek niet alleen over hardlopen. Murakami doet uit de doeken hoe zijn schrijversleven eruit ziet, vertelt over zijn tijd als ondernemer, waarom hij is gaan hardlopen, en als een rode draad loopt het trainen en het uiteindelijke lopen van een marathon door het boek. Interessant voor iedereen die graag schrijft, hardloopt of anderzijds fanatiek sport, en/of onderneemt.

Welke boeken las jij afgelopen maand?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Mooie reviews. Het boek van Yvonne Keuls lijkt me heel mooi. Ik las het laatste boek uit de Hotel Flanagans serie uit. En het eerste deel van Madame le Commissaire van Pierre Martin.

    1. Dankjewel. Die Flanagans serie wil ik ook nog graag lezen en die van Madame le Commissaire staat ook op mijn leeslijst, heel benieuwd naar!

  2. zegt:

    Ai, een tegenvallende opvolger van een fijn boek vind ik altijd zó vervelend. Nog veel erger dan een tegenvallend eerste deel of los boek;). Gemmetje Victoria klinkt boeiend. Ik kende deze auteur overigens ook nog niet.

    1. Nou precies, dat dus! Ik merk daardoor wel dat ik wat minder snel in een nieuwe serie begin nu, hoewel er ook nog genoeg op het oog leuke series lonken. 😉

Reacties zijn gesloten.