juiste redacteur
Blog

Hoe vind je de juiste redacteur?

Je bent klaar met je manuscript en wilt het graag na laten kijken door een ervaren redacteur. Maar hoe vind je nou de juiste redacteur? Iemand die bij jou past. Je wilt iemand die vakbekwaam is, maar bovenal iemand waar jij je prettig bij voelt.

Jacqueline Zirkzee omschrijft het zoeken naar een juiste redacteur als volgt:

“Het is net zoiets als het zoeken naar een nieuwe huisarts. Je wilt dat hij vriendelijk is, kundig, betrouwbaar. Je wilt open kunnen zijn over gênante problemen. Hij moet feilloos de vinger op de zere plek weten te leggen, zonder je nodeloos pijn te doen.”

En dat is denk ik ook precies wat het is. Kies een redacteur niet alleen omdat hij zulke goede reviews heeft, of omdat Marietje zegt dat hij zo geweldig is. Maar kijk of je een klik met hem (of haar) hebt, of je hem vertrouwt en of je van hem aan kunt nemen wat hij zegt. Want wat de een fijn vindt aan een redacteur kan voor een ander als zeer onprettig worden ervaren. Waar het voor de een juist fijn kan zijn als een redacteur drastisch hele alinea’s schrapt – immers het kaf wordt dan van het koren gescheiden en zorgt dat je met een puurder product verder kan gaan – kan een ander daar zo van schrikken dat die er een writers block van kan krijgen.

Maar hoe doe je dat nou concreet, een redacteur vinden?

Vraag naar de ervaringen van schrijvers die je kent. Zijn de pluspunten die je hoort dingen die jij ook belangrijk vindt? Bekijk websites van redacteurs. Is de tone of voice van wat je daar leest een toon die er voor zorgt dat je openhartig durft te zijn tegen de betreffende redacteur en vragen durft te stellen? Wanneer je contact opneemt met de redacteur van je keuze merk je al gauw of het klikt of niet. Gaat het gesprek stroef of voel je je onprettig dan is dit wellicht niet de juiste redacteur voor jou. Maar als het eerste contact al soepel verloopt, jij je er prettig bij voelt en graag diens mening wilt horen, heb je waarschijnlijk jouw redacteur gevonden.

Budget

Budget speelt ook een rol bij je keuze. Het lijkt logisch om als eerste naar je budget te kijken bij je zoektocht naar de juiste redacteur. Toch raad ik je af om je daar door te laten leiden. Een redacteur die het goedkoopste was, maar met wie je onprettig samenwerkt en je niets van aanneemt, blijkt dan toch een miskoop. Beter kun je investeren in een goede redacteur die iets duurder is, maar met wie jij prettig samen kan werken om een prachtig en goed publicabel manuscript te verkrijgen.

juiste redacteur

Perfect

Tot slot, ga niet opzoek naar de perfecte redacteur. Die bestaat niet. Net zo min als perfecte schrijvers of perfecte mensen. 🙂

Wat vind jij belangrijk aan een redacteur?

En indien je al een redacteur hebt, hoe heb jij deze gevonden?

Groetjes,

Giovanna

7 Reacties

 1. Ik ben ook aan het rondkijken maar heb nog geen beslissing genomen omdat ik het ook wel heel erg spannend vind. Niemand heeft mijn verhaal nog gelezen en ben een beetje “bang” dat het er straks helemaal niet op lijkt haha. Maar goed, ooit moet ik deze stap toch gaan nemen. Bedankt voor de tips.

  1. Is ook heel spannend! Het is jouw creatie/schepping waar lof maar wellicht ook kritiek op kan komen. Maar je hoeft niet bang te zijn dat het er nadat een redacteur er naar gekeken heeft het er helemaal niet meer op lijkt. Je stuurt of mailt een kopietje op en in de kantlijn maakt een redacteur aantekeningen (spelfouten, typfouten, inconsequenties, suggesties), máár herschrijft jouw verhaal niet. Hij veranderd niets aan jouw verhaal zelf. Jij blijft de baas over jouw verhaal. Hij geeft wellicht suggesties over stukken die je kan herschrijven om het beter te maken ( en zo de kans op een uitgever vinden te vergroten) maar jij bepaalt of je dat ook daadwerkelijk gaat doen. Je zou het eerst kunnen laten proeflezen door mensen. Een kritische vriendin, een taalkundig-onderlegde oom, een bevriende schooljuf, noem maar op. Proeflezers kunnen al aangeven of ze iets niet begrijpen of dat er iets niet klopt, of (typ)fouten er nog uithalen. Dat is meestal een mooie eerste stap voor je er mee naar een redacteur gaat. Dan is het al eens gelezen en minder ‘eng’.

   1. Dank je wel voor je uitgebreide antwoord en excuses voor mijn late reactie. Goede tips waar ik zeker iets mee ga doen. Dank je wel!

    1. Succes! Ik hoop dat je wat aan de tips hebt!
     Groetjes

     1. Zeker weten!

 2. liannesletters zegt:

  Goede tips! Ik heb mijn redacteur Maria Genova wel benaderd omdat ze relatief goedkoop was, maar ik vind het een hele fijne vrouw en ze wist echt precies mijn zwakke punten uit het manuscript te halen. Ik schrok wel van de hoeveelheid weggehaalde alinea’s, maar nu weet ik hoe ik het niet meer moet doen en mijn verhaal is er nu al een heel stuk beter van geworden!

  1. Wat fijn dat je in Maria Genova je redacteur gevonden en een fijne samenwerking hebt met haar. Haha ja ik schrok ook wel toen ik hoorde hoe drastisch zij kan schrappen. Bij jou heeft ze dus echt het kaf van het koren gescheiden zodat je met een mooi, puur product verder kon. Ben zo benieuw hoe je verhaal straks zal zijn na het herschrijven! Succes nog verder, het is een pittige klus, herschrijven.

Reacties zijn gesloten.