minireview #16
Boekrecensies

Minireview #16 november

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik deze maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres. En las weer eens een paar absolute toppers en helaas ook een paar absolute ‘minners’. Benieuwd wat ik las? Je leest het in minireview #16.


1. Als ze maar gelukkig zijn – Celia Dodd

Waardering: 5 uit 5.
Het verhaal:

Het boek voor ouders van volwassen kinderen. Er zijn talloze ouderschapsboeken die je vertellen hoe je je kind moet opvoeden. Maar wat gebeurt er na hun achttiende verjaardag? Relaties met volwassen kinderen worden zelden besproken, terwijl het net zo’n uitdaging is als het opvoeden van een kleuter of puber. Hoe kun je conflicten vermijden wanneer je volwassen kind weer bij je komt wonen? Wat als je het niet goed kan vinden met de partner van je kind? Heb je gemengde gevoelens bij het zorgen voor je kleinkinderen? Wat als je volwassen kinderen niet met elkaar overweg kunnen? Als ze maar gelukkig zijn laat aan de hand van persoonlijke ervaringen van ouders en adviezen van vooraanstaande experts zien hoe je dit soort dilemma’s aan kunt pakken en hoe je een hechte band met je volwassen kind kunt ontwikkelen.

Hoe ik het boek vond:

Ik had de eer om voor dit boek de redactie te mogen doen. En ook al moet het boek nog uitkomen (februari 2023) ik wil het toch alvast aanraden voor iedereen die volwassen kinderen heeft en/of een volwassen kind is (yep jij dus ook). Want zowel vanuit het ouderperspectief als vanuit het volwassen-kindperspectief is dit een heel herkenbaar en treffend boek. Want ook als je geen (volwassen) kinderen hebt, geeft dit boek mooie inzichten waarom je ouders doen (of juist niet doen) wat ze doen in hun omgang met jou als volwassene. En hoe je daar zelf weer mee kan omgaan als het niet gaat zoals jij het graag zou zien.

minireview #16

2. Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Waardering: 2 uit 5.
Het verhaal:

Vraag Timothy Ferriss wat hij aan het doen is, en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: ‘skiën in de Andes’, ‘duiken in Panama’ of ‘tangodansen in Buenos Aires’. Ferriss heeft namelijk het idee van ‘eerst werken, dan leven’ ingeruild voor een rijk leven in het hier en nu. Niet geld stelt je daartoe in staat, maar de nieuwe economische factoren tijd en mobiliteit. Wacht niet langer, zeker niet in tijden van economische onzekerheid. En vergeet het idee van werken tot je pensioen. Of je nu die grote wereldreis wilt maken, een maandelijks salaris van vijf cijfers wilt met zo weinig mogelijk inspanning, of gewoon minder wilt werken en meer wilt genieten – Een werkweek van vier uur geeft het antwoord. (Al dus de flaptekst)

Hoe ik het boek vond:

Het begon best interessant en pakkend. En regelmatig was het boek ook best grappig. Maar hoe verder ik las hoe meer het mij begon te irriteren. Te popi, te grappig proberen te doen en vooral ook het arrogante erin. Dat hij zijn mail maar één keer per week, in een uurtje, beantwoord; lukt je dat niet dan doe je echt iets fout… Ik had gehoopt eruit te halen hoe je meer dingen in automatisering kon zetten als je ondernemer bent, maar niet alleen was alle informatie eigenlijk alweer achterhaald (het boek is alweer een paar jaar oud), maar ook volledig gericht op de Engelstalige markt. Met VA’s die telefoontjes voor je kunnen plegen vanuit India (in het Engels), die je mail kunnen beantwoorden namens jou (in het Engels) etc.

Daar kwam bij dat veel van de sites die hij noemde voor webhosting, automatisering, facturatie, downloads et cetera niet echt betrouwbaar op mij overkwamen. Ik heb het boek uitgelezen tot ongeveer 4/5 en toen vond ik het wel welletjes. In het begin wel wat gelachen, heel soms een handige tip die ik toch eigenlijk al wist maar verder er niets uitgehaald. Gezien de hoeveelheid lage ratings op Goodreads ben ik niet de enige die het boek tegen vond vallen.

3. Happy Money – Ken Honda

Waardering: 4 uit 5.
Het verhaal:

Stel dat je altijd gelukkig kunt zijn met je geld, onafhankelijk van hoeveel je hebt. Beroemde spreker, auteur en zakenman Ken Honda leert je (anders) na te denken over het geld dat je verdient, uitgeeft en spaart. Daarvoor is het van belang in de spiegel te kijken en jouw visie op geld onder de loep te nemen. En dat doet wonderen voor je gemoedstoestand én je portemonnee. Of je nu veel geld hebt of weinig, na het lezen van dit bijzondere, inspirerende boek voel jij je tevreden met wat je hebt.

Hoe ik het boek vond:

In tegenstelling tot het vorige boek, vond ik dit een fijn boek. Prettig geschreven, oprecht overkomend en dichtbij zichzelf blijvend. En ondanks dat Ken Honda, geloof ik, ook miljonair is (sorry het boek is alweer terug naar de bibliotheek, zelfs vergeten een foto te maken), kwam hij beslist niet arrogant of betweterig over. Hij wil graag met anderen delen wat hij geleerd heeft over geld door de jaren heen en hoe je gelukkig kan zijn met je geld. Hoeveel of hoe weinig dat ook is, hoe jij ernaar kijkt en tevreden mee bent is het belangrijkste.

minireview #16

4. Superjuffie! (Superjuffie #1) – Janneke Schotveld

Waardering: 5 uit 5.
Het verhaal:

Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand: als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie! Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden. Juf Josje probeert haar gave te verbergen voor de kinderen op haar nieuwe school, maar dat lukt niet lang. Gelukkig beloven ze niets te vertellen tegen de strenge directeur. Samen verzinnen ze steeds allerlei uitvluchten als juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de stadsdierentuin. Lukt het Superjuffie en de kinderen om de dierentuin van de ondergang te redden? Een sprankelend boek vol humor en fantasie!

