schrijfplekken
Schrijven

De 5 beste schrijfplekken

Een goede schrijfplek hebben draagt beslist bij aan goed aan je boek te kunnen schrijven. Een idyllische schrijfplek is misschien wel de utopie voor de meeste schrijvers. Schrijven in een mooie, luxe cabin ergens op een afgelegen plek in de ongerepte natuur in Midden-Amerika, bijvoorbeeld. Of in een romantische woning op palen, ergens in Bali. Maar voor de meeste van ons is zoiets niet weggelegd, helaas. Dus moeten we het doen met dichter bij huis gelegen schrijfplekken. Maar wat zijn fijne schrijfplekken?

There’s no place like home

Om maar even met Dorothy uit The Wizard of Oz te spreken. Want in de eerste plaats is de beste schrijfplek: gewoon thuis! Is thuis geen favoriete plek, omdat je er geen fijne schrijfplek hebt? Creëer die dan! Your home, your castle. Ook met een laag budget kun je er wat moois van maken. Met een leuk bureautje, een goede stoel, een paar planken voor je (woorden)boeken, notitieboekjes en dergelijke erboven kom je al een heel eind. Hang een prikbord of een memobord met inspirerende (schrijf)quotes aan de muur. Of met foto’s van je favoriete reisbestemming, favoriete boeken en auteurs. Op je bureau zet je een mooie beker met je favoriete pennen, een post-itblok en alles wat je verder leuk vindt staan of kan gebruiken bij het schrijven.

Aan het strand

Het kustgebied is een inspirerende plek om te schrijven. Lekker zittend op het zand of bij een strandtent. Je kunt er de drukte en de buzz van een warme, zomerse dag opzoeken en zo de inspiratie voelen voor een verhaal dat zich afspeelt in een warme, drukke stad tijdens de vakantie van je personage. Maar op een afgelegen stuk strand of op rustig dagen, kun je aan zee ook juist de stilte opzoeken. En de eenzaamheid voelen bij het zien van een verlaten strand en wegrollende golven. Het kan gevoelens oproepen die je zo makkelijker op het papier kan overbrengen en je personage toe kan bedelen, dat bijvoorbeeld op een keerpunt in zijn leven is gekomen of net vreselijk nieuws te horen heeft gekregen.

schrijfplekken

In een koffietentje of lunchroom

Ik heb best wat artikelen en blogposts geschreven onder het genot van een kop koffie of thee in een leuk koffietentje of lunchroom. Ik heb een paar vaste als favoriete schrijfplekken. Want ook in een koffietentje kan een buzz zijn die je een schrijfboost kan geven. Daarnaast kan het observeren van mensen je inspiratie geven voor personages in je verhaal. Leuke tics, grappige anekdotes, of leuke kledingcombinaties kunnen inspireren. Maar ook een gesprek een paar tafels verderop net niet kunnen verstaan en dan je eigen verhaal bedenken aan de hand van hun mimiek en gebaren is leuk. Hebben ze ruzie? Deelt de één een geheim met de ander? Is er een ontluikende liefdesrelatie? Of juiste een moeizame moeder-dochterrelatie? En ook voor blogposts zijn dit soort tentjes een inspirerende plek. Over welke leuke ontdekkingen, places to be of juist problemen-waar-geen-oplossing-voor-lijkt-te-zijn hebben mensen het?

In het museum

Het museum is een heel inspirerende plek om pen en papier tevoorschijn te halen. Uiteraard, schrijven op je laptop kan ook, maar deze omgeving nodig wel uit om het ouderwetse schrijfwerk te beoefenen. In een notitieboekje bijvoorbeeld. Bovendien bevorderd volgens verschillende onderzoeken met de hand schrijven de creativiteit in de hersenen sterker.

In de trein

Hoewel je de drukke ochtend- of avondspits wellicht wilt vermijden, kan het schrijven in de trein een hele goede schrijfplek zijn. Zeker als je toch van A naar B moet, gebruik je de tijd goed door te schrijven. Ik heb regelmatig een afspraak aan de andere kant van het land. Dan kan ik met de auto gaan en een paar uur in de file staan en verder niets kunnen doen, óf ik neem de trein en heb zo de tijd om te werken en/of te schrijven.

In de trein kun je verder schrijven aan je boek, artikelen of je blogposts. Je kunt noise cancelling oordopjes in doen om even in je eigen wereld te vertoeven. Of je kunt juist luisteren naar de gesprekken tussen mensen, net als in een koffietentje of lunchroom, voor input.

De trein leent zich ook goed voor nieuwe schrijfinspiratie met deze schrijfoefening. Sluit je ogen even en laat je mee voeren door de cadans van de trein. Wat zie je voor je? Waar denk je aan? Wat voel je? Open je ogen weer en schrijf het op. Ook kan het landschap je een nieuwe input geven. Zeker met een lange treinreis zie je dorpen, steden, polders, heidevelden, bossen en rivieren langskomen. Elk met hun charme en elk als inspiratiebron.

Wat zijn jouw favoriete schrijfplekken?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Ruud zegt:

    Thuis is zeker een goede plek om te schrijven. Omdat dat een mogelijkheid die de meesten van ons toch al ter beschikking hebben. Een andere goede plek voor mij? De Haagse tram! Omdat ik van en naar huis soms een uur in de tram achtereen in de tram zit voor ik weer moet uitstappen. En omdat het rit die ik dan toch al moet maken. Toegegeven; je moet dan wel een iPad of laptop hebben en een zitplaats.

  2. Ik blog eigenlijk alleen thuis, ik kan mijn Imac ook moeilijk meenemen naar het strand;-) Inspiratie opdoen doe ik dan wel echt overal. Ik sta wat dat betreft ook al-tijd ‘aan’.

  3. Ik kocht mijn tablet speciaal zodat ik onderweg kon bloggen, de trein was zeker een goede plek omdat je toch even nergens heen kan. Ik zou willen dat ik vaker op andere plekken wat kan doen maar het komt meestal neer op thuis en af en toe wat tijdens een nachtdienst. Niet inspirerend helaas.

  4. In een koffietentje of in de trein kunnen schrijven vind ik echt knap. Bij mij moet het toch echt stil zijn om me heen als ik zit te bloggen. Ik schrijf dus ook het liefst thuis. En ja, zo’n koffietentje kan inspiratie opleveren, maar dat werk ik dan thuis pas uit;).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.