Wat doet een redacteur
Redactie Schrijven

Wat doet een redacteur wel en wat niet met jouw verhaal?

En dan is eindelijk je verhaal af. Tijd voor de volgende stap: het naar een redacteur sturen. Wees niet bang om een redacteur in te schakelen. Jij bent en blijft de baas over jouw verhaal. Een hij of zij zal niets veranderen zonder jouw toestemming. Een redacteur haalt fouten eruit, geeft suggesties, tips en verbeteringen. Maar jij bepaalt wat je daar mee doet. De regie blijft in jouw handen.

Wat een redacteur doet

Veel mensen vragen zich af wat een redacteur nou precies doet als je hem of haar je manuscript laat lezen. Kijk hier om te weten hoe je een goede redacteur kunt vinden. Iemand met wie je op een lijn zit en bij wie jij je prettig voelt en durft te vragen wat je kan verwachtten. Iemand die je helpt en coacht. In grote lijnen is dit wat een professional in dit vakgebied doet:

  • Meedenken over de plot (de grote lijn van je verhaal).
  • Opletten of je niet van het plot bent af gaan wijken.
  • Kijken of de structuur van het verhaal goed is.
  • Letten op kromme zinnen, fouten en inconsequenties.
  • Suggesties om bovenstaande punten aan te passen.
Wat doet een redacteur

Soms kunnen de suggesties of verbeteringen van een redacteur hard overkomen. Denk aan:

  • Geschrapte alinea’s.
  • Suggesties om het verhaal anders te beginnen, dan wel te eindigen.
  • Suggesties om een personage dat niets toevoegt, of een storend element is, te schrappen.
  • Opmerking dat er meer show, don’t tell in moet.
  • Dat het diepgang mist etc.

Dit is wat een redacteur in ieder geval níet doet:

  • Jouw verhaal herschrijven.
  • Zeggen wat er wel of niet in mag staan.
  • Je verhaal veranderen in een heel ander verhaal.

Een redacteur is iemand die het beste met jou en jouw verhaal voor heeft. Hij of zij kijkt er echter met andere ogen naar dan jij. Doordat diegene er verder vanaf staat – het komt immers uit jouw hart en hoofd gevloeid, niet uit de die van de redacteur – ziet hij of zij makkelijker wat het verhaal nog mist. Omdat het jouw creatie is heb jij vaak een blinde vlek voor fouten of hiaten. Bovendien heb jij precies in je hoofd wat je met je verhaal bedoelt. Dat er dan op papier soms nog iets mist of niet duidelijk is, is voor jou lastig te zien. Een redacteur ziet dat door de afstand tot het verhaal en de jarenlange ervaring wel.

Dus wees niet bang voor het ‘oordeel’ van een professional. Samen met jou wil hij of zij er een mooi product van maken waar jij helemaal tevreden over bent.

Wat vind jij belangrijk aan een redacteur?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Ik heb me er nooit zo in verdiept maar vind het wel interessant dat ze je steunen.

    1. Dat is een belangrijk onderdeel bij goede redactie.

  2. zegt:

    Interessant en leuk om dit te lezen! Ik redigeer zelf wel regelmatig blogs, e-books en dergelijke, maar niet heel vaak manuscripten. Ik vind het zelf weleens spannend om iemand een tekst met veel “rood” terug te sturen, maar zeg er ook altijd bij dat het niet allemaal fouten zijn, maar vooral puntjes op de ‘i’. Net wat je zegt, als redacteur heb je altijd het beste voor met de schrijver en het verhaal en is het doel altijd om de schrijver vooral te helpen. Dat houd ik ook altijd in mijn achterhoofd 🙂

    1. Het is nooit leuk nee, om iemand een tekst met veel ‘rood’ terug te sturen (ik weet niet of dat ooit went voor een redacteur of corrector), maar als het met de beste bedoelingen gedaan is en om die belangrijke puntjes op de ‘i’ te zetten, helpt het de schrijver zeker verder. Ik zeg het er ook altijd nog even bij en geef veelal ook aan waarom iets beter zus of zo, of soms zelfs beter geschrapt kan worden. Niet alleen komt het dan minder erg over, maar weet de schrijver ook waar hij of zij een volgende keer zelf al op kan letten.

Reacties zijn gesloten.