Hoe ik het boek vond:

Ondanks dat ik het boek al een hele tijd had liggen en er ondertussen al veel meer delen en een film uit zijn, begon ik er pas deze maand in. En wat een leuk boek! Zijdelings doet het een beetje aan Mees Kees denken, ook een jonge leerkracht die het allemaal wat op zijn eigen manier doen. Maar toch is dit een heel andere serie. Leuk, grappig, soms aandoenlijk en regelmatig spannend. Het eerst boek dat ik van Janneke Schotveld las was overigens Kattensoep, het Kinderboekenweekgeschenk van 2017. Ook zo leuk!

5. De heldere eenvoud van dementie – Huub Buijsen

Waardering: 4 uit 5.
Het verhaal:

Leven met iemand met dementie is meestal niet gemakkelijk. Het gedrag dat hij of zij vertoont, is voor de omgeving vaak raadselachtig. Hij stelt voortdurend dezelfde vragen, maar weet wel goed de weg in het verre verleden. Hij wil naar huis terwijl hij thuis is; vergeet alles maar klaagt zelden over vergeetachtigheid, enzovoort. Wat de naaste omgeving het meest verwart, is dat het gedrag de vroegere voorspelbaarheid mist. Toch zit achter het vreemde gedrag een zekere logica. Twee eenvoudige dementiewetten volstaan om het dementeringsproces te begrijpen: de gestoorde inprenting en het oprollend geheugen. Aan de hand van vele voorbeelden schetst de auteur de wereld van de dierbare met dementie en hij reikt de familie tips en praktische handvatten aan om met diens moeilijke gedrag om te gaan.

Hoe ik het boek vond:

Een heel ander boek dan de andere boeken in deze minireview. En hoewel het vaak een boek minder goed maakt als het aan elkaar hangt van citaten van anderen of uit andere boeken (zie ook het boek met één ster verderop) voegde het hierin zeker wel wat toe. Hoewel naar mijn idee wel te veel, waardoor het boek voor mij geen vijf sterren werd. Maar verder een boek dat inderdaad heel helder en eenvoudig uitlegt wat dementie is.

minireview #16

De ‘minners’

Verder in minireview #16 helaas ook een aantal mindere boeken gelezen, waar het doorheen ploeteren was in de hoop dat het beter werd (wat dus niet zo was):

  • Koningin van de nacht – Yvonne Keuls (2 sterren), de eerste Keuls die mij niet lag (terwijl ik groot fan van haar boeken ben), nou ja op Daniel Maandag na, waar dit zeg maar de uitgebreide versie van is. (Dat wist ik helaas niet toen ik het boek uit de bibliotheek leende.)
  • Hersenen willen lezen – Erik Scherder (2 sterren), een dun boekje wat in de coronatijd uitgebracht is en duidelijk geschreven ergens in 2017 waarbij er iets van twee, drie onderzoeken van anderen (uit 2016 en 2017) werden uitgepluisd tot een onsamenhangend, vergezocht boekje. En vervolgens wat geüpdatet en aangevuld in de coronatijd.
  • Wachtrij voor de ware (Lot uit de loterij #3) – Tamara Haagmans (2 sterren), de minste in een serie die mij toch al niet heel erg ligt.
En zelfs twee boeken waarbij ik het opgaf om het boek nog verder te moeten doorploeteren:
  • De fontein, maak wijze keuzes – Els van Steijn (2 sterren), haar eerste fonteinboek vond ik goed en interessant, dit boek las vervelend en ik kreeg er alleen maar een naar gevoel door (alle mensen die jou ooit wat aangedaan hebben en die jij – bewust of onbewust – wat hebt aangedaan staan ook bij je in de fontein; kortom daar ben je levenslang mee verbonden én je stroomt nog steeds leven aan elkaar door… brrr).
  • Het nieuwe nietsdoen – Gerhard Hormann (1 ster), hierbij kon ik het mijzelf niet langer aan doen dan niet verder dan tot de helft te lezen. Het had een hoog Trumpgezwamgehalte en was niet alleen generaliserend, racistisch en seksistisch (‘vrouwen zijn overspannen Duracelkonijntjes’ was een van zijn opmerkingen), maar ook een plakboek vol met (domme) citaten van anderen (passend in zijn straatje).

Ik ben nog bezig in (gelukkig) een paar hele goede romans, dus die houd je tegoed voor in de volgende minireview! Benieuwd naar meer reviews en boekrecensies? Neem dan hier eens een kijkje.

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

-> Had je trouwens al de schrijvers adventskalender gezien? Nee? Aanmelden kan nog tot 1 december!

4 reacties

  1. zegt:

    Mooie reviews. Superjuffie lijkt me een heel leuk boek om te lezen.

    1. Bedankt! Leuk dat Superjuffie je aanspreekt.

  2. zegt:

    ‘Hersenen willen lezen’ vond ik een heel erg pakkende titel, maar toen ik las wat je erover schreef, besloot ik het boek toch maar niet te lezen. Wel jammer, want het klonk veelbelovend.

    1. Ja dat vond ik ook, dat de titel veelbelovend klonk. Het was maar een dun boekje, als het een dik boek was geweest had ik het niet eens uitgelezen…

Reacties zijn gesloten.