minireview #17
Boekrecensies

Minireview #17 december

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres en een paar absolute toppers. Benieuwd welke? Je leest het in minireview #17.


1. Het tehuis voor ongewenste meisjes – Joanna Goodman

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal:

Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.

De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt dat een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan. Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden. Met ‘Het huis voor ongewenste meisjes’ schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren ’50 en ’60.

Hoe ik het boek vond:

Ik las dit boek nog net uit op de laatste dag van november, maar toen stond de minireview van november al online, dus komt het boek in deze minireview aanbod. Wat een ongelooflijk mooi, goed en heftig verhaal! De hoofdstukken over Elodie waren vaak zo aangrijpend, gemeen en heftig dat ik het boek met tussenpozen heb gelezen. Ik kon het niet aan een stuk door lezen. Houd je van op waarheid gebaseerde, aangrijpende verhalen? Dan moet je dit boek zeker lezen!

2. Geloof nooit je broer… (#Floor17) – Marjon Hoffman

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal:

Floors broer Kees is helemaal in de ban van een stoere survival-man op tv. Dat wil hij ook! Hij overtuigt Floor ervan dat hij álles weet van overleven in de wildernis, en samen gaan ze eropuit. Maar inderdaad: geloof nooit je broer…

Hoe ik het boek vond:

Grappig en origineel weer alle nieuwe situaties waar Floor (met of zonder haar broer) ook in dit deel weer in terecht komt.

minireview #17

3. Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal:

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Hoe ik het boek vond:

Ik heb het boek nog niet uit, maar dat gaat voor oud & nieuw zeker nog wel gebeuren. En tot nu toe is het leuk, vermakelijk, met veel (droge) humor en heel veel kerstsfeer. 😉

-> update 30-12-2022: ik had het boek inderdaad uit vóór oud & nieuw! En wat werd het boek steeds leuker naarmate het vorderde! Toen ik deze review plaatste was ik ongeveer op de helft en gaf ik het (op voorhand) 4 sterren. Maar met het hoofdstuk werd dit Groundhog Day meets Christmas style boek nog leuker, grappiger, mooier, liever en grappiger. Dat laatste zei ik inderdaad al, maar het was echt heel grappig. Ga het lezen of luisteren, nu nog omdat het kan, of voor komend kerst. Dat is het ten slotte zo. Over nog maar iets van 360 dagen. Ik luisterde het audioboek en wat een aanrader! Lisette Jonkman sprak het zelf in. Dat is niet altijd een goede keus, maar in dit geval maakte het het boek dubbelleuk! Zei ik al dat het grappig was ook? Dat deed ik inderdaad al hè? Meerdere malen. Ik gaf het boek toen ik het uit had 5 sterren.

4. Eens in je leven – Marijke Vos

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Holly heeft het goed voor elkaar. Ze heeft haar wilde jaren achter zich gelaten en heeft nu een rustig leven als docent beeldende vorming. Bovendien heeft ze sinds een halfjaar ook eindelijk haar geluk in de liefde gevonden: de charmante John, oftewel De Perfecte Verloofde. Er lijkt nog maar één grote uitdaging te zijn: haar excentrieke ouders zo veel mogelijk uit de buurt van haar toekomstige, chique schoonouders houden. Appeltje-eitje, toch? Totdat de trouwambtenaar een grote verrassing heeft, waardoor alles in haar leven op losse schroeven komt te staan. Want ze blijkt al getrouwd te zijn. Tien jaar geleden, in Las Vegas, met de laatste persoon die ze ooit nog zou willen zien. En nu moet ze terug om dat op te lossen.

Hoe ik het boek vond:

Leuk, luchtig en vermakelijk verhaal, heerlijk om tussendoor te lezen.

minireview #17

5. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal:

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Hoe ik het boek vond:

Ik kan er heel lang over zijn, of heel kort: prachtig en bijzonder verhaal. De vijf sterren zeggen verder wel genoeg. 😉

Meer boekreview lezen? Kijk dan ook eens hier.

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

5 reacties

 1. De eerste spreekt me enorm aan!

 2. zegt:

  Leuk om te lezen! Ik ben momenteel bezig in ‘Het meisje in het ijs’ van Robert Bryndza. Ik ben niet zo’n snelle lezer en boekenwurm, maar dit is wel een heel fijn boek tot nu toe 🙂

  1. Bedankt! Leuk, ik ben zelf geen thrillerlezer, maar dat schijnt een goed boek te zien. Veel leesplezier nog!

 3. zegt:

  ‘Het tehuis voor ongewenste meisjes’ vond ik ook heel mooi.
  Je maakt me nieuwsgierig naar het boek van Marijke Vos.

  1. Leuk dat jij het ook gelezen hebt en ook heel mooi vond!

Reacties zijn gesloten.