minireview #30
Boekrecensies

Minireview #30 februari

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van zes boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres en deel met je de boeken die er voor mij het meeste uitsprongen. Benieuwd welke? Je leest het hier.

1. Sterk in de verleiding (Hope’s Crossing #4) –  RaeAnne Thayne

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Als iemand weet wat verleiding is, is het Charlotte Caine wel, die in haar snoepwinkel haar boterzachte zelfgemaakte fudge verkoopt. En dat terwijl ze een jarenlange strijd heeft gevoerd tegen overgewicht. Gelukkig heeft ze nu alles onder controle. Tot het lot haar opnieuw een verleiding voorschotelt, in de persoon van Spencer Gregory. De man die als tiener haar hart brak en haar toen verliet, is terug – en hij is nog even adembenemend als destijds. Bovendien lijkt hij een ander mens: hij zet zich in voor de gemeenschap en is een enorm liefdevolle vader voor zijn dochter. Charlotte doet wanhopig haar best niet weer voor hem te vallen, maar een nieuwe verslaving ligt op de loer…

Hoe ik het boek vond:

Ik weet niet precies waarom, maar ik had even nodig om erin te komen. Dat lag denk ik niet aan het boek, want toen ik er eenmaal in zat las het heerlijk weg. Nou, achteraf gezien, komt het denk ik omdat ik deel 4 meteen na deel 3 las, zonder pauze ertussen. Dan zit je nog met de hoofdpersoon uit het vorige deel in je hoofd. Maar toen ik er eenmaal in zat was het weer heerlijk verder lezen over de inwoners van Hope’s Crossing.

minireview #30

2. De boekenapotheek aan de Seine (Jean Perdu #1) – Nina George

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal (in het Engels want ik las het boek ook in het Engels):

In zijn boekenapotheek in Parijs – een schip op de Seine – verkoopt boekhandelaar Jean Perdu romans als medicijn voor de kwalen van het leven. Hij weet precies welk boek geschikt is voor een ander. De enige die hij niet kan genezen is zichzelf. Eenentwintig jaar geleden verliet zijn Provençaalse geliefde Manon hem terwijl hij nog sliep. Ze liet een brief achter – die Perdu nooit durfde te lezen. Tot deze zomer. De zomer die alles verandert. Jean Perdu gaat op reis over de rivier naar het hart van de Provence, naar zijn herinneringen en terug naar het leven.

Hoe ik het boek vond:

Een mooi, bijzonder en soms zelfs ontroerend verhaal. En daarnaast, het gaat over boeken! 🙂 Goed bedacht, boeken als medicijnen en ook het later de boeken inzetten als betaalmiddel vond ik een mooie en laat de waarde van boeken zien. Los van de winkelwaarde. Boeiende personages en een mooie verhaallijn. Heel soms wat te ver gezocht, maar over het algemeen erg goed. Ik heb het boek met veel plezier gelezen.

3. Zo doet zij dat – Marieke ’t Hart & Sabine Leenhouts

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Over alle onderwerpen die je als vrouw wilt weten en bespreken. Het boek bij de podcast Zo Doet Zij Dat. Relaties, seks, ouder worden, reizen, maatschappelijke issues maar ook eten of juist diëten: het zijn onderwerpen waar vrouwen het vaak met elkaar over hebben. Zo ook collega’s en vriendinnen Marieke ’t Hart en Sabine Leenhouts van vrouw. Samen maken ze de populaire podcast Zo Doet Zij Dat, waarin ze openhartig en zonder gêne alles delen. In dit stijlvolle, kleurrijke boek bespreken ze serieuze, aangrijpende, vrolijke, treurige maar ook luchtige onderwerpen, met daarbij altijd een toelichting van zowel een vrouwelijke als een mannelijke expert. Daarnaast biechten ze bij elk thema iets heel persoonlijks op, zoals in de beroemde rubriek ‘Opgebiecht’ in Vrouw.

Hoe ik het boek vond:

Ik moet bekennen dat ik de ‘Zo doet zij dat’ podcast niet kende, tot ik dit boek als redactieklus in januari mocht doen. Het is een boek vol leuke, regelmatig herkenbare, soms grappige of ontroerende, uit het leven gegrepen momenten. Dus of je de podcast nou kent of niet, het is een leuk en interessant boek om te lezen.

minireview #30

4. Hoe overleef ik mezelf (Hoe overleef ik #5) – Francine Oomen

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

De puberteit, hoe voelt dat eigenlijk? Jij verandert, maar doen je ouders dat ook? Of denken ze nog steeds dat je een kleuter bent? Wat doe je als je ouders het er niet mee eens zijn dat je: graffiti gaat spuiten, een piercing laat zetten, er een eigen mening op na houdt? En wat doe je als je gepest wordt, terwijl je wilt dat iedereen je bewondert? Rosa bedenkt voor al deze vragen een oplossing: Rooz, de nieuwe versie. Maar is ze daar zelf nu wel zo blij mee? En is de wereld blij met Rooz? Dit boek staat boordevol tips. Over moeilijk opvoedbare ouders en verstandige kinderen. Over de liefde, uiterlijk, onzekerheid en over moed en verandering. Een onmiskenbaar boek voor elke puber, of iedereen die van plan is dat te worden. Met veel e- & me-mails!.

