lees
Blog

Hoe ik ruim 100 boeken in een jaar lees

Hoe ik ruim 100 boeken in een jaar lees | 7 leestips

Sinds 2013 is het mijn jaarlijkse leesdoel om minimaal 52 boeken te lezen, gemiddeld een boek per week. Eind 2012 hoorde ik een spreker op een conferentie vertellen dat hij elke week één boek las. Als grote lijstjesliefhebber leek mij het ook erg leuk om dat als doel te hebben én op een lijstje elk jaar bij te houden. De eerste paar jaar haalde ik mijn doel niet. Maar het aantal gelezen boeken groeit elk jaar. Sinds 2016 lukt het mij wel . Afgelopen jaar lukte het mij zelfs om bijna 140 boeken te lezen. Hoe doe je dat?! vragen mensen mij wel eens. Mijn 7 beste leestips om meer boeken te kunnen lezen, deel ik met je in deze blog.

#1 Maak lezen je prioriteit

Voor alles wat je graag wilt doen geldt dat je prioriteit aan iets moet geven om er tijd voor te hebben. Wij lezen in ieder geval elke avond een half tot een heel uur in bed voor het slapen gaan. Soms heb ik zin in een extra lange leessessie en duik ik er twee uur voor bedtijd al met ene boek in. Ook pak ik regelmatig een middagje om te lezen. Daarnaast kijk ik eigenlijk nooit televisie, die tijd bespaar ik ook voor lezen.

#2 Zie lezen als een ontspanning

Als je het gaat zien als “Ik moet nog zo en zo veel boeken lezen” gaat het je tegenstaan. Geniet van het heerlijk ontspannen moment van het lezen. In je favoriete stoel of lekker met een warm dekentje op de bank. Kopje thee er bij. Je zal zien dat je niet alleen heerlijk gelezen hebt, maar je ook relaxter gaat voelen. Of maak van lezen jouw cup-a-soup moment.

lees

#3 Stop als een boek niet leuk is

Blijkt een boek echt niets voor jou te zijn? Jammer, maar stop er dan gewoon mee. Zonde misschien, maar het is nog meer zonde als je je kostbare leestijd verspilt aan een boek dat niet leuk is. Een niet leuk boek lezen zorgt er tevens voor dat je minder zin krijgt om te lezen, waardoor je leessnelheid ook afneemt.

#4 Luisterboeken voor de momenten dat je geen boek kan lezen

Dat ik het afgelopen jaar zó veel meer boeken heb gelezen dan de jaren ervoor, komt deels doordat ik de Luisterbieb ontdekt heb. Deze app is zowel voor leden als niet-leden van de bibliotheek beschikbaar. Voor leden zijn alle boeken beschikbaar, voor niet-leden een deel. Wij zijn lid van de bieb, dus ik heb genoten van het ruime aanbod. Ideaal voor tijdens het strijken, koken, wandelen of een hobbelige busrit, waarbij het lezen in een fysiek boek minder fijn is. Ik denk dat van de 140 boeken er 30-40 luisterboeken waren.

#5 Zorg dat je altijd een boek bij je hebt

Ik heb eigenlijk altijd een boek in mijn tas, dan wel een e-book om te lezen op mijn telefoon (via de handige E-books app, ook van de bibliotheek). Zo heb ik veel gelezen in bussen, trams, treinen, bij de kapper en in de wachtkamer bij de tandarts; ik lees overal wel. 🙂 Maar ook wachtend bij de bushalte stond ik nogal eens met een boek in mijn hand, een papieren of een e-book via mijn telefoon.

#6 Verhoog je leessnelheid

Voor alles geldt: oefening baart kunst. Zo ook met veel-lezen. Hoe meer je leest, hoe sneller je wordt.

lees

#7 Varieer in genres

Door in verschillende genres te lezen worden je hersenen meer geprikkeld en hou je meer plezier in het lezen. Variatie zorgt ervoor dat het leuk en afwisselend blijft.

