schrijven van boeken
Schrijven

Waarom het schrijven van boeken zo leuk is

Schrijven is leuk, dat sowieso. Je bent creatief en scheppend bezig. Je kunt er je hoofd door leeg maken en dingen van je af schrijven. Het geeft energie. Maar wist je dat er nog meer redenen zijn waarom het schrijven van boeken zo leuk is? In deze blog lees je welke.


Het is jouw wereld

Dus jij mag bepalen waar het zich afspeelt, hoe het eruit ziet en wat er gebeurt. In een bestaande (wereld)stad, of eentje gebaseerd op een bestaande plek/stad/setting, of geheel fictief; alles kan.

Je personages kunnen zijn wie jij wilt dat ze zijn

Je kunt ze dingen laten doen (wereldreis maken, parachutespringen, arts worden, of inbreker) die jij zelf nooit zou durven, willen of kunnen doen. Ze kunnen eruit zien zoals jij wilt. En ze kunnen het werk of de hobby’s, vrienden, familie, woning, achtergrond, nationaliteit, of wat dan ook, hebben die jij wilt dat ze hebben.

Het hoeft niet te kunnen

Iemand die dingen ziet, voorvoelt of zelfs een soort superpowers heeft? Jonge kinderen die alleen met de trein reizen? Mensen die tijdreizen? Een tas vol met bijzondere spullen hebben en een supernanny zijn (Mary Poppins)? Of nooit oud worden (Het eeuwige leven)? Een hoog bejaarde man (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween) die uit het bejaardentehuis ontsnapt en spannende avonturen beleeft. De Engelse koningin die (bijna net zo oud) moorden oplost en in kasten klimt (Hare Majesteit de koningin…). Of de oud-bondskanselier die op haar manier de rotzooi achter Poetin opruimt en moorden oplost (Miss Merkel serie). Bij het schrijven van boeken kan het allemaal!

schrijven van boeken

Clichés en stereotypen gebruiken mag

Hoewel clichés en stereotypen gauw, nou ja, nogal cliché zijn, kan het soms ook juist heerlijk zijn om dat soort types in je verhaal te schrijven. De gespierde superhunk waar je hoofdpersoon voor valt, maar waar je als lezer al van kan voorspellen dat het fout af zal lopen, heerlijk toch?

Absurd

Bij het schrijven van boeken kun je er, als het past bij je verhaal, best wat absurdistische dingen tegenaan gooien. Roald Dahl is daar bijvoorbeeld erg goed in. De visgraten die uit de baard van Meneer Griezel steken of de vogelpootjes die uit de pastei omhoog steken die Mevrouw Griezel gebakken heeft (De Griezels). Maar ook Forrest Gump en het eerder genoemde De 100-jarige man… kunnen daar zeker wat van.

Einde

En happy end? Een tragisch einde? Een onverwacht of juist open einde? Jij bepaalt hoe het afloopt!

Vind jij het leuk om boeken, verhalen of blogs te schrijven?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. Leuk artikel, ik kan me er helemaal in vinden. Ik vind bloggen ook nog steeds enorm leuk, samen met het maken van foto’s. Alhoewel ik de foto’s samen met mijn fotografe maak, we bedenken natuurlijk wel samen wat er op die foto’s komt. Mooi hoe jij dat omschrijft; scheppend bezig zijn. Ik ervaar dat nu ook een beetje in mijn nieuwe huis. In de ochtend kijk ik nog tegen een spuuglelijke ondervloer aan en dan drie dagen later ligt er opeens een prachtige vloer en staan al je meubels en accessoires er opeens, dat is eigenlijk ook een beetje scheppend bezig zijn, iets maken, iets creëren. Ja, daar word ik blij van!

  1. Mooie vergelijking en dat is zeker ook scheppend en creatief bezig zijn in je nieuwe huis! Dat maakt een verbouwing ook dragelijker denk ik, door vooral te focussen op dat wat je al scheppend gedaan hebt, in plaats van te focussen op wat er nog moet en nog niet mooi is. Jouw kennende ben je een prachtig paleisje voor jou en Sketch aan het creëren! 🙂

 2. zegt:

  Ik hou enorm van schrijven en dan vooral boeken en blogs. Het creeëren van personages en je even in een andere wereld bevinden vind ik het leukst.

  1. Ja heerlijk is dat hè!

 3. zegt:

  Verhalen schrijven vind ik moeilijk maar ik kan wel enorm genieten van het schrijven van blogposts. Ze groeien doorgaans onder mijn handen. Ik heb niet van te voren een duidelijk plan. Ik laat het het liefst gewoon gebeuren.

  1. Het schrijven van blogs is ook absoluut erg leuk! Leuk om te lezen hoe jij gewoon begint.

 4. zegt:

  Kortom: je eigen fantasie heerlijk de vrije loop laten.
  Qua non-fictie weet ik niet of ik een boek zou kunnen schrijven, maar eigenlijk is er in sommige genres geen goed of fout. Best leuk eigenlijk.

  1. Absoluut! 🙂

Reacties zijn gesloten.