Hoe ik het boek vond:

Soms wat erg extreem (maar hé, dat kan de puberteit ook echt zijn), en vele van ons hebben als puber ook stomme dingen. Iets gestolen omdat we niet als lafaard afgeschreven wilden worden. Een tatoeage of een piercing laten zetten (confession: persoonlijk het eerste wel (altijd spijt van gehad!) het tweede niet). Ons haar kort laten knippen (of het in weet-ik-hoeveel vlechtjes laten vlechten). Van alles in een poging onszelf en de puberteit te overleven. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vond het een alles behalve leuke periode, en het was beslist overleven. Wat was het fijn geweest als ik dit boek als puber had kunnen lezen. (Ik zat vaak in de bibliotheek als ik spijbelde (confession two), dus als het toen al geschreven was geweest, was ik het vast tegengekomen.)

5. Edwards keuze (Ridgewood Hall #1) – Marijke Vos

Waardering: 3 uit 5.

Het verhaal:

Ridgewood Hall, 1904. Edward Bellamy, de oudste zoon en erfgenaam van de graaf van Ridgewood, staat voor een onmogelijke keuze. Zijn hele leven is voor hem uitgestippeld en dus ook het huwelijk met de mooie Guinevere Parker, de dochter van een succesvolle zakenman. De komst van het Schotse dienstmeisje Gillian zet echter alles op zijn kop. Kiest Edward voor de plicht of volgt hij zijn hart?

Ruim 100 jaar later. Na het overlijden van haar moeder erft Flora tot haar verbazing een roman, met daarin een oude brief die wijst op een bijzondere familiegeschiedenis. Op de vlucht voor haar verlies en de eenzaamheid vertrekt ze naar Edinburgh. Daar hoopt ze antwoorden te vinden op vragen over haar familie en zichzelf. Ze blijkt er echter ook het laatste te vinden wat ze had verwacht: een nieuwe kans op liefde. Maar durft ze zich daarvoor open te stellen?

Hoe ik het boek vond:

Een heel leuk bedacht en leuk uitgevoerd verhaal. Ik ben sowieso dol op Marijkes boeken, het lezen van deze serie stond dan ook al een tijdje op mijn wishlist. En ook al zou ik de komende tijd alleen nog boeken van mijn nog-te-lezenstapel lezen, ik kon het toch niet laten om de delen van deze serie bij de bibliotheek te reserveren. (Ik was toch al bezig volgende delen van Hope’s Crossing-serie te reserveren. Kuch.) Minpuntje van dit boek vond ik dat je het verloop van het hele verhaal eigenlijk aan het begin al weet, want al duidelijk gemaakt door de brief, of anders wel te raden. Er gebeurde dan ook maar zelden iets in het hele verhaal wat je niet verwacht had. Dat maakt dan ook dat het niet meer dan drie sterren kreeg. Maar evengoed vond ik het leuk om te lezen, en leuk genoeg om meteen erna het volgende deel te willen lezen.

minireview #30

6. Daniels belofte (Ridgewood Hall #2) – Marijke Vos

Waardering: 3 uit 5.

Het verhaal:

Ridgewood Hall, 1905. Daniel Bellamy, de jongste zoon van de graaf van Ridgewood, is net begonnen aan zijn veelbelovende carrière als professor op Cambridge. Wanneer hij de mooie Elizabeth ontmoet, weet hij niet wat hij moet denken van zo’n vrijgesproken vrouw die vecht voor haar ambities en gelijke rechten. Maar wat is belangrijker: zijn carrière of de liefde?

Ruim 100 jaar later. Alsof de Londense Rose nog niet genoeg worstelt als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, raakt ze ook haar baan kwijt én zet ze zichzelf voor schut tijdens de boeklancering van haar favoriete auteur. De schaamte lijkt compleet als ze hem een week later letterlijk tegen het lijf loopt en hij haar herkent. Maar dan krijgt ze onverwacht bezoek van een achternicht met een wel heel bijzonder verhaal over hun familiegeschiedenis…

Hoe ik het boek vond:

Dit deel las ik dus meteen na het eerste deel. En net als het eerste deel, het verloop van het verhaal was niet verrassend, maar het boek was evengoed zeker leuk om te lezen. De personages in beide delen (heden en verleden) zijn leuk en/of boeiend.

Benieuwd naar meer boekrecensies? Kijk dan zeker ook even hier!

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. Die serie van Marijke Vos ben ik ook wel benieuwd naar. Ik las nog maar één boek van haar, maar vond dat heel erg leuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.