leesgewoonten
Boeken

Mijn leesgewoonten

Op internet kwam ik deze leuke tag tegen. Aangezien lezen een van mijn favoriete bezigheden is, en ik ook nog eens dol ben op lijstjes invullen (dit is een soort-van-lijstje zeg maar) leek het mij leuk om deze in te vullen en zo mijn leesgewoonten met je te delen. Lees je mee?

Wanneer en hoe lang lees je?

Ik lees vaak en veel, en ik lees elke dag. Tussendoor als het even kan, voor mijn werk als redacteur (waarbij ik als corrector en persklaarmaker heel veel manuscripten lees die korte tijd later in de winkel als boek liggen) en ook voor mijn werk als schrijfcoach. Maar het liefst en het meest lees ik voor het slapen gaan. Ik lees dan minimaal een half uur, maar vaak wel een Γ  twee uur. Daar kan ik erg van genieten en ontspannen.

Waar lees je?

Van de zomer heb ik veel buiten gelezen, op het balkon in het zonnetje als ik klaar was met werken. Verder lees ik in het weekend nog wel eens op de bank en probeer ik toch wel een beetje een leeshoekje te creΓ«ren. Maar voor het slapen gaan lees ik het liefst zittend in bed.

Koop je vaak boeken?

Zeker, maar wel minder dan vroeger. De boekenkasten begonnen een beetje uit te puilen… Dus ik ben wel kritischer geworden. We hebben een abonnement op de bibliotheek, dus leen ik ook regelmatig boeken. En ook e-books en luisterboeken leen ik via de online bibliotheek. Maar als ik een boek heel graag wil, en ik verwacht hem te willen bewaren en herlezen, dan koop ik hem gewoon.

E-reader of papier?

Ondanks de makkelijkheid van e-books en een e-reader, hebben papieren boeken nog altijd de voorkeur. Neemt niet weg dat ik een e-reader heb en hier ook met veel plezier op lees, maar als ik kan kiezen tussen een e-book of de papieren versie, zal ik altijd kiezen voor de papieren.

Favoriete kinderboek?

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en Oorlogswinter van Jan Terlouw zijn mijn all time favorites, maar er zijn zo veel meer kinderboeken die ik met heel veel plezier gelezen heb en nog (her)lees. Adres Onbekend is er zo eentje die ik recent gelezen heb en erg goed vond. En ook Sara en haar gevederde vriend maakte indruk. Op Goodreads kun je zien wat verder mijn favoriete (kinder)boeken zijn.

Favoriete genre?

Ik heb niet echt een favoriet genre. Ik lees graag in verschillende genres. Het meest lees ik romans, literatuur, feelgood, non-fictie (management boeken, zelfhulpboeken, kookboeken etc.), whodunits en kinder- en jeugdboeken. En soms maak ik een uitstapje naar thrillers of een (auto)biografisch verhaal.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Jill Mansell. Van haar lees ik al bijna 30 jaar boeken. Ik heb sommige al meerdere keren gelezen, en sommige nog niet, maar ik wil ze allemaal gelezen hebben. Lucinda Riley wordt er denk ik eentje van wie ik ook alle boeken wil gaan lezen. Ik ben nu bezig met de Zeven Zussen-serie en wil daarna ook heel graag haar andere boeken (standalones) lezen. En ik ben bezig in de boeken van John Green en denk dat ik die ook wel allemaal wil gaan lezen.

leesgewoonten

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Boeken die ik echt aan kan raden omdat ze mij – om wat reden dan ook – aangrepen zijn: Spaar de spotvogel, Een keukenmeiden roman, De verloren kinderen, Achtstegroepers huilen niet en Een bijzonder jaar. Heel verschillende boeken, vaak aangrijpende verhalen met verlies, oorlog, discriminatie of ziekte, maar stuk voor stuk pareltjes.

Welk genre zul je nooit lezen?

Er is geen genre dat ik nooit zal lezen denk ik. Er zijn veel verschillende genres waar ik graag in lees, en misschien maar een paar genres die ik niet zo gauw pak. Maar het lijkt mij ook leuk om als uitstapje af en toe eens een genre te lezen dat ik anders niet lees. Ik wil mijzelf daar komend jaar meer in uitdagen.

Fictie of non-fictie?

