minireview #15
Boekrecensies

Minireview #15 oktober

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres en deel met je de boeken die er voor mij het meeste uitsprongen. Benieuwd welke? Je leest het hier.


1. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende (Bureau Speurneus #2) – Jozua Douglas

Waardering: 5 uit 5.
Het verhaal:

Meneer De Bruin meldt zich aan voor een bijzondere opdracht. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. moet de vermiste Cor de Haan opsporen in de jungle van Costa Banana. Het is geen gewone opdracht, maar een soort wedstrijd waar verschillende detectives aan meedoen. Lev vertrouwt het niet en daarom gaan hij en zijn vrienden mee om meneer De Bruin in de gaten te houden. Algauw ontdekken de kinderen dat ze in groot gevaar verkeren.

Hoe ik het boek vond:

Deze maand was het weer kinderboekenweek, dus wat is er toepasselijker dan te beginnen met een jeugdboek. En wat voor een! De junglebende is het tweede deel in de serie Bureau Speurneus. Het eerste deel was al geweldig leuk, dit deel minstens zo leuk! Grappig, gevat en origineel.

2. Moord voor de avonddienst (Pastoor Clement #1) – Richard Coles

Waardering: 4 uit 5.
Het verhaal:

Dit eerste deel in de Pastoor Clement-serie, Moord voor de avonddienst, heeft alles: dominees, onbeleefde oude dames, teckels en moord…

Daniel Clement is al acht jaar pastoor in Champton. Hij woont er in de pastorie, samen met zijn moeder – de eigenwijze, onverschrokken maar ook lichtelijk irritante weduwe Audrey – en zijn twee teckels. Wanneer Daniel een plan aankondigt om een toilet in de kerk te installeren, is de parochie plotseling verdeeld. Terwijl iedereen fel stelling neemt, dreigen lang verborgen geheimen de schijnbare rust van het dorp te verscheuren. En dan wordt Anthony Bowness achter in de kerk dood aangetroffen, in de nek gestoken met een snoeischaar.

Terwijl de politie de zaak onderzoekt, vallen er steeds meer doden. Daniel probeert ondertussen zijn afbrokkelende gemeenschap bij elkaar te houden… en een moordenaar te pakken te krijgen.

Hoe ik het boek vond:

Ik vond het een leuk en vermakelijk verhaal. En heb vaak gelachen. Een thriller, zoals op de omslag staat? Beslist niet. Een cosy crime ja, of een mystery zoals er op het originele (Engelse) boek staat. Spannend? Ook bepaald niet, maar wel leuk om mee te puzzelen wie de moorden heeft gepleegd. Richard Coles (voormalig lid van de in de tachtiger jaren actieve band The Communards, en tegenwoordig naast schrijver ook priester) heeft een leuke, pakkende schrijfstijl.

De personages en setting vond ik ook leuk. Alleen het plot vond ik wat zwak en vergezocht. En daarmee bedoel ik het motief van de moordenaar, dat was vergezocht en niet echt geloofwaardig. Ook de zin uit de flaptekst ‘Terwijl de politie de zaak onderzoekt, vallen er steeds meer doden.’ is *spolier* misleidend. Er valt er ‘slechts’ nog eentje en zo goed als de rest van het boek blijft het daarbij. Tot het twee na laatste hoofdstuk (de ontknoping)… Maar ondanks dat vond ik het een leuke cosy crime.

3. De logica van geluk – Mo Gawdat

Waardering: 5 uit 5.
Het verhaal:

Hij was gezond, extreem rijk en succesvol, maar Mo Gawdat voelde zich diep ongelukkig. De huidige Chief Business Officer van de futuristische ‘dromenfabriek’ Google [X] besloot het fenomeen van gelukservaring te benaderen als een ingenieur: onderzoek de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Hij stelde zichzelf ten doel om een geluksformule te vinden die keer op keer zou kunnen worden toegepast op ieders leven, met geluk als voorspelbaar resultaat – telkens weer.

Mo’s zoektocht naar geluk kreeg een onverwachte wending toen zijn 21-jarige zoon Ali plotseling overleed. Zijn jarenlange onderzoek zou hem en zijn familie redden van de totale wanhoop. En tijdens de verwerking van dit grote verlies vond Mo een nieuwe missie: hij zou zijn bevindingen delen met de hele wereld om zo veel mogelijk mensen te helpen gelukkiger te worden. Zijn statement is duidelijk: ongeacht de hindernissen op ons pad, de lasten die we met ons meedragen en de beproevingen die we doorstaan, bezit ieder van ons het vermogen om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is. Hoe hij tot die overtuiging komt, lees je in dit positieve en optimistische boek. Doel van de auteur: 10 miljoen mensen gelukkig maken met dit boek.

Hoe ik het boek vond:

Een interessant en uitgebreid boek over geluk en gelukkig zijn. Gelukkig zijn ligt niet aan wat je hebt maar aan hoe jij in het leven staat bewijst Mo zelf met zijn leven. Toen hij extreem rijk en succesvol was, was hij niet gelukkig. Pas toen hij ging onderzoeken, als wetenschapper, wat geluk nou eigenlijk is en hij een geluksformule ging ontwikkelen, ervoer hij wat geluk is. Dat heeft hem geholpen gelukkig te zijn ondanks het verlies van zijn zoon. Hij besloot dat hij hier anderen ook mee wilde helpen.

