verhaal
Blog

Schrijf je eigen verhaal

Ken je dat, dat iemand jou wel even zegt waar jij het beste over kan schrijven? Ik kan je vertellen, dat werkt niet. Als je een verhaal gaat schrijven omdat iemand anders zegt dat je dáár beslist over moet schrijven, is dat meestal niet jouw keuze. Je hebt geen klik met dat onderwerp en zal er niet met plezier aan werken. Zeker als het een boek moet worden van zo’n 80.000 woorden, kan het een hele lange, onplezierige zit zijn. Schrijf wat jou inspireert en wat bij jou past. Schrijf je eigen verhaal, niet dat van iemand anders, dan zal je een klik hebben met je verhaal.. Maar hoe weet je nou wat jou ligt en jouw verhaal is?

 

Jouw verhaal

Uiteraard kun je een autobiografie gaan schrijven, maar dat bedoel ik eigenlijk niet met jouw verhaal. Ik bedoel er mee het verhaal dat in jou geboren wordt. Wat ooit als zaadje geplant is door een idee en is gaan groeien tot een concreet plan.

 

Ga op onderzoek uit

Het kan ook dat je nog niet weet wat jou ligt, dan is het een goed idee om op onderzoek uit te gaan. Pak een notieblokje en schrijf op wat je te binnenschiet als onderwerp voor een verhaal. Een soloreis naar Rome? Twee hackers die de ultieme hack willen gaan zetten? Een moordenaar die met zijn misdaad weg lijkt te komen, totdat jouw hoofdpersoon, speurneus pur sang, op zijn pad komt? Een onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen?

Schrijf alles op en laat het een tijdje broeden. Streep weg waarbij je toch denk dat het niet bij jou past. Breid het onderwerp dat je wel aanspreekt uit. Wie zou de hoofdpersoon kunnen zijn? Man? Vrouw? Kind? Tiener? Waar speelt het zich af? Laat het gaan leven voor jezelf.

 

Doe het vanuit jezelf

Als je schrijft vanuit een intrinsieke motivatie (dus omdat jij dat zelf graag wil doen) werkt dat vele malen beter dan wanneer je dat vanuit een excentrieke motivatie (omdat anderen dat willen, of goed voor jou vinden) doet.

 

Andermans verhaal

Dat neemt niet weg dat je niet het levensverhaal van een ander op mag schrijven. Dat mag zeker wel, zolang het jou maar aanspreekt, het gaat leven en jij er jouw verhaal van kan maken. Zo werkte het bij mij. Mijn eerste boek gaat over het verhaal van een ander. Toen deze jonge vrouw mij haar levensverhaal vertelde en vroeg of ik het op wilde schrijven, gaf dat meteen een klik. Ik zou zelf nooit een dergelijk verhaal als fictie verzonnen hebben, dat ligt mij dan weer niet, maar dit non-fictie verhaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal, lag mij meteen.

schrijf je eigen verhaal

Heel veel succes met het vinden én schrijven van jouw verhaal!

Tot de volgende blog!

Groetjes,
Giovanna

Ben je op zoek naar meer inspiratie om een nieuw verhaal te beginnen? Kijk dan ook eens hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.