Minireview #5
Boekrecensies

Minireview #5 december

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik de afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en vond sommige boeken tegenvallen en sommige absolute toppers. Maar omdat ik een keuze moest maken welke hier aan bod zouden komen, heb ik deze keer gekozen voor de toppers. Benieuwd welke? Je leest het hier.


1. Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal: Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een geweldig boek vond. Een goed geschreven ‘wat als ik…’ verhaal, met humor, tijdreizen (altijd interessant) en boeken, heel veel boeken. Met een onderwerp dat je toch ook wel aan het denken zet over keuzes die je zelf ooit in je leven hebt gemaakt – of juist niet, en hoe je leven er nu uit zou zien als je in je leven (zo gezegd) niet linksaf was geslagen maar rechtsaf.

2. De eekhoorntjesaffaire – Marijke Vos

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal: Een week voor kerst krijgt Eva de schrik van haar leven. Als ze thuiskomt is haar kleine chalet in het bos is een grote ravage. Bevend van schrik belt ze de politie (oké vooruit, eerst haar moeder) en er wordt met spoed een agent haar kant opgestuurd. Zijn sporenonderzoek levert echter veel meer op dan verwacht…

Een heerlijk en grappig kerst (kort) verhaal als e-book! Een aanrader voor kerst dit jaar (jaja, voor je het weet is het alweer kerst 😉).

3. Volle bloei (Volle #1) – Hetty Kleinloog

Waardering: 5 uit 5.

Wat een leuk boek! Het eerste deel van de trilogie over vijf bejaarde dames die elkaar leren kennen op een kerkhof. Hilarisch, verrassend (soms iets te ongeloofwaardig, maar ach kniesoor die daar op let), actief en origineel. Ik ben ondertussen in het tweede deel, Volle kracht, bezig. Tot nu toe ook erg leuk. Ik laat weten in de volgende minireview of dat boek net zo leuk is gebleven als het eerste.

4. The End – Now What?! 6 Steps to Take Your Manuscript… – Steven Spatz

Waardering: 4 uit 5.

Een e-book dat gaat over wat je kan doen na NaNoWriMo, nadat je in rap tempo een boek (of het grootste gedeelte ervan) hebt geschreven. Evenwel ook leuk om te lezen als je niet mee hebt gedaan aan NaNoWriMo. Hoewel het voor mij als redacteur en schrijver niet heel veel nieuws bracht vond ik het leuk om te lezen. Daarnaast is het prettig geschreven, interessant voor als je meer wilt weten wat je met je manuscript kunt doen als de eerste versie af is, en leuk om te weten hoe het er op de Amerikaanse markt aan toe gaat.

De kanttekening die ik er wel bij maak, is dat je goed voor ogen moet houden dat het er in Nederland op een aantal vlakken heel anders aan toe gaat dan in Amerika. De stappen die je moet zetten om je manuscript af te maken, te herschrijven et cetera, sluiten uiteraard wel aan bij hoe het bij ons ook gaat. Alleen bij je boek uit laten geven zijn de stappen in Amerika wel heel anders. Daar heb je een agent nodig om bij een uitgeverij binnen te komen, in Nederland bestaan die tegenwoordig ook, maar je kunt zonder problemen zelf een uitgeverij benaderen. En ook de bedragen die iemand krijgt als voorschot zijn heel anders dan in Nederland. Voornamelijk omdat de markt in Amerika letterlijk en figuurlijk zo veel groter is waardoor je dus veel meer boeken kan verkopen, en dus meer kan verdienen, en dus een hoger voorschot kan krijgen. Maar evengoed een interessant e-book. Volgens mij kon je dit boek ooit na een NaNoWriMo gratis downloaden (ik kwam het na afgelopen NaNoWriMo ineens weer tegen op mijn e-reader), maar ook bij Kobo Plus is het (gratis) te lezen.

5. Het eilandhotel (Café Zon & Zee #4) – Jenny Colgan

Waardering: 3 uit 5.

