doelen stellen
Schrijven

Schrijfdoelen stellen voor komend jaar

Doelen stellen is niet alleen leuk, maar ook erg handig. Met doelen weet je waar je naartoe wilt gaan. Het helpt je te focussen. Je kunt levensdoelen hebben, zoals het vinden van een andere baan, trouwen, een huis kopen, kinderen krijgen. Daar werk je dan naartoe. Door een opleiding te volgen, geld te sparen voor je toekomstige huis of je bruiloft etc. Maar wist je dat het als schrijver ook goed is om doelen te stellen? Schrijfdoelen. En om daar dan naartoe te werken. In deze blog lees je hoe jij ook doelen kunt stellen.


Door na te gaan wat je doelen zijn ontdek je vaak pas echt wat je diepste verlangens zijn om te gaan doen.

Doelen zonder actie zijn slechts wensen

Doelen hebben is leuk, het is een soort dromen over de dingen die je wilt doen. Maar met alleen dromen zal er niets gebeuren, doelen zonder actie zijn namelijk slechts wensen. Dus pak je favoriete notitieboekje en je mooiste pen erbij en schrijf je doelen voor komend jaar op. En misschien heb je ook wel al doelen voor de langere termijn, schrijf ook die op.

Maar met alleen opschrijven ben je er nog niet, dan zijn het slechts wensen die je geuit hebt. Dus ga ermee aan de slag. Zoals eerder genoemd, kun je nu al naar je doelen toe werken door een bijvoorbeeld een opleiding te volgen, te sparen, ervoor te werken of ervoor te leren. Doe wat je moet doen om elke dag een stapje dichter bij je doel te komen. Wil je een boek gaan schrijven? Begin dan met je ideeën uit te werken. Begin met plotten en maak een boekplan. En begin vervolgens met schrijven. Ook al weet je misschien nog niet concreet wanneer je je doel zal kunnen behalen, begin met de eerste stappen te zetten.

Doelen geven richting. Als je weet waar je uit wilt komen, kun je makkelijker zien welke weg je moet nemen om daar te komen.

Geef nooit op! Als je opgeeft behaal je je doel in ieder geval niet. Soms kan het helpen om je doel bij te stellen. Misschien ben je te gefocust op je einddoel (bijvoorbeeld: bestsellerauteur worden) waardoor het je frustreert bij dat doel te komen. Begin met kleinere doelen. Bijvoorbeeld: een verhaal schrijven; een boek schrijven; boek uit laten brengen; volgend boek schrijven; bekend worden; meer verkopen; bestseller hebben et cetera. Dat houdt het overzichtelijker waar je heen wilt en haalbaarder dan wanneer je in één keer naar het einddoel wilt gaan.

doelen stellen

Voorbeelden van schrijfdoelen die je op de korte termijn kan hebben:

  • Komend jaar je eerste boek geschreven te hebben.
  • Meedoen met een schrijfwedstrijd.
  • Regelmatig blogs plaatsen op je website.
  • Anderen inspireren met wat je schrijft.

Voorbeelden van schrijfdoelen die je op de lange termijn kan hebben:

  • Meer boeken schrijven.
  • Misschien wil je daarna wel elk jaar een boek geschreven hebben.
  • Een bestseller schrijven.
  • Songteksten schrijven.
  • Schrijven voor een fysiek tijdschrift.
  • De wereld rondreizen en dat je dan daarover kan schrijven.

Tot slot, vergeet niet om je succes te vieren als je een doel of tussendoel hebt behaald! Dat houdt het leuk en motiveert om verder te gaan.

Heb jij al doelen voor komend jaar?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Ik schrijf altijd mijn doelen op voor het nieuwe jaar en reflecteer dan naar de doelen van het afgelopen jaar. Het geeft me houvast en motivatie.

    1. Leuk dat jij ook doelen stelt voor het nieuwe jaar en aan het eind van het jaar je doelen van het afgelopen jaar evalueert. Dat helpt mij ook altijd goed.

  2. zegt:

    Mooie manier om doelen concreet te maken. En kleine stapjes…
    Ik werk niet met schrijfdoelen, omdat het voor mij echt een hobby is en ik dat (voor nu) zo wil houden. Als ik met doelen werk, geeft dat mij een gevoel van druk, dus dat doe ik niet. Aan de andere kant: ik publiceer blogs op vaste dagen. Misschien is dat dus al wel gewoon een doel;).

    1. Als doelen stellen druk geeft werkt het juist averechts en moet je zeker niet doen, dan is gewoon onbewuste doelen stellen genoeg. 😉

Reacties zijn gesloten.