Beide behoren tot mijn leesgewoonten. Zonder meer.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Nee, niet echt. Soms lees ik wel een boek dat diepe indruk maakte (zie hierboven), me heel lang bijblijft, of waar ik (non-fictie) een hoop van geleerd heb, maar die mijn leven veranderd hebben, nee dat niet.

Dit was de tag, ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over mijn leesgewoonten. En mocht je het leuk vinden om jouw leesgewoonten te delen op jouw website, gebruik de vragen gerust ook.

Waar en wanneer lees jij het liefst?

Groetjes, Giovanna

16 Reacties

 1. zegt:

  Deze tag is zo leuk om te lezen πŸ™‚ Ik ga hem voor komende week ook invullen!

  1. Leuk dat je hem ook bent gaan doen!! πŸ™‚

 2. Zo leuk om te lezen wat jouw leesgewoonten zijn. Een aantal van je favoriete boeken heb ik nog niet gelezen dus die kan ik weer aan mijn lijstje toevoegen, leuk!

  1. πŸ™‚ Altijd leuk om nieuwe leestips op te doen, mijn lijstje groeit ook maar door. πŸ˜‰

 3. Lilian zegt:

  Leuke tag en leuk om te lezen hoe (en waar) jij leest. Ik lees ook vaak in de avonden. En aan het eind van de middag. En in het weekend zoveel mogelijk πŸ™‚

  1. Dankje! Leuk dat jij ook graag in de avonden leest en wanneer mogelijk einde van de middag en in het weekend. Met non-fictie zitten we best vaak op één lijn, zie ik vaak op je site. Of jij leest iets wat ik ook gelezen heb of aan het lezen bent, of ik ken het nog niet en wil het dan ook gaan lezen. πŸ˜‰

 4. Tamara zegt:

  Wat leuk om te lezen. Leuk leeshoekje, heb je! Ik lees zelf veel minder dan ik zou willen. Wat ik meestal voor pas zijn waargebeurde verhalen (ik vind die vaak te heftig en dan ben ik er teveel mee bezig) of oorlogsverhalen.

  1. Dankjewel! πŸ™‚ Ik lees ook niet vaak waargebeurde verhalen om precies dezelfde reden (te heftig vaak en ze blijven in je hoofd zitten).

 5. Wat een leuke tag, ik lees zoals ik gisteren al schreef, heel graag in bed en in de trein. En ik vind het helemaal leuk als Sketch er bij komt liggen, meestal gaat ze bij mijn voeten liggen of ze komt aan het boek knabbelen. En heel soms gaat ze er boven opzitten, de beste manier om aandacht te krijgen natuurlijk;-) Ik ben (nog steeds) heel erg fan van de Harry Potter boeken, ik heb ze ontelbaar vaak gelezen. Het blijven echt magische boeken.

  1. Dat klinkt heerlijk, lezend met Sketch tegen je aan of bij je voeten. Leuk dat je daarnaast ook graag in bed leest en in de trein. Toen ik vroeger (pre-corona) ook regelmatig met de trein ging nam ik ook altijd een boek mee. Een ideale leesplek! Helemaal waar dat de Harry Potter boeken echt magisch blijven, ze zijn zo goed geschreven.

 6. zegt:

  Heel leuk om te lezen wat je zoals leest. Oorlogswinter is ook een van mijn favoriete kinderboeken. Leuk lijstje, ik ga deze ook een keer invullen.

  1. Ja, prachtig boek hè, Oorlogswinter? Leuk dat je het lijstje ook een keer gaat invullen, ik ben benieuwd naar jouw leesgewoonten!

 7. zegt:

  Leuk! En de plaats waar je leest is voor mij herkenbaar;). Ik vond het een leuk lijstje, dus ik heb ‘m voor volgende week ook klaar staan.

  1. Leuk dat je op dezelfde plaats leest! En heel leuk dat je ‘m volgende week ook gaat plaatsen! Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoorden.

 8. zegt:

  Leuk om te lezen! Je leest inderdaad heel wat verschillende soorten boeken. Achtstegroepers huilen niet is mij ook altijd bijgebleven. Ik lees graag ’s avonds in bed (liggend) en overdag in het hoekje van de hoekbank.

  1. Leuk om te lezen dat jij ook graag in bed leest (knap dat je dat liggend lukt, ik krijg altijd een lamme arm van het boek of de e-reader omhoog houden, haha) of knus in een hoekje van de bank.

Reacties zijn gesloten.