Wie vaker mijn reviews leest (en/of met mij bevriend is op Goodreads) weet dat ik graag Jenny Colgan lees. Van sommige van haar series, zoals Op goed geluk, ben ik helemaal weg. De kleine bakkerij vond ik daarentegen minder. De Café Zon & Zee-serie vond ik wel erg goed. Tot dit deel. Ik kreeg het gevoel dat ik een langgerekt einde van iets aan het lezen was. Het nog steeds voortslepende van toch alsmaar niets worden tussen Saïf en Lorna werd steeds irritanter, ondanks zijn begrijpelijke redenen. Ik vond Flora niet zo leuk en grappig als in eerdere delen en Joel vond ik zeer afgevlakt overkomen. Daarnaast is zijn plotselinge ommezwaai en happy father hood niet zo realistisch. En daar kwam bij dat ik nogal wat fouten tegenkwam en rare, kromme of slechtlopende zinnen. Die of slecht vertaald waren, of slecht geschreven en letterlijk vertaald. Ik vond het een zwak vervolg op een erg leuke serie. Ik heb mij er zeker in het begin best doorheen moeten slepen en hoop eigenlijk dat dit het slot is… Toch zaten er ook wel lukken dingen in, en las het vanaf de helft wel wat lekkerder weg, waardoor het boek toch 3 sterren kreeg.

Ik las aan kerstboeken in december:

 1. De eekhoorntjesaffaire
 2. Kerstlied in proza
 3. Kerstmis vier je thuis
 4. Het grote kerstverhalenboek
 5. Onder nul
 6. De Cock en de doos van een engel
 7. Een goede kerst
 8. De Cock en een dodelijke dreiging
 9. Het eilandhotel
 10. De deal van je leven (deze las ik eigenlijk pas nu, ik had niet in de gaten dat het een kerstboek was, tot ik er van de week in begon…)

Leuk weetje (ontdekte ik zo juist in mijn Hebban Reading Challenge van 2021):

Mijn top 3 meest gelezen auteurs in 2021:

Appie Baantjer (19 x)

Marijke Vos (11 x) (o.a. De weddingplanner-serie)

Jenny Colgan (10 x) (eerder genoemde series las ik blijkbaar allemaal dit jaar, was ik alweer vergeten…)

Welke boeken las jij afgelopen maand?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. Appie Baantjer las ik vroeger en heb ik een boek van liggen denk dat ik die dit jaar wel lees.

  1. Ik heb ze vroeger ook gelezen, na zo veel jaar weer leuk om ze te herlezen. Leuk dat jij ze ook gelezen hebt. Hebben we toch niets iets hetzelfde gelezen. 😉

 2. zegt:

  Leuk dat je ook Appie Baantjer boeken hebt gelezen. Ik heb ze bijna allemaal in de kast staan 🙂 Ik herlas er vorig jaar twee van. Middernachtbibliotheek lijkt me een heel mooi boek, ik zet het boek meteen op mijn ’te lezen’ lijstje.

  1. Wat gaaf dat jij ze bijna allemaal hebt! Ik was niet van plan om ze te verzamelen, omdat het er zo veel zijn, maar het is toch wel heel leuk om ze te hebben (en ze niet telkens uit de bibliotheek of de luisterbieb te hoeven lenen), dus ondertussen heb ik er ook al een paar. 🙂
   Leuk dat je Middernachtbibliotheek ook wil gaan lezen.

 3. zegt:

  Wauw, die kaft van ‘Volle bloei’ vind ik heel erg gaaf! Ik lees overal positieve verhalen over ‘Middernachtbibliotheek’. Ik denk steeds dat ik het niks vind, maar word ook wel steeds nieuwsgieriger, dus wie weet…

  1. Ja, gaaf hè! Die van het tweede deel, Volle kracht is ook mooi, maar deze is echt zo leuk.
   Ik vond Middernachtbibliotheek erg mooi, maar durf niet te zeggen of jij het ook wat zou vinden of niet.

Reacties zijn gesloten.