Big Magic
Blog Boekrecensies

Big Magic it is

Deze blog gaat over het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert. Het is geen boekrecensie zoals je van mij gewend bent, maar meer een blog over wat goede stukken uit het boek. Stukken waar je als creatieveling en vooral als schrijver veel aan kan hebben. –Spoiler Alert– Mocht je hem zelf nog willen lezen en dit niet alvast willen weten, lees dan niet verder! En anders, lees vooral wel verder!


Ik was vorig jaar al in Big Magic begonnen, maar heb hem onlangs tijdens mijn vakantie pas uitgelezen. Ik begon er enthousiast in na het lezen van haar prachtige boek Eat, Pray, Love. Maar ik kwam door Big Magic toch een stuk minder makkelijk door. Deels omdat ik ‘m als e-book heb gelezen (en dat vind ik toch minder fijn lezen) en deels omdat ik sommige stukken van het boek erg goed vond en sommige stukken mij juist helemaal niet aanspraken. Het begin vond ik erg goed en het einde ook wel weer, maar het middenstuk had ik niet zoveel mee. Er zaten door het hele boek ook best wat stukken in die ik erg zweverig vond. Die haalden mij dan weer uit het verhaal. Een paar goede stukken van het derde stuk van het boek wil ik graag met je delen.

Big Magic

Herschrijven

Herschrijven is voor meeste schrijvers niet iets wat ze met plezier doen. Voor sommige is het zelfs een nachtmerrie. Toch doet het je verhaal altijd goed. Elizabeth Gilbert verteld dat ze een kort verhaal drastisch moest herschrijven. Het moest ingekort worden met 30% om gepubliceerd te kunnen worden. Ze schrapte zo akelig veel dat het verhaal geen samenhang meer leek te hebben, verteld ze. Ze begon te herschrijven. Het werd er niet beter of slechter door, maar anders. Ze beschrijft dat het door het herschrijven krachtiger werd dan ze het in één keer had kunnen schrijven.

It ain’t your baby

Zie je boek niet als je kind of je baby, dat is het niet. Als je het wel zo ziet kun je er geen afstand van nemen. Kun je er niet in schrappen, zeker geen 30%. En merkt ze fijntjes op, als het echt je baby was zou je toch niet willen dat iemand het koopt? Wie wil er nou zijn kind verkopen?

Elk boek heeft een doel

Elk boek dat je schrijft helpt je ontwikkelen, helpt je rijpen en groeien als schrijver.

Big Magic

Passion vs Curiosity

Je hoeft niet gepassioneerd te zijn om te schrijven en je hoeft geen passie te hebben om schrijver te zijn. Passie is er niet altijd. Ik kan, net als Elizabeth Gilbert, heel gepassioneerd zijn, alleen niet altijd, niet elke dag. Geen idee waar de passie dan gebleven is en of het terug komt. Daar wachten we dan ook niet op met schrijven. Door gedisciplineerd toch te schrijven lukt het ook. Maar hoe vind je dan toch inspiratie om aan het werk te gaan wanneer de passie er even niet is? Door nieuwsgierig te zijn! Hoe dat zit lees je in Big Magic. En natuurlijk wat die Big Magic is, want dat ga ik natuurlijk niet verklappen.

Cover

De cover van het boek (de Amerikaanse versie) vind ik trouwens echt geweldig.

Heb jij al eens een boek van Elizabeth Gilbert gelezen?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Creative Convex

6 Reacties

 1. zegt:

  Dat klinkt zeker las een heel leuk en interessant boek. Ik vind vooral de tip dat je boek niet je kindje is wel heel nuttig. Ik kan me voorstellen dat je boek aanvoelt als jouw werk en dat dat het lastig maakt om te schrappen. Alleen al even afstand nemen van die benadering kan dan waarschijnlijk al helpen.

  1. Big Magic is de moeite van het lezen zeker waard. Ja vond ik ook een hele goede tip. Elizabeth Gilbert heeft zo’n mooie benadering van dingen. Zo goed doordacht ook.

 2. zegt:

  Interesant. Dit boek wil ik zeker wel lezen.

  1. Leuk! Ben benieuwd wat jouw ervaringen dan zullen zijn.

 3. zegt:

  Ik heb hem nog niet gelezen, maar word nu wel nieuwsgierig! Al kan ik ook niet goed tegen zweverigheid, maar het lijkt me toch wel interessant. Hopelijk helpen de lessen uit dit boek jou met het schrijven van je boek!

  1. Kan hem je zeker aanraden, met dus als kanttekening dat ik er mindere stukken in vond zitten. Als het jou ook te zweverig is, die stukken overslaan of naast je neerleggen. En eruit halen wat wel leuke en toepasbaar is.
   Dankjewel! Daar gaan we voor.

Reacties zijn gesloten.