niet helpen
Coaching Schrijven

Dit gaat je niet helpen om je boek te schrijven

Meestal krijg je van mij tips die je helpen je boek te schrijven. En ondanks dat ik van de positieve benadering ben, wil ik in deze blogpost toch even belichten wat je niet helpt je boek te schrijven. Want naast te weten wat je wel kan doen is het ook goed te weten wat je beter niet kan doen.

En misschien herken je je hier wel in: je bent aan je boek begonnen, enthousiast en met goede ideeën. Maar opeens liep je vast en nu ligt het schrijven alweer een tijdje stil. Of misschien ben je nog niet begonnen, maar droom je er wel al jaren van om een boek te schrijven. Ooit…

Hoe komt het dan dat je niet schrijft terwijl je dat wel graag wilt, of dat je wel begonnen was maar alweer gestopt bent? De twee belangrijkste redenen zijn: niet geplot hebben (geen plan hebben) en jouw eigen (belemmerende) gedachten. Laten we in deze blogpost die gedachten eens nader bekijken.

5 gedachten die je NIET helpen je boek te schrijven

  1. Ik wacht nog even tot ik mij meer geïnspireerd voel om te gaan schrijven.
  2. Ik moet eerst beter zijn in schrijven voor ik kan beginnen.
  3. Als je niet geboren bent met een berg schrijftalent, gaat het nooit wat worden natuurlijk, dus ik probeer het maar niet eens.
  4. Ik moet er eerst nog wat langer over nadenken voor ik kan beginnen aan mijn verhaal.
  5. Wat zullen anderen ervan vinden als ik dit schrijf?

Waarom deze gedachten je niet helpen? Ze blokkeren je en remmen daardoor je creativiteit. Dat zorgt ervoor dat je dichtklapt en niet meer schrijft.

niet helpen

En weet je, (1) als je wacht op inspiratie kan je lang wachten… Beter wordt je (2) dóór het schrijven, dus ga het gewoon doen! Maar weinigen worden ermee geboren (3), maar leren het doordat ze het zijn gaan doen. Zoals ze zeggen: oefening baart kunst. Langer nadenken (4) wordt meestal uitstellen. Je kunt nooit weten wat anderen denken (5), dus kun je het je ook maar beter niet afvragen. Je hoort het vanzelf wel wat ze ervan vinden als je boek af is en het in de winkel ligt.

Bewijs die gedachten het tegendeel

Deze gedachten kun je de kop indrukken door gewoon te gaan schrijven. Dit geldt natuurlijk voor alle gedachten die je ervan weerhouden je verhaal te schrijven. Gedachten zijn namelijk maar gedachten, het zijn geen feiten en het is ook niet de waarheid. Je hoeft niet naar je gedachten te luisteren en er zeker niet naar te handelen. Bewijs die gedachten dus het tegendeel door het gewoon te gaan doen. Zonder actie geen daden. En zonder schrijven geen boek.

Tijd voor actie! Wil je echt dat je boek er komt? Neem je dan nu voor om vandaag echt één uur te gaan schrijven. Meer mag, minder niet. (Na dat uur zal je blij zijn dat je het gedaan hebt, beloofd!) Succes!

Wat zijn bij jou wel eens gedachten die je tegenhouden iets te doen wat je eigenlijk graag zou willen doen?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. De gedachte dat ik moet werken vooral. Maar ik vind je onderbouwing heel goed hoor zo vaak mensen die zeggen oooo ik zou ook wel wil bloggen. Nee zeg ik dan anders was je er allang aan begonnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.