schrijfplekken
Blog

De 5 beste schrijfplekken

Om een mooi verhaal te kunnen schrijven, moet je een goede schrijfplek hebben. Nou is een idyllische plek misschien wel de utopie voor de meeste schrijvers. Een mooie luxe cabin ergens op een afgelegen plek in de ongerepte natuur in Midden Amerika, bijvoorbeeld. Of in een romantische woning op palen ergens in Bali. Maar voor de meeste van ons is zoiets niet weggelegd, helaas. Dus moeten we het doen met dichter bij huis gelegen schrijfplekken. Maar wat zijn fijne schrijfplekken?

 

Home sweet home

In de eerste plaats: gewoon thuis! Is dat geen favoriete plek, omdat je er geen fijne werkplek hebt? Creëer die dan! Your the boss at your own home. Ook als je een laag budget hebt kun je er wat moois van maken. Met een leuk bureautje, een goede stoel, een paar planken voor je (woorden)boeken, notebooks en dergelijke erboven kom je al een heel eind. Hang een leuk inspirerende schrijversquote aan de muur, of een foto van je favoriete reisbestemming of favoriete auteur.

 

Aan het strand

Het kustgebied is een inspirerende plek om te schrijven. Lekker zittend op het zand of bij een strandtent. Je kunt er de stilte opzoeken en de eenzaamheid voelen bij het zien van een verlaten strand en wegrollende golven. Het kan gevoelens oproepen die je zo makkelijker op het papier kan overbrengen en je personage toe kan bedelen die bijvoorbeeld op een keerpunt in zijn leven is gekomen of net vreselijk nieuws te horen heeft gekregen. Maar je kunt juist ook de drukte en de buzz van een warme zomerse dag opzoeken en zo de inspiratie voelen voor een verhaal dat zich afspeelt in een warme drukke stad tijdens de vakantie van je personage.

schrijfplekken

 

In een lunchroom of café

Ik heb best wat artikelen geschreven onder het genot van een kop koffie in een leuk café. Ook daar kan een buzz zijn die je een schrijfboost kan geven. Daarnaast kan het observeren van mensen je inspiratie geven voor personages in je verhaal. Leuke tics, grappige anekdotes, of leuke kledingcombinaties kunnen inspireren. Maar ook een gesprek een paar tafels verderop net niet kunnen verstaan en dan je eigen verhaal bedenken aan de hand van hun mimiek en gebaren is leuk. Hebben ze ruzie? Deelt de één een geheim met de ander? Is er een ontluikende liefdesrelatie? Of juiste een moeizame moeder-dochterrelatie?

 

In het museum

Het museum is een heel inspirerende plek om pen en papier tevoorschijn te halen. Tuurlijk, een laptop kan ook, maar deze omgeving nodig wel uit om het gewone handwerk te beoefenen. Bovendien bevorderd met de hand schrijven de creativiteit in de hersenen sterker. Binnenkort meer over creativiteit en schrijven.

 

In de trein

Hoewel je de drukke ochtend- of avondspits wellicht wilt vermijden, kan het schrijven in de trein een hele goede schrijfplek zijn. Zeker als je toch van A naar B moet, gebruik je de tijd goed door te schrijven. Sluit je ogen even en laat je mee voeren door de cadans van de trein. Wat zie je voor je? Waar denk je aan? Wat voel? Open je ogen weer en schrijf het op. Ook kan het landschap je een nieuwe input geven. Laat letterlijk je denken en je schrijfwerk zich doen verplaatsen.

 

Waar schrijf jij graag?

Fijn weekend!

Groetjes,
Giovanna Jansen

3 Reacties

 1. Sonja Grinwis zegt:

  Leuk om te lezen. Zelf heb ik er ook als over geschreven en we zijn het op veel punten heerlijk eens met elkaar. Ik kan echt overal schrijven maar ook inspiratie opdoen. Ik sta bijna altijd in schrijfstand. Heerlijk, zou het ook niet anders willen.

  1. Leuk dat je er ook over geschreven hebt Sonja! Ben gelijk even gaan kijken, natuurlijk, leuk artikel. Dat huisje aan de waterkant ziet er ook super inspirerend uit. 🙂
   Maar wat je zegt, schrijven kan zeker overal, net als koffie drinken ;-), maar sommige plekken zijn net wat fijner vertoeven al schrijvende.

 2. liannereijntjes zegt:

  Haha, ik zit hier gewoon aan het zwembad in mijn homestay in Bali te schrijven 😉 Bali is erg goedkoop, dus dat scheelt erg veel. De wifi is niet altijd even goed, maar dat mag de pret niet drukken!

Reacties zijn gesloten.