Vermijd deze woorden als je schrijft
Schrijven

Vermijd deze woorden als je schrijft

Er zijn van die woorden die je beter niet kunt gebruiken als je schrijft. Ze zijn niet fout of per se slecht, maar meestal doen ze je tekst geen goed. Vermijd daarom altijd woorden die nietszeggend zijn, of ‘leeg’. Of die je tekst vaag, langdradig of passief maken. Welke woorden je in je verhaal wilt vermijden lees je in deze blog.


Vermijd twijfelwoorden zoals:

  • misschien
  • wellicht
  • waarschijnlijk
  • eigenlijk

Ze maken je tekst twijfelachtig. Als jij het al niet zeker weet (of je personage als je een verhaal schrijft) – misschien dat…; wellicht als… – dan neemt je lezer het ook niet als zeker aan. Bovendien maken ze je tekst onduidelijk. ‘In principe zijn we gesloten’ is er ook zo een. Zijn jullie nou gesloten of niet? En als je personage in je verhaal vaak ‘misschien’ zegt, moet dat een reden hebben. Dat het is om aan te geven dat het een onzeker persoon is die niet een duidelijke mening durft te geven. Als je personage niet onzeker is moet je het zeker vermijden.

Vermijd ‘lege’ woorden (ook wel containerbegrippen genoemd) zoals:

  • mooi
  • leuk
  • goed

Dat lijken hele mooie, leuke en goede woorden, maar ze zeggen helemaal niets. Want wat is mooi? Hoe ziet dat eruit? Hoe smaakt lekker? En wat is goed? Daar komt bij dat wat de een mooi/leuk/goed vindt, een ander dat niet vindt.

Vermijd deze woorden als je schrijft

Vermijd ook overbodige woorden zoals:

  • erg
  • heel
  • veel
  • dus
  • toen
  • dan

Deze woorden lijken je tekst kracht bij te zetten, maar verzwakken ze juist. De nadruk gaat liggen op die woorden en niet op de woorden waar je ze voor geplaatst hebt. Of ze komen slijmerig over: ‘Wat heb jij heel erg lekker gekookt vandaag.’ Of: ‘Wat heb jij lekker gekookt vandaag.’ Die laatste komt oprechter en sterker over.

En woorden als ’toen’ en ‘dan’ voegen vaak ook niets toe. Wees er spaarzaam mee en voorkom dat je verhaal of blog een ‘en toen deden we dit en toen gingen we dat’ wordt.

Nou zeg ik niet dat je nooit mag zeggen dat ‘iets misschien een goed idee is’, als je iets voorzichtig als suggestie wilt brengen en een ander niet wilt kwetsen. En ik vind dingen ook vaak mooi en leuk. En soms is toen schrijven wél nodig. Maar wees je wel bewust van deze woorden, zeker als je een blog of een artikel schrijft, iets naar een klant mailt, je een advertentie schrijft, een social media post maakt, of een boek schrijft.

Wat zijn dingen die jij vermijdt als je schrijft?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. zegt:

    Ik maak me heel vaak (zie je, daar heb je het al: heel;)) schuldig aan die laatste categorie. Ik heb daar zelfs een blog aan gewijd. Die woorden gebruik ik omdat ik heel (gaan we weer;)) zwart-wit denk. Daarom zijn dingen bij mij altijd ‘heel erg’ enz… Als ik een blog nakijk voor hij online komt, schrap ik dat soort woorden weleens. Aan de andere kant hoort het echt bij mij en dus laat ik het ook vaak staan.
    Ik merk overigens dat ik in gesprekken heel vaak woorden als ‘misschien’ gebruik. Ik denk hardop in gesprekken en orden al pratend mijn gedachten. Dan krijg je dat;).

    1. Heel herkenbaar (ik bedoel maar, daar is mijn ‘heel’ ook al )! Ik vind ook veel dingen ‘leuk’, ‘mooi’ en ‘heerlijk’, dat is in gesprekken en reacties op blogs en social media ook prima. Maar inderdaad, als je na het schrijven uit je blog, artikel of verhaal kan schrappen vóór je het publiceert helpt dat wel mee aan de leesbaarheid. En soms er bewust wél in laten omdat het bij je past is ook goed natuurlijk. 🙂

  2. Het zijn ook makkelijke woorden die een mens veel gebruikt dat maar het verraderlijk.

    1. Dat is zeker waar!

  3. zegt:

    Wat een goede tip om op deze woorden te letten. Ik denk dat ik ze, onbewust, veel gebruik in mijn teksten, dus ik ga daar zeker op letten.

    1. Veel mensen hebben dat hoor (ik incluis), maar als je er bewust van bent kun je het wel achteraf (wat) schrappen, en na verloop van tijd ga je zelfs al schrijvende merken dat je het doet en kun je het dan meteen aanpassen.

Reacties zijn gesloten.