rustmomentjes
Schrijven

Vind je rustmomentjes | 9 tips

In de drukte en hectiek van het leven loop je gemakkelijk jezelf voorbij. Geen rust nemen, altijd maar doorjakkeren. Werken, studeren, kinderen snel van school halen, naar zwemles brengen, boodschappen doen, koken, je (zieke) ouders helpen met dingen. Tijd voor schrijven schiet er al langere tijd bij in. O ja, het huishouden moet ook nog gebeuren. Nou even snel dan. Voor je het weet ren je alsmaar achter de feiten aan en raak je uitgeput. Tijd om op de rem te trappen!


Misschien ben je gewoon aan vakantie toe en kun je er 3 weken heerlijk tussenuit. Lekker luieren, niksen en bijkomen. Uit onderzoek blijkt dat je 2-3 weken vakantie nodig hebt om effectief uit te rusten. Maar als vakantie er (voorlopig) niet in zit, of als je geen 3 weken weg kunt gaan, is het belangrijk dat je je rust op andere momenten pakt. Hieronder 9 tips om je rustmomentjes te pakken.

1. Prioriteiten stellen

Leer om prioriteiten te stellen. Kijk wat echt moet en wat niet. Of wat op een later moment kan. Misschien kun je zelfs wat dingen uitbesteden.

2. Relativeer

Soms is het gewoon nodig om te relativeren. Is het echt een ramp als je een weekje het huishouden wat minder doet? Volgende week komt de grote beurt wel weer. En zo niet, dan is het ook goed.

3. Rustig aan in de avond

Belangrijk is het ook om ’s avonds niet te veel meer te willen doen. Spreek met jezelf af dat je na 21.00 uur geen werk of klusjes meer doet. Dan is het tijd om te ontspannen. Lekker op de bank met een tijdschrift, een goed boek of een leuke Netflix-serie.

4. Ontspan

Je rust nemen zit hem niet alleen in uitrusten en niets doen. Het is namelijk ook belangrijk om te ontspannen door leuke dingen te gaan doen. Maak een leuke fietstocht met je partner of ga een dagje naar het strand met een vriendin. Lekker uitwaaien, bijkletsen en genieten.

rustmomentjes

5. Leer jezelf kennen

Iedereen is verschillend. De een laadt op door een dagje in alle rust thuis te zijn en een pyjama-dag te houden, de ander laadt weer op door met vrienden uit te gaan. Ga op ontdekkingstocht om te leren wat jouw accu weer op 100% krijgt. Het kan ook een combinatie zijn. Een dag helemaal niets doen, alleen thuis zijn om lichamelijk uit te rusten. En de volgende dag lekker op stap om geestelijk bij te komen.

6. Snippermiddag

Neem een keertje een snippermiddag op van je werk. En ga datgene doen waar je energie van krijgt. Lekker lui in je tuin liggen met je favoriete playlist op of languit op de bank Netflixen. Of gewoon even goed bijslapen.

7. De kracht van herhaling

Voor eigenlijk alles geldt dat het pas goed werkt als je het regelmatig herhaalt. Zo blijf je van één keer sporten ook niet de rest van je leven fit. Herhaal het inbouwen van je rustmomentjes dus ook regelmatig.

8. Eerder

De sleutel is het om te leren eerder je rustmomentjes in te bouwen. Dus niet meer wachten tot je accu helemaal leeg is voor je hem op gaat laden. Dan ben je eigenlijk al te moe en heb je veel langer nodig om bij te komen. Zorg dat je elke week een paar uurtjes hebt om te relaxen en dat je minstens één keer per maand een dag neemt om te doen wat jou weer nieuwe energie geeft.

9. Doe iets wat energie geeft

Rust nemen betekent niet per se dat je niets moet doen om uit te rusten. Iets doen wat je erg leuk vindt kan ook energie geven. Ik had het van de week met Marion, een van mijn schrijfcoachklanten, hier toevallig ook over. Als je – net als zij – heel graag schrijft en bang bent dat je boek schrijven er met de drukte voor de vakantie bij in gaat schieten, weet dan dat ’s avonds toch even schrijven je juist ook ontspanning en nieuwe energie kan geven. Ook kan het je helpen de drukte en stress van de (werk)dag makkelijker los te laten.

Wat helpt jou om rustmomentjes te pakken?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. Lezen is echt mijn ultieme manier om een rustmomentje te pakken!

  1. Bij mij ook! 🙂

 2. Voor jezelf prioriteiten stellen, en op zijn tijd ontspannen, is echt belangrijk.

  1. Absoluut!

 3. Ik ben ook best een drukte-maker en ik roep ook vaak dat ik gewoon niet KAN ontspannen;-) Sowieso ben je met een blog nooit echt klaar en in huis of in de tuin is er ook altijd wel iets te doen! Gelukkig vind ik zowel bloggen als het huishouden absoluut geen straf natuurlijk. Op mijn werk ben ik trouwens ook altijd bezig. Er is ook daar altijd wel iets te doen.

  1. Haha, mooi gezegd: een drukte-maker zijn. Begrijp je helemaal, net als het gevoel hebben dat je gewoon niet kán ontspannen. Dat zit – helaas – ook in mijn natuur. Ik moet daar van tijd tot tijd echt even uitstappen en juist tegen mij zelf zeggen dat ik wél kan ontspannen en o.a. deze reminders erbij pakken. Maar met een blog ben je nooit klaar nee (grappig dat mensen zonder blog vaak denken dat je die even bouwt en er af en toe wat aan doet, en verder niets), met een huis, een tuin en een eigen onderneming trouwens ook niet. Net als wat je zegt over je werk, daar is ook altijd wel iets te doen. Des te belangrijker om wel van tijd tot tijd die rustmomentjes in te plannen. 🙂

 4. zegt:

  Fijne tips deel je hier. Ik probeer m’n rust te pakken door echt op 1 ding te focussen. Als ik ga lezen écht alleen lezen en niet afgeleid zijn door andere dingen.

  1. Wat goed dat jij je dan echt probeert op één ding tegelijk te focussen, en je niet door andere dingen af te laten leiden. Dat geeft echt rust.

Reacties zijn gesloten.