waarom ik graag lees
Blog

Waarom ik graag lees voor het slapen gaan

In de loop van de jaren is mijn avondritueel best veranderd. Zo was ik ooit een echt avondmens en ging ik (ook op werkdagen) vaak pas laat naar bed. Om dan meteen te gaan slapen. Maar in de afgelopen jaren veranderde dat gaandeweg. Zo ging ik steeds vaker lezen voor het slapen gaan en werd ik langzaam aan ook meer een ochtendmens dan een avondmens. Geen idee overigens of die twee met elkaar samenhangen, maar ik begon het lezen voor het slapen gaan wel steeds fijner te vinden. Waarom dat is, lees je in deze blog.


Waarom ik graag lees voor het slapen gaan…

Ik kan me even in een andere wereld wanen

Lezen is net tijdreizen, je slaat een boek open en bent even in een heel andere wereld.

Je leert er altijd wel iets van

Of je nou fictie of non-fictie leest, je leert er altijd wel wat van. Een wijsheid, een levensles, een oplossing, nieuwe woorden, nieuwe plaatsen…

Het is ontspannend

Eerder naar bed gaan om te lezen voelt echt als een ontspannen moment, even tijd voor mezelf. Niets anders hoeven dan wegdromen bij een goed boek, heerlijk. Door je eigen leesgewoonten te creëren wordt lezen extra genieten.

waarom ik graag lees

Het helpt makkelijker in slaap te vallen

Omdat lezen een natuurlijke manier is om van je dagritme naar je slaapritme toe te werken, helpt het je makkelijker in slaap te vallen. Het grootste gedeelte van de dag zijn we met schermen bezig: telefoon, tablet, computer en televisie. Niet alleen geven schermen het bekende blauwe licht af dat je brein wakkerder houdt, maar ook geven ze veel impulsen en prikkels die de hersenen te actief houden voor het slapen gaan. Omdat een boek lezen (en dan het liefst een papieren) voor het slapen gaan dat allemaal niet doet is het een goede manier om je actieve brein langzaam naar de slaapfase te leiden.

Het is knus en gezellig

Lekker lezen in bed met een kussen in je rug en warm onder je dekbed. Sfeervol met wat (kerst)verlichting aan. Need I say more? 😉

Lees jij ook graag? Wat is jouw favoriete leesmoment?

Groetjes, Giovanna

12 Reacties

 1. Vroeger deed ik het ook altijd, lezen voor het slapen, maar de laatste jaren niet meer. Geen idee waarom eigenlijk!

  1. Misschien leuk om het dit jaar weer op te pakken? 🙂

 2. Altijd! Ik lees echt altijd voor het slapengaan, heerlijk! Zeker nu het zo koud is vind ik het fijn om lekker vroeg in bed te kruipen, kruikje en een boekje en Sketch natuurlijk ook erbij;-)

  1. Leuk dat jij dat ook altijd doet! Ja, helemaal nu het koud is inderdaad, lekker vroeg warm onder de wol. 🙂

 3. zegt:

  Ik lees bijna altijd voor het slapen gaan. Heerlijk ontspannend en zo kan ik lekker wegdromen…

  1. Heerlijk hè! 🙂

 4. Zeker voor het slapengaan maar ik vind het ook lekker na het ontbijt voor een half uurtje om rustig wakker te worden.

  1. Dat is ook een goede, een half uurtje na het ontbijt!

 5. zegt:

  Ook bij mij is net voor ik ga slapen mijn favoriete leesmoment. Alleen val ik dan dus snel in slaap, dus liefst begin ik gewoon al twee uur voor bedtijd met lezen;).

  1. Hihi, ja ik ga er ook om die reden wel eerder voor naar bed, soms ook wel anderhalf tot twee uur.

 6. zegt:

  Ik las als kind en tiener echt elke avond voor het slapen gaan in bed. Een aantal jaar gebruikte ik mijn smartphone rond die tijd, achteraf echt heel fout. Sinds ik die wegleg om uiterlijk 20.00 en weer in bed lees, slaap ik echt een stuk beter.

  1. Je smartphone kijken voor bedtijd is om meerdere reden niet goed nee, een boek is veel fijner. 🙂

Reacties zijn gesloten.