Bonustip

Met een lidmaatschap van de bibliotheek heb je honderden, misschien wel duizenden boeken tot je beschikking. Handig als je een klein boeken-koop budget hebt, twijfelt of een boek wel leuk genoeg is of als je een serie uit wil proberen. Zo leende ik De Zeven Zussen (deel 1) van de bibliotheek. Die vond ik zo leuk dat ik dat deel en de andere delen later toch gekocht heb. Behalve deel drie overigens, die kreeg ik voor mijn verjaardag. 😊 Maar ook oudere boeken, die niet meer in de winkel liggen, zijn vaak nog wel te leen in de bieb. Zo leende ik vorig jaar onder andere het prachtige boek Sara en haar gevederde vriend.

Boeken bijhoud tip

Op Goodreads en Hebban kun je eenvoudig je eigen leeslijst bijhouden. Ook kun je jaarlijks de reading challenge aangaan met een zelfgekozen aantal te lezen boeken. Daarnaast staat mijn lijst ook in een Word document en sommige jaren ook in mijn Bullet Journal.

Op Hebban vind je blogs met handige leestips, zoals een novelle in één uur lezen en 8 redenen om een leesmarathon te houden.

Mijn leesjaren

De afgelopen jaren in leesaantallen ziet er bij mij zo uit:

 • 2013: 44 boeken (doel niet gehaald)
 • 2014: 31 boeken (doel ook niet gehaald)
 • 2015: 34 boeken (doel ook nog niet gehaald)
 • 2016: 69 boeken
 • 2017: 68 boeken
 • 2018: 68 boeken
 • 2019: 138 boeken
lees

Het afgelopen jaar heb ik ongelofelijk veel gelezen, ik heb geen idee of ik dit jaar ook weer zoveel lees. Dus heb ik mijn leesdoel dit jaar op 125 boeken gezet.

Het spreekt voor zich dat dit geen moeten is (anders zou ik nog geen 20 boeken in het jaar halen) maar gewoon een uit de hand gelopen hobby van een lijstjes-meisje. 😉

Zoals je ziet lees ik overal. 😊 Waar lees jij het liefst een boek?

Groetjes, Giovanna

30 Reacties

 1. Amber zegt:

  Sinds 2015 had ik een Goodreads account waarbij ik mijn boeken bijhield, maar die heb ik dit jaar toch maar (met pijn in mijn hart wel) opgezegd. Voor mij werd het steeds meer een moeten, ook al had ik mijn doel bijvoorbeeld heel laag gezet of had ik het al gehaald. Dan dacht ik alleen maar: hoeveel pagina’s moet ik nu nog? En welk boek ga ik hierna lezen? Welke boeken moet ik echt gelezen hebben? En dan niet in een positieve manier. Dus door er nu wat minder mee bezig te zijn hoop ik dat dit gevoel wat wegebt!

  1. Als het als een moeten gaat voelen moet je het zeker niet doen. Lezen moet bovenal leuk zijn!

 2. Jessica J. zegt:

  Wauw, wat veel! Ik haal amper m’n leesdoel van 15 boeken, haha! Vroeger las ik veel meer, maar ik maak er de laatste tijd niet veel tijd meer voor vrij. Ik werk fulltime en daarnaast spendeer ik m’n tijd aan m’n blog, optredens en m’n sociale leven – en Netflix. ‍♀️ Ik heb wel altijd m’n e-reader bij me en lees dus op dode momenten onderweg. Luisterboeken zijn geloof ik niets voor mij; als ik op stap ben, luister ik liever muziek. Ik doe ook wel m’n best om net zoals jij wat vroeger in bed te kruipen zodat ik nog wat kan lezen, maar de laatste tijd is het meestal Netflix die die strijd wint, oeps!

  1. Wat leuk dat je ook van lezen houdt en vroeger ook veel las. Misschien komt dat ooit ook wel weer, voor alles is een seizoen, zeg maar.
   Ik ben heel blij dat ik al een paar jaar voor Netflix onstond geen tv meer keek, want anders zou ik ongetwijfeld veel minder lezen. 😉

 3. zegt:

  Wat tof dat je zoveel leest! Ik probeer inderdaad ook echt tijd vrij te maken om te lezen. Even geen televisie aan, maar lekker met een boek op de bank. Als ik ergens met de trein naartoe ga neem ik ook een boek mee. Soms loop ik zelfs lezend over straat als ik in een stuk van een boek ben dat ik per se wil lezen. Ook wissel ik inderdaad genoeg tussen genres. Na wat thrillers ben ik dan weer toe aan iets leuks.

