vastgelopen tijdens het schrijven van je boek
Schrijven

Vastgelopen tijdens het schrijven van je boek? Zo kom je weer verder!

Enthousiast begon je te schrijven aan een verhaal. Een tijdje ging het ook best lekker. Je maakte voortgang en schreef flink wat bladzijden vol. Maar nu gaat het niet zo vlot meer. Eigenlijk heb je het gevoel dat je helemaal niet meer vooruit gaat. Je hebt er eigenlijk ook niet zo veel zin meer in en komt tot de conclusie dat je bent vastgelopen tijdens het schrijven van je boek. Wat nu?


Vastgelopen tijdens het schrijven van je boek? Zo zorg je dat je weer verder komt!

Onderzoek

De beste start is om te onderzoeken waardoor je vastgelopen bent tijdens het schrijven. Wat weerhoudt je ervan om verder te schrijven? Blijkt je verhaallijn niet te kloppen? Misschien ben je er onbedoeld wel vanaf geweken. Misschien heb je helemaal niet geplot en ben je gewoon enthousiast begonnen waardoor je nu geen idee hebt waar je verhaal naartoe moet. Of zijn er personages die in de weg zitten en het verhaal doen stagneren? Of speelt twijfel en onzekerheid een rol en zorgen die ervoor dat het schrijven stil is komen te liggen?

Herlees

Om te ontdekken of het iets in je verhaal zelf is waardoor je niet lekker meer doorschrijft kun je het beste dat wat je al geschreven hebt herlezen. Waar loopt het nog vlot en lekker en waar niet meer? Waar komt dat door? Wat zou er anders kunnen? Wat mis je? Waar struikel je zelf al over bij het teruglezen?

Indien nodig herschrijf

Als je bijvoorbeeld van je verhaallijn (je plot) bent afgeweken (het verhaal ging over dit en dat, en na drie hoofdstukken gaat het ineens over zus en zo), is het goed om je plot er weer bij te pakken. (Of nu te gaan plotten als je dat nog niet hebt gedaan!) Misschien wil je terug naar dat je hele verhaal blijft gaan over dit en dat, of ontdek je juist dat je het hele verhaal toch liever over zus en zo wilt laten gaan. Dan kan het nodig zijn om (een deel) te herschrijven, zodat er weer één lijn in zit en het een doorlopend verhaal wordt.

Zijn er personages die zo gezegd in de weg zitten, kijk dan wat eraan scheelt. Misschien zijn ze te ‘plat’ en missen ze inhoud en diepgang. Ga dan aan de slag om ze meer tot leven te wekken. Ook kan het zijn dat je te veel onbelangrijke personages hebt toegevoegd die het verhaal wat rommelig maken. Dan kan het helpen om sommige personages te herschrijven, of om ze te schrappen, of juist om een paar zwakke personages samen te voegen tot één sterk personage.

vastgelopen tijdens het schrijven van je boek

Heb vertrouwen

Heb vertrouwen dat het goed komt, hoe dan ook. Zeker wanneer onzekerheid of twijfel ervoor zorgen dat je niet meer of nog maar weinig schrijft is het belangrijk om te weten dat het wel goed komt, links om of rechts om. Als je maar in beweging (aan het schrijven) blijft. Het hoeft niet perfect te zijn en een eerste versie van je verhaal is nooit zo goed als de vijfde versie, bijvoorbeeld. Niemand schrijft in één keer een goede eerste versie van zijn/haar boek waar niets meer aan hoeft te gebeuren. Echt niemand. Ook schrijvers die al meerdere boeken hebben gepubliceerd niet. En ook zij hebben de hulp van een redacteur, een persklaarmaker en een corrector nodig om het tot een prachtig boek te maken.

Vraag hulp

Wees dus niet bang om hulp in te schakelen van proeflezers, een redacteur of een schrijfcoach. Dat is geen falen, dat is wijsheid. Je kunt nog niet alles weten over schrijven, je leest vaak over je eigen fouten heen en een steuntje in de rug hebben is voor elke schrijver fijn.

Geef niet op

Wat de reden ook is dat je vast bent gelopen, geef niet op. Alleen als je opgeeft kom je boek er nooit. Toch kan het soms het beste zijn om als je er echt niet mee verder komt, helemaal overnieuw te beginnen of zelfs met iets nieuws te beginnen.

Ik heb dat ook wel eens gehad met een blog, dan had ik een mooi onderwerp, maar kwam de blog om de een of andere reden niet uit de verf. Soms bleef het dan al hangen na de intro, soms had ik wel al iets meer, maar elke keer als ik er mee verder wilde kwam ik niet vooruit. Het schrijven ging moeizaam of stroef, of ik wist gewoon geen zinnig woord toe te voegen. Het besluit om die blog dan maar niet te schrijven en de opzet weg te doen bleek dan achteraf een goede keuze, omdat zo’n niet lopende blog eerder een blok aan je been is dan fijn om te schrijven. En laten we wel wezen, schrijven moet toch in de eerste plaats fijn zijn om te doen.

Ben jij wel eens vastgelopen tijdens het schrijven van je boek, verhaal of blog?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Dat laatste vind ik herkenbaar, bij een blog. Helemaal opnieuw beginnen helpt bij mij dan inderdaad. Vaak ook niet gelijk, maar gewoon een weekje later. Eerst weer even laten borrelen in mijn hoofd en dan komt het wel. Of niet;).

    1. Ja mooi, zo werkt het met bloggen zeker ook. En inderdaad later dan komt het wel, of niet. 😉

Reacties zijn gesloten.