Het boek leest ondanks de wetenschappelijke benadering vlot en prettig. Mo’s schrijfstijl is soepel, pakkend en met de nodige humor. Hij bekijk de dingen vaak vanuit meerdere en verschillende invalshoeken en geeft pakkende voorbeelden en vergelijkingen. Ook de tekeningen en notes erin, evenals de ruime opzet met korte alinea’s, zorgen ervoor dat het boek vlot leest.

4. De tovervinger – Roald Dahl

Waardering: 5 uit 5.
Het verhaal:

Meneer Kreitjes en zijn twee zonen jagen voor de lol op eenden. Daar heeft hun buurmeisje een ontzettende hekel aan. Ze heeft al een paar keer gezegd dat ze ermee moeten ophouden, maar ze wordt gewoon uitgelachen. Dus doet ze het enige wat ze nog kan doen: ze zwaait met haar tovervinger! Wanneer de Kreitjes de volgende morgen wakker worden, hebben ze vleugels in plaats van armen. En dat is nog niet alles. Vier grote eenden pikken hun huis in…

Hoe ik het boek vond:

Weer een heerlijk boek van meesterverteller Roald Dahl met de treffende illustraties van Quentin Blake. De tovervinger is een echte Dahl: grappig, fantasierijk, creatief en origineel. Leuk voor alle leeftijden. 😊

minireview #15

5. Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn

Waardering: 4 uit 5.
Het verhaal:

In Work hard, travel harder laat Suzanne van Duijn je zien hoe je van de wereld je werkplek maakt. Als digital nomad ben je niet meer gebonden aan een bureau in een saai kantoor, werken kan met een laptop en smartphone tegenwoordig overal, of het nu op Bali, in Sydney of Miami is. Succesvol pr-ondernemer en reisblogger Suzanne van Duijn besloot na drie banen voor zichzelf te beginnen en het locatie-onafhankelijk werken in de praktijk te brengen. In het boek staan veel praktische tips, interviews en verhalen over hoe je kunt leven als digital nomad. Lees hoe je productief werkt en valkuilen vermijdt. Hoe je eenzaamheid en reismoeheid de baas blijft. En hoe je klanten binnenhaalt vanuit het buitenland. Maar ook hoe je geschikte bestemmingen, werkplekken en gelijkgestemden vindt.

Hoe ik het boek vond:

Iedere zelfstandige ondernemer, schrijver of blogger vraagt zich denk ik wel eens af hoe het zou zijn om soms, regelmatig of misschien wel geheel op een mooie plek ergens ter wereld te werken of te schrijven. Reizen en mooie plekken zien en toch ook werken of schrijven. Zo ook ik. Het concept ‘digital nomad’, of ‘locatie-onafhankelijk werken’ intrigeert mij.

Ik vond het fijn om te lezen dat ieder op zijn eigen manier een invulling aan dit concept kan geven. Sommige mensen zijn maanden van huis en af en toe even thuis. Anderen draaien het om en werken regelmatig een paar weken op een locatie naar keuze in het buitenland, om vervolgens weer een paar maanden thuis in Nederland te zijn. Sommige mensen hebben hun huis in Nederland verkocht en logeren bij familie en vrienden als ze weer (even) hier zijn. Andere verhuren (tijdelijk) hun huis, zodat ze er ook weer zelf kunnen verblijven als ze weer in Nederland willen verblijven. Alles kan.

Geen idee of ik het ooit ook echt ga doen, maar ik wilde er wel graag meer over weten. Want hoe doe je dat dan? En hoe en waar begin je? Moet je echt emigreren of ben je thuisloos en woon je overal en nergens? Hoe zorg je voor genoeg klanten en inkomsten? Hier en op veel meer vragen geeft Suzanne in haar boek antwoord. Ze laat zien wat geschikte plekken en landen zijn en waarom. De meest geschikte plekken zijn, uiteraard, daar waar de wifi goed is en je je levenskosten laag kan houden, zeker als je ook nog een huis (en kosten) in Nederland hebt. Ik vond het boek een uitgebreid en duidelijk handboek en een aanrader voor iedereen die hier ook meer over wil weten.

Kijk voor meer boekrecensies ook eens hier.

Welke boeken las jij afgelopen maand?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. zegt:

    Mooie boeken! Vooral dat laatste boek lijkt me interessant. Ik schaam me een beetje, maar het aantal boeken dat ik dit jaar heb gelezen is op één hand te tellen. Momenteel ben ik bezig in ‘Moordgids voor lieve meisjes’ en ‘Zadelpijn en ander damesleed’, maar in beide boeken heb ik al een paar weken niet gelezen. Toch maar weer eens oppakken. Ik ben heel benieuwd naar ‘Velo Vrouwen, De gids voor vrouwen met een passie voor fietsen’. Die staat op mijn lijstje om hierna te lezen.

  2. zegt:

    Mooie reviews en meteen een fijne inspiratie voor nieuwe boeken om te lezen. Momenteel lees ik het boek Een daad van Liefde, geschreven door Carol Drinkwater.

  3. zegt:

    Mooi, allemaal boeken met veel sterren. Ik heb nog nooit iets van Jozua Douglas gelezen, maar ik ben nog altijd geïnteresseerd in jeugdboeken, dus nu maak je me toch wel nieuwsgierig.

Reacties zijn gesloten.