Bue Monday
Schrijven

Schrijf je door Blue Monday heen

De maandag van de laatste volle week in januari wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Op Blue Monday voelen mensen zich vaak meer gedeprimeerd dan anders. Daar zijn verschillende oorzaken voor te bedenken. De gezellige feestdagen liggen achter ons, de kerstboom is weg, het huis is kaal en leeg. Goede voornemens zijn ondertussen voor 80% gestrand. De dagen zijn nog kort en het is koud. Nog ruim twee maanden voor het lente is. En voor de meesten is de vakantie nog ver weg. Goed plan om in de pen te klimmen en de blues van je af te schrijven!

Monday Blues

Veel mensen hebben sowieso al last van de bekende Monday Blues, het begin van de werkweek waar je tegenop ziet. Nog moe van het weekend wellicht. Of spijt van alles wat je had kunnen doen van het weekend. Je wilde wel schrijven, maar met die verjaardagen en een avondje TV kijken was het weekend zo om. In de koude januari maand kan het allemaal – en vooral op de maandag – nog zwaarder wegen. Je bedenkt je dat je je had voorgenomen om dit jaar écht je boek te gaan schrijven, iets waar je al jaren van droomt. Maar twee weken in het nieuwe jaar merk je dat je motivatie alweer weg is en je nog geen dag geschreven hebt. Of in ieder geval veel minder dan je je had voorgenomen. Wat beter dan Blue Monday te verslaan juist met goede schrijftijd! Door je te focussen op je schrijven, vergeet je elke deprimerende gedachten.

Vijf tips voor een goed schrijfplan

Onderstaande tips helpen je niet alleen om je niet blue te voelen op Blue Monday, maar helpen je ook op weg om van dit jaar een goed schrijfjaar te maken.

1. Woordaantal

Door heel concreet je schrijfdoel te formuleren gaat het jou ook lukken om dat boek waar je al zo lang van droomt dit jaar te schrijven. Niks Blue Monday, maar gaan voor je dromen! De eerste stap is bedenken hoeveel woorden je boek moet worden. Hieronder een richtlijn voor een gemiddeld aantal woorden per boek, per genre:

  • Fantasy of Science Fiction 90.000 – 100.000
  • Roman: 70.000 – 90.000
  • Young Adult 55.000 – 70.000
  • Kinderboek 20.000 – 50.000
  • Prentenboek 500 – 800

Let wel, dit zijn richtlijnen, geen harde eisen! Maar je zult begrijpen dat een kinderboek voor 10-jarigen geen 100.00 woorden moet zijn en dat een roman van 20.000 geen roman maar een novelle is. Richtlijnen zijn er niet voor niets.

Bue Monday

2. Bepaal je genre

Bedenk – als je dat nog niet helder had – in welk genre jouw boek valt. Als je twijfelt, kijk dan in de boekwinkel onder welk genre soortgelijke boeken vallen. Aan de hand van bovenstaand schema weet je dan hoeveel woorden er voor jouw boek nodig zijn.

3. Wat je ook doet, schrijf in ieder geval!

Ook al lukt het je nu misschien nog niet om concreet aan je boek te beginnen, zorg in ieder geval dat je wel aan het schrijven gaat. Maak het vanaf vandaag routine om elke dag te schrijven. Hoeveel woorden per dag, dat bepaal je zelf. Ga er eens goed voor zitten, zet een timer op een uur en schrijf flink door tot de buzzer gaat. Schrijf zonder er al te veel over na te denken en zonder te corrigeren, dat komt later wel. Na een uur weet je wat jij, gemiddeld, in een uur kan schrijven. Bedenk hoeveel uur je per dag vrij kunt maken om te schrijven.

4. Benut elk vrij moment

Wat ik in mijn blog Hoe ik ruim 100 boeken in een jaar lees schreef over je leestijd optimaal benutten, geldt ook voor schrijven. Maak van je schrijftijd prioriteit. Pak als je een druk leven hebt elk momentje dat je beschikbaar hebt. Sta een uurtje eerder op, schrijf in je pauze op je werk of tijdens het reizen met het OV naar je werk. Of ’s avonds een uurtje direct na het eten. Alle beetjes schrijftijd maken samen veel schrijftijd. Zeker nu je weet hoeveel je in een uur, of een half uur, kan schrijven, weet je ook hoe al die momenten bij elkaar opgeteld heel wat schrijftijd – en geschreven woorden – opleveren.

Bue Monday

5. Reken uit hoe lang je nodig hebt

Stel je wilt een roman schrijven van 80.000 woorden en je schrijft gemiddeld 500 woorden per uur. Je hebt een uur per dag beschikbaar, dus schrijf je 500 woorden per dag. 80.000 : 500 = 160. Dus als jij 160 dagen lang elke dag 500 woorden schrijft heb je na 160 dagen (ongeveer 5 ½ maand) de eerste versie van je boek af.

Tot slot

De beste – bonus – tip die ik je nog mee kan geven is: ga het gewoon doen! Begin met schrijven, zonder je druk te maken over ‘hoe verder?’ als het af is. Dat is een zorg voor later en in latere blogs ga je hier meer over lezen.

Hoe overleef jij Blue Monday?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

  1. zegt:

    Wat een leuke manier om Blue Monday tegen te gaan! En sowieso handige tips om aan het schrijven gaan zonder je steeds druk te maken over of je het wel goed genoeg doet. Ik zou er eigenlijk wat vaker voor moeten gaan zitten om gewoon eens zonder doel te schrijven. Ik wil heel graag dit jaar schrijven over een aantal ervaringen uit het verleden (positief en negatief). Wie weet komen jouw schrijftips daarbij nog eens goed van pas 🙂

    1. Wat leuk dat je plannen hebt om verschillende ervaringen uit het verleden op te gaan schrijven! In blog- of in boekvorm?
      Je schrijft in je blogs heel leuk en heel pakkend, volgens mij met een hoofd dat overstroomt van de leuke en interessante ideeën, dus ik kan mij jou maar moeilijk voorstellen schrijvend zonder doel, trouwens. 😉

  2. zegt:

    Wat leuk dat er een bepaald woorden aantal per genre vastgesteld is. Dat wist ik helemaal niet.

    1. Handig hè? Geeft een mooie richtlijn/stip aan de horizon, zodat je weet hoeveel je moet schrijven binnen dat genre.
      En heb je een beetje een idee hoeveel woorden je gemiddeld leest in een genre. 😉

  3. nicole orriens zegt:

    Door hem gewoon te vergeten : ) Werkt perfect!

    1. Haha, goeie!

  4. zegt:

    Ik doe niet aan Blue Monday, maar de schrijftips zijn wel fijn. Ik merk dat ik vooral schrijf als ik inspiratie heb. Soms ga ik er ‘gewoon een uurtje voor zitten’ en eigenlijk werkt dat dus inderdaad ook prima. Komt het alleen wat langzamer op gang;).

    1. Mooi zo, heb je gelukkig geen last van deze depressie. 🙂
      Fijn dat dat voor jou goed werkt, een uurtje ervoor gaan zitten en schrijven!

  5. zegt:

    Hele fijne schrijftips!

    1. Dankjewel, fijn om te ‘horen’!

  6. Johanna zegt:

    Nog nooit van blue monday gehoord!

    1. Nu dus wel. 😉

Reacties zijn gesloten.