  1. Leuk dat jij ook tijd vrij probeert te maken om te lezen en dat je ook wel eens een boek meeneemt. En dat je zelfs wel een lezend over straat gaat, heel cool. Als je maar niet te erg in het verhaal komt te zitten, zodat je niet meer oplet bij het oversteken natuurlijk. 😉

 4. Villasappho zegt:

  Wat ben jij creatief in boekenlijstjes maken zeg! Ik denk dat de beste tips voor veel mensen nog is dat ze geen tv moeten kijken.

  1. Ah wat leuk! Dankjewel! 🙂

 5. nicole orriens zegt:

  Ik lees graag op de bank of in mijn stoel bij de kachel! Mijn leestempo verhogen wil ik niet, want dat vind ik stresserig. Maar van lezen een prioriteit maken vind ik wel een hele goede.

  1. Wat heerlijk om een leesplekje bij de kachel te hebben! Dat moet zeker niet, dat lezen stress oplevert, dus inderdaad de tips eruit halen die bij jou passen en je leesplezier verhogen, niet verlagen. 🙂

 6. evelien zegt:

  Wauw! Wat heb je veel boeken gelezen. <3
  De afgelopen maanden plan ik bewust leestijd in, ik vond het zo ontspannend werken.
  Mijn doel voor dit jaar is 40 boeken lezen, ik hou ze ook bij via Goodreads. 🙂
  Liefs,
  Evelien

  1. Wat goed dat je bewust leestijd inplant en er ook ontspannen van geniet. Mooi doel heb je! Leuk dat je het ook bijhoudt op Goodreads. Misschien kom ik je daar wel tegen?

 7. Nicky zegt:

  Ik lees ontzettend graag en verschillende genres ook. Bij Goodreads houd ik ook elk jaar een nieuwe challenge bij maar helaas lees ik ook vaak in periodes waardoor ik niet altijd aan mijn doel kom.
  Succes met je challenge!

  1. Wat leuk dat je ook graag leest en het ook bijhoudt op Goodreads. Door bewust elke dag tijd voor het lezen vrij te maken (al is het maar een halfuurtje, of zelfs een kwartiertje) is het makkelijker om door te blijven lezen en geen periodes te hebben dat je – ondanks dat je wel zou willen – niet leest. Ook er een ander genre bij pakken dan wat je eerst las (dat moet wel lukken als je graag in verschillende genres leest) helpt vaak wel om met regelmaat te blijven lezen.

 8. zegt:

  Wauw, 138 boeken! Mijn doel is ook altijd 52. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat ik weet dat ik dan elke week een boek lees en ik dat echt heel fijn vind. De laatste jaren ging ik er ruim overheen. Hoe meer ik ging lezen, hoe leuker ik het (weer) ging vinden, maar zo ver als jij heb ik het nog nooit geschopt. Handige tips trouwens en heel herkenbaar.

  1. Mooi doel 52, en goed haalbaar ook. Leuk dat jij daar toch ook ruim over heen gaat de laatste jaren. Dat heb ik precies ook zo ervaren, hoe meer ik ging lezen hoe leuker ik het ging vinden. Heel veel boeken-leesplezier ook dit jaar weer!

 9. Claire zegt:

  Wat gaaf dat je zoveel boeken leest! Ik ben de laatste weken ook weer wat meer aan het lezen en wil graag 12 boeken dit jaar uit hebben, dus een boek per maand. Ik begin maar mooi laagdrempelig haha. Ik vind het wel heerlijk om een uur in bed te lezen, maar om eerlijk te zijn word ik er ook weleens slaperig van 😉

  1. Dat is een mooi en haalbaar doel! Haha dan is je boek niet spannend genoeg. 😉 Wel kan het zijn dat je minder slaperig wordt als je bijvoorbeeld een half uurtje eerder al naar bed gaat om te lezen, als je nog wat minder moe bent.

