Als schrijver wil je graag je verhaal vertellen, maar eigenlijk wil je ook dat het gauw af is. Met een ongeduldig gevoel dat het af moet zijn baal je als je moet gaan herschrijven. Veel mensen ervaren dat zo, ik vind het herschrijven overigens erg leuk, maar dat terzijde. Waarom zijn schrijvers eigenlijk soms zo ongeduldig?
Ik denk dat ongeduldig zijn met twee dingen te maken heeft:
Het graag af hebben omdat het volgende verhaal al in je hoofd loopt rond te springen om eruit geschreven te mogen worden maakt ongeduldig.
En ook voor de erkenning wil je je boek gauw af hebben. Want enerzijds vinden we het verhaal dat we geschreven hebben briljant, anderzijds zijn we als de dood dat het rommel is. Dus willen het heel graag laten lezen in de hoop dat het ‘goed’ bevonden wordt. Hoe langer we daar op moeten wachten, hoe meer de onzekerheid over ons schrijven de overhand geeft.
Nou kan het natuurlijk ook nog dat creatieve mensen (en dat zijn schrijvers!) gewoon altijd ongeduldig zijn. 😊
Hoe hou je die ongeduld een beetje in toom? Door:
1. ouderwets tot 10 te tellen. Of 100, of wat nodig is. 😉
2. je doel voor ogen te houden: een goed boek schrijven, ongeacht de tijd die daarvoor nodig is.
3. een realistisch planning te maken. Door van te voren een goede planning te maken weet je precies waar je aan toe bent en geef je ongeduld geen ruimte.
4. je tijd goed te gebruiken. Als je je schrijf- én herschrijftijd optimaal benut is er ook geen ruimte om ongeduldig te zijn. Je weet dan namelijk dat je die tijd gewoon nodig hebt.
5. te accepteren dat dingen soms niet gaan zoals je had gehoopt. Door de dingen waar jij geen controle over hebt te accepteren geef je ongeduld geen kans.
Ben jij wel eens ongeduldig?
Groetjes, Giovanna
Het lijkt me heel erg leuk om een boek te schrijven, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat vooral de laatste loodjes heel zwaar zijn. Ik ben een keertje begonnen aan een kookboek, maar daar ging zo veel werk inzitten. Best wel jammer, want ik zag het eerst helemaal zitten.
In een kookboek gaat héél veel tijd zitten. Dat wordt nog wel eens onderschat, maar je moet je er zeker niet door laten ontmoedigen hoor! Want kookboeken schrijven is ook erg leuk en van het schrijfproces mag je ook genieten. Een redacteur kan je ook altijd helpen om de recepten goed uit te schrijven en te zorgen dat er een lijn zit in alle recepten. De recepten op je blog zijn altijd erg leuk, lekker en inspirerend, zonde als je daar niets mee doet!
Ik ben chronisch ongeduldig 😉 Goede tips!
Lastig 😉 hopelijk heb je wat aan de tips.
Ik? Ongeduldig? Volgens mij is mijn geduld bij de geboorte achtergebleven. Mijn moeder heeft namelijk zat;).
Ik kan me goed voorstellen dat dat stukje erkenning meespeelt. Je wilt een verhaal toch ook gewoon graag delen? Ik heb dat soms al met een blog, als ik denk dat ik iets leuks schrijf en ik plan ‘m pas over vier weken in;).
Haha, mooi verwoord!
Het is soms zeker lastig om je verhaal nog niet te kunnen delen als het wel al af is. Ik merk zelf gelukkig wel, bij blogs, dat hoe meer ik in het vooruit schrijf, hoe minder ongeduldig ik ben dat ik de blog nog niet kan delen. Op dat moment kan ik vaak alweer een andere, eerder geschreven blog delen en ben ik de laatste weer eventjes ‘vergeten’.