minireview #6
Boekrecensies

Minireview #6 januari

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik de afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en de boeken die er voor mij uitsprongen deel ik graag met je. Benieuwd welke? Je leest het hier.


1. Sterrenbaai (Hope Harbor #6) – Irene Hannon

Waardering: 4 uit 5.

Alweer het zesde deel in deze mooie serie, die zich afspeelt – zoals de serienaam al doet vermoeden – in het stadje Hope Harbor, in Oregon. Het is een feelgoodserie met diepgang (en hoop). Elk deel gaat over een paar verschillende mensen, oude of nieuwe inwoners van het stadje, waarvan er meestal twee de hoofdrol hebben. In elk deel zijn dit andere personen. Zoals bij series tegenwoordig vaak staat, zou het deel ook goed los te lezen zijn. Maar niet als je ook de andere delen wilt lezen, want de personages uit de eerdere delen komen hier vaak ook even in terug, met hoe het nu met ze gaat. Dat zijn dan dus wel spoilers voor als je de eerdere delen nog wilt lezen. Dus als je de serie wilt gaan lezen, dan kun je het beste bij het eerste deel beginnen. Maar dat terzijde. 😉

In dit deel zijn Holly en Steven de hoofdpersonen, die elkaar bij toeval ontmoeten en wiens levensvisie lijnrecht tegenover elkaar staat. Ondanks de klik verwerpen ze beide het idee dat er wat meer zou kunnen gebeuren tussen hen. Maar hun paden blijven elkaar kruisen.

Leuk is dat in elk deel Charley de tacoman, het meeuwenduo Floyd en Gladys, en het altijd elkaar plagende geestelijke duo pastor Murphy en dominee Baker terugkomen. Zij hebben nooit de hoofdrol, maar vormen mede, als een soort stabiele steunpilaren, het verhaal. Sterrenbaai is overigens niet het laatste deel, in het nawoord kondigde Irene Hannon aan dat er nog een volgend deel komt. En daarnaast ook nog een andere, hele nieuwe serie. Ik ben benieuwd!

2. De kracht van rust – Mirjam van der Vegt

Waardering: 3 uit 5.

Dit boek luisterde ik als audioboek. Niet heel vernieuwend voor mij (ik heb wellicht al wat te veel gelezen hier over…) maar beslist interessant. En bovenal een goede reminder om voldoende rust te nemen. Zo laat de auteur aan de hand van eigen ervaringen en de ervaringen van beroemde – drukke – mensen zien hoe noodzakelijk rust is en hoe je rust als gewoonte in je leven op kan nemen. Want: ‘wie veel werkt, mag veel rusten’. Een andere reden trouwens dat het boek geen vier maar drie sterren kreeg is dat ik het net wat te gelikt en te commercieel over vond komen. Deels door alle beroemdheden die de revue passeren en deel door het telkens wijzen op de leesbeleving die je op de site kan downloaden (waar best een prijskaartje aan blijkt te hangen terwijl je het maar een jaar mag gebruiken). Dus mijn conclusie: leuk en interessant, en met best wat goede punten, maar geen topper.

3. De deal van je leven – Frederik Backman

Waardering: 4 uit 5.

Als een zeer succesvolle man in het ziekenhuis terechtkomt wanneer hij ernstig ziek is, ontmoet hij een eveneens ernstig ziek vijfjarig meisje. Wanneer hij op kerstavond terugblikt op zijn leven, neemt hij een beslissing die niet alleen zijn leven, maar ook dat van veel anderen zal veranderen.

Een goed en intrigerend kortverhaal in Backmans eigenzinnige, soms wat cynische, maar bovenal altijd weer verrassende stijl.

4. Het eeuwige leven – Matt Haig

Waardering: 4 uit 5.

Het Eeuwige leven is het tweede boek dat ik las van Matt Haig. In december las ik Middernachtbibliotheek en was meteen fan van zijn fijne schrijfstijl. Dit boek gaat over Tom die een ongewone ziekte heeft: hij heeft het eeuwige leven. Om niet in de gaten te lopen moet hij telkens van plaats en naam veranderen. In het huidige Londen probeert hij dat door zich voor te doen als een 41-jarige geschiedenisleraar. Wat op zich goed bij hem past, want hij is overal geweest, heeft door de eeuwen heen van alles meegemaakt, en heeft veel belangrijke gebeurtenissen van nabij meegemaakt. Toch wil hij niet meer hoeven te verkassen elke paar jaar. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als gewone mensen, stervelingen. Hij mag alleen niet verliefd worden… Het eeuwige leven is een bitterzoet verhaal over identiteit, over de onvermijdelijkheid van veranderingen en over de tijd die het kost om te leren hoe te leven.