 10. Rachel Kromdijk zegt:

  Hier kan ik enorm veel van leren, zelf heb ik een kast vol met boeken.. maar sommige heb ik nog niet eens gelezen en hier wil ik echt tijd voor maken! Want ik ben gek op het lezen van boeken.

  1. Heel leuk dat je ook gek op lezen bent en een kast vol boeken tot je beschikking hebt. Als je er elke dag een half uurtje tijd voor maakt (of zelfs maar een kwartiertje) ga je zeker meer aan lezen toe komen!

 11. Simone zegt:

  Ik zou meer boeken moeten lezen! Wat jij leest, haal ik bij lange na niet haha.

  1. Haha, niks moet hoor! Lezen moet vooral leuk zijn, dus wat het aantal ook is, als het bij jou past is het helemaal goed.

 12. zegt:

  Ooo, die boekenkast-illustraties, love them! Goede tips. Vooral de bieb hielp mij vroeger altijd heel erg om veel te lezen.

  1. Dankjewel! En ze zijn zoooo leuk om te maken ook! 🙂

 13. Lilian Visser zegt:

  Wat goed dat je zoveel leest. Ik lees nu ook veel meer dan een aantal jaren geleden, ook omdat ik het ‘scrollen’ op mijn telefoon heb vervangen voor lezen 😉 En vroeger mócht ik pas lezen als allerlei andere dingen had gedaan, maar nu ben ik niet zo streng meer. Als ik een heel spannend boek aan het lezen ben, lees ik zelfs wel eens onder werktijd…

  Ik haal ook alle boeken van de online-, luister en fysieke bibliotheek, heerlijk vind ik dat! Misschien dat ik het dit jaar ook maar bij moet gaan houden.

  1. Lezen is een hele goeie vervanging voor het ‘scrollen’ op je telefoon! Een bezigheid die ook veel meer voldoening geeft. Dat had ik vroeger ook! Dat ik vond dat ik de tijd om te lezen eerst ‘verdiend’ moest hebben na alle ‘echte’ dingen gedaan te hebben. Terwijl lezen juist een cadeautje aan jezelf is. 🙂
   Wat leuk dat jij ook via alle wegen boeken leest en luistert! Het begin van het nieuwe jaar nu is zeker een mooi moment om te beginnen met het bij te houden. 😉

 14. zegt:

  Hele goede tips en wat een hoop boeken heb je gelezen! Dat red ik echt niet 🙂 Ik heb mijn teller nu op 25 gezet, want ik lees altijd met fases merk ik, terwijl ik dol ben op lezen.

  1. 25 boeken is ook echt een heel mooi aantal! Als je in fases leest, en dus periodes niet leest, terwijl je eigenlijk wel meer wil lezen omdat je er dol op bent, kan het helpen om een heel ander boek tussendoor te lezen. Dat triggert je ‘leesspier’. Ik lees meestal een roman, een non-fictie boek en soms ook een kinderboek tegelijkertijd. Heb ik veel leestijd en wil ik diep in het verhaal duiken, dan pak ik uiteraard de roman, even mijn geest prikkelen de non-fictie (zelfhulp- of een managementboek) en wil ik een boek lezen, maar ben ik bijvoorbeeld druk in het huishouden, dan wordt het een luisterboek.

 15. Lianne zegt:

  Wat een fijne tips! Ik vind het superknap dat jij 140 boeken hebt gelezen dit afgelopen jaar! Doe ik je niet na! Ik ben nog niet eens aan 25 boeken gekomen. Slecht eigenlijk! Ik zal wel nooit zoveel boeken kunnen lezen, maar dit jaar wil ik er inderdaad echt werk van maken om ’s avonds wat eerder naar bed te gaan en gewoon nog even lekker in bed te lezen, zodat ik dat doel van 25 ook echt ga behalen. Tot nu toe lukt het aardig, maar het jaar is natuurlijk net pas begonnen 😉 Ik ga in ieder geval mijn best doen!

  1. 25 boeken is ook een heel mooi doel! En dat gaat je zeker lukken als je ’s avonds wat eerder naar bed gaat om nog lekker even te lezen.

Reacties zijn gesloten.