Bij het schrijven van een verhaal kan het soms best lastig zijn om consistent te blijven. Zeker als je er in de loop van een aantal maanden of zelfs jaren aan schrijft. Wat had je ook alweer geschreven over X? Je probeert het terug te vinden, maar tevergeefs. Of je vergeet het gewoon geheel en blijkt achteraf op een hele andere tak verder te zijn gegaan. Je verhaal groeit wel, maar bevat ineens appeltakken in je perenboom. De kans op plotfouten is groot als je niet consistent bent. In deze blogpost daarom tips om te zorgen voor consistentie in je verhaal tijdens het schrijven.
Hoe meer en hoe beter je aantekeningen maakt, dingen uitwerkt en noteert, hoe consistenter je blijft. Misschien denk je nu: ja dat is leuk en aardig Giovanna, maar ik ben heel intuïtief en ga gewoon schrijven. Prima als het je lukt om ondanks dat niet vast te lopen en te zorgen voor consistentie in je verhaal. Maar bij de meeste mensen gaat het vroeg of laat toch fout. Ze lopen vast omdat ze niet geplot hebben en eigenlijk niet weten waar het verhaal nou heen gaat. Of het verhaal klopt niet voldoende omdat ze niet consistent zijn gebleven in de details, personages of zelfs in de verhaallijn.
Ook aantekeningen maken is schrijven
Research doen, aantekeningen maken, ideeën noteren en je verhaal globaal plotten zijn allemaal onderdelen van het schrijven van een verhaal. Net als herschrijven, overigens. Wil je een echt goed boek schrijven, dan kun je geen onderdelen overslaan.
Noteer voor meer
Noteer daarom alles wat van belang is, voordat je gaat schrijven al, maar ook als je bezig bent en nieuwe ideeën krijgt of meer dingen uit werkt. Je kunt alles noteren in een notitieboekje, een schrift of een Word-document, of gebruik voor elk onderdeel een apart bestand. Bestanden, of dossiers, die je helpen consistentie in je verhaal te houden kunnen zijn:
- Karakterdossiers
- Omgevingdossiers
- Tijdlijn
- Plotlijn in plotpunten
Karakterdossiers
In een karakterdossier leg je per personage vast wat de belangrijkste kenmerken zijn. Ieder personage krijgt zijn eigen dossier. Je hoofdpersoon zal het meest uitgebreide dossier hebben, personages met kleine rollen kun je ook vast liggen in een minidossier. In het karakterdossier noteer je alles wat van belang is voor jou tijdens het schrijven om je personage zo goed mogelijk te beschrijven. Denk aan leeftijd, lengte, kleur haar en ogen, uiterlijke kenmerken (sproeten, litteken, kuiltje in de kin), karaktereigenschappen, familieleden, opleiding, werk, hobby’s, vrienden, lievelingseten, woonadres et cetera. Hier kun je gratis mijn voorbeeld karakterdossier downloaden en uitgebreid lezen hoe je je eigen maakt.
Omgevingsdossiers
Om een compleet beeld te hebben van de setting die je gebruik in je verhaal, en die consistent te blijven beschrijven, kun je net als karakterdossiers ook omgevingsdossiers maken. Daarin zet je per locatie de belangrijkste kenmerken uiteen. Eventueel met schetsen, tekeningen en plattegronden. Met foto’s als het een bestaande locatie is. In je dossier kun je de gebouwen beschrijven, straten, winkels, scholen, huizen, parken, routes; noem maar op.
Tijdlijn
Voor de consistentie in je verhaal is een tijdlijn zeker ook belangrijk. Of je nou een verhaal schrijft dat zich in verschillende tijden afspeelt, of dat het een verhaal is dat zich in een maand afspeelt (maar waar heel veel gebeurt elke dag), een tijdlijn zorgt dat je ziet of het allemaal nog klopt wat je zegt.
Plotlijn in plotpunten
Een goed hulpmiddel om consistent in je verhaallijn te blijven en plotfouten of gaten te vermijden, is je plotlijn in plotpunten op te schrijven. Zo heb je een spiekbriefje met de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen, wijk je er niet onnodig vanaf en vergeet je niets. Zo’n spiekbriefje maak je bijvoorbeeld met een hoofdstukindeling waar je per hoofdstuknummer in steekwoorden opschrijft wat de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen zijn in dat betreffende hoofdstuk.
Hoe duidelijker je doel met je verhaal – dus hoe beter je weet wat er moet gebeuren en waar je naartoe gaat – hoe directer en consistenter je ernaartoe gaat. En hoe gedetailleerder je aantekeningen, hoe beter ze je helpen consistentie in je verhaal te houden als je schrijft.
Herschrijven
Zoals eerder gezegd is herschrijven ook een belangrijk onderdeel van het schrijfproces, een goed boek kan niet zonder. Het nalezen en herschrijven van de eerste versie van je verhaal als het helemaal klaar is, is tevens een extra moment om de consistentie in je verhaal nog even extra te checken. Zeker als je het in meerdere rondes naleest. Lees het daarom een keer op specifiek op consistentie en continuïteitsfouten. Met extra aandacht op dat de plotpunten en karaktereigenschappen consistent zijn in het verhaal.
Wat helpt jou consistent te blijven als je schrijft?
Groetjes, Giovanna