Een mooi, leuk verhaal dat je aan het denken zet, o.a. over de onvermijdelijkheid van veranderingen, en ook over hoe makkelijk je van identiteit kon verwisselen een paar eeuwen terug, maar hoe moeilijk het nu is om door internet, social media etc. anoniem te blijven. De volgende twee boeken van Matt Haig liggen al klaar om gelezen te worden: Het troostboek (heb ik ondertussen net uit) en het jeugdboek Sam Blink en het verboden bos. Want naast prachtige romans voor volwassenen schrijft Matt Haig ook non-fictie én jeugd- en kinderboeken. (Helaas trouwens vergeten een foto van het boek te maken voor ik het terugbracht naar de bibliotheek…)

5. Het ministerie van oplossingen en de zilverjongen (#4) – Sanne Rooseboom

Waardering: 4 uit 5.

Over jeugdboeken gesproken, ik las deze maand het vierde deel van deze geweldig leuke serie. In dit deel worstelt Nina met een van de regels van het geheime genootschap ‘Het ministerie van oplossingen’: we helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden. Ze wil Ralf die altijd boos en onaardig doet namelijk helemaal niet helpen. De andere leden van het ministerie vinden dat de jongen, die duidelijk problemen heeft, geholpen moet worden. Met tegenzin stemt Nina in.

Wederom een leuk, grappig en spannend deel in deze serie!

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

10 Reacties

 1. De boeken spreken me niet zo aan maar ik las 9 boeken waaronder Harry Potter en mijn favoriet Confettiregen.

  1. Heerlijk dat je 9 boeken las in januari! Harry Potter blijft goed hè? Confettiregen ken ik niet.

 2. zegt:

  Mooi mini review. Ik krijg zin om boeken te reserveren nu. Ik las veel boeken maar half in januari. Wel eentje helemaal als luisterboek. Toch nog één: Achter de muren van Jericho. Heel mooi.

  1. Hihi, ja dat heb ik ook vaak na het lezen van reviews: dat ik boeken wil gaan reserveren. Waren de boeken die je maar half las in januari niet leuk dat je ze niet uitlas? Of wel leuk maar nog niet uitgelezen?

 3. zegt:

  Fijn weer die mini-reviews. Ik las in januari niet zo heel veel boeken en van deze lijst heb ik Sterrenbaai en De deal van je leven gelezen, de laatste in het Engels. Het eeuwige leven (de Engelse versie) staat wel op de lijst om binnenkort gelezen te worden. De kracht van rust lijkt me wel een goed boek, maar aan de andere kant … het lukt me de laatste tijd best goed om rust te nemen. Had een tijdje geleden ook The ruthless elimination of hurry gelezen en die helpt daar goed bij, komt binnenkort ook in het Nederlands uit (de titel is alleen superletterlijk vertaald en ik weet niet of ik dat mooi vind). In februari hoop ik ook weer maandelijkse mini-reviews op te pakken 😉

  1. Ja, leuk dat je die twee ook gelezen hebt. Klinkt als een interessant boek, The ruthless elimination of hurry, jammer dat de titel voor de vertaling zo superletterlijk is. Ik blijf mij daar over verwonderen, dat titels soms zo totaal anders vertaald worden (zo las ik onlangs ‘Zwart op wit’ van Mhairi MacFarlane, over iemand die als ghostwriter een boek over een beroemd iemand gaat schrijven, terwijl de originele titel ‘Who’s that girl’ is) maar dat dat soms dan pakkender is, terwijl titels soms superletterlijk vertaald worden en het daardoor een geheel niet pakkende titel is…

 4. zegt:

  De kracht van rust lijkt me ook echt een boek voor mij. Ik las afgelopen maand maar 3 boeken, maar daar was ik in 2021 al in begonnen :). Het huis in Parijs van Natasha Lester, Sophia’s wens van Corina Bomann en De Italiaanse droom van Catherine Mangan.

  1. O, dat lijken mij alle drie ook mooie boeken!

 5. zegt:

  ‘De kracht van rust’ staat bij mij al sinds juli gereserveerd bij de bieb, maar ik denk dat het wachten erop onderdeel is van meer rust creëren;). Ik ben benieuwd of ik dezelfde ervaring ga hebben als jij.

  1. Jeetje zo lang al! Misschien zou de bibliotheek dan beter nog een exemplaar aan kunnen schaffen, er is blijkbaar veel vraag naar. Haha, maar inderdaad, misschien is het wachten erop al voorbereiding op meer rust creëren. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt, als je het boek eindelijk te pakken krijgt. 😉

Reacties zijn gesloten.