geen inspiratie
Schrijven

Als schrijven niet lukt… Geen inspiratie

In de vorige blog uit deze serie hadden we het over writer’s block. Het kan ook zo zijn dat schrijven niet lukt omdat je vast zit in een gevoel van geen inspiratie hebben. Je wilt wel schrijven, maar je weet niets. Je wilt wel schrijven, maar er komt niets. Dan lijkt je hoofd net zo leeg als het Word-document op je computer.


Inspiratieloos

Een gebrek aan inspiratie denk je, omdat het voelt alsof je vast zit en niets meer kan bedenken. Terwijl je eerst overstroomde van de inspiratie, lijkt de bron nu een opgedroogde put. Als je goed luistert hoor je zelfs een echo als je roept om inspiratie…

Geblokkeerde inspiratie

Inspiratie is iets wat altijd in je zit, net als creativiteit, en niet iets wat soms toevallig aan komt waaien, en soms – als de wind verkeerd staat – niet. Eerder is het dat de stroom van inspiratie geblokkeerd is. Dat kan door verschillende dingen komen.

Te druk

Te druk zijn en daarmee samengaand te moe zijn zorgen er eigenlijk altijd voor dat je inspiratie ver te zoeken lijkt. Als je lange tijd te druk en/of te moe bent kan zelfs een boodschappenlijstje of een avondmaaltijd verzinnen niet willen lukken. Een blog of een verhaal schrijven al helemaal niet.

Twijfel

Ook twijfel en onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat je je inspiratieloos voelt en al een tijdje niet geschreven hebt. Kan ik het nog wel? Misschien heb ik al mijn talent ondertussen wel opgeschreven? Wat als mijn volgende blog/verhaal/artikel/boek een flop wordt? Mijn laatste blog/verhaal/artikel/boek was zo’n succes, kan ik dat wel evenaren?

geen inspiratie

Hoe krijg je weer inspiratie?

Eigenlijk werkt dit bijna altijd het beste: door te gaan schrijven! Ook als je denkt niets te schrijven te hebben. Ook als je vindt dat je het niet (meer) kan. En ook als je geen zin, geen inspiratie of geen ideeën hebt. Ook als je denkt dat je te moe bent om iets te verzinnen. Begin gewoon met schrijven! Als je ervoor open staat zal je merken dat de inspiratie weer begint te stromen en dat de drukte en stress of vermoeidheid juist afnemen als je schrijven ook als stukje ontspanning weet te gebruiken. Gebruik het als tijd voor jezelf, om weer op te laden, om dingen op een rijtje te zetten. Zeker weten dat je hier meer aan hebt dan laveloos op de bank te hangen en naar de tv te staren.

Schrijfroutine

Een schrijfroutine hebben zorgt er ook voor dat je inspiratie blijft stromen. Als je die routine hebt, weten je hersenen al dat je het gaat doen. Je hoeft dan niet te denken: wanneer maak ik tijd vrij, wat ga ik schrijven dan? Je gaat het gewoon doen. Dat is je routine. Waarover je schrijft weet je dan ook als vanzelf wel. Zorg dat je in een schrijfritme komt, en blijft. Dat doe je het beste door elke dag te schrijven, een half uur of een uur, liefst op een vaste tijd. Maak er een gewoonte van. Schrijf alles op wat er in je op komt. Al is het maar het opschrijven dat je niets weet te schrijven.

Verandering van spijs doet…

Maar ook een andere aanpak kan helpen. Schreef je altijd op de computer? Ga nu een tijdje met de hand schrijven, gewoon met pen en papier. Een andere omgeving werkt vaak ook inspirerend. Ga eens schrijven in de rust van de natuur of juist in een rumoerig café. Dit kan ook weer voor nieuwe inspiratie zorgen. Kijk om je heen. Wat zie en wat hoor je? Wat denk je? Welke mensen of dieren zie je? Wat doen ze? Welke kleuren en geuren zijn er? Geluiden, dialogen, schrijf op wat je waarneemt.

Niet sparen maar sparren

Er met andere mensen over praten kan ook fijn zijn. Even sparren geeft vaak weer nieuwe inzichten, haalt blokkades weg en laat de inspiratie weer vloeien. Sparren kan met je partner, een goede vriend of vriendin, een andere schrijver of een schrijfcoach. Iemand bij wie je jezelf kunt zijn en die jouw sparringpartner mag zijn. Gooi je angsten, twijfels en onzekerheden op tafel.

In de eerste blog in de serie Als schrijven niet lukt… lees je alles over een writer’s block.

Heb jij, ondanks dat je eigenlijk wel wilde, wel eens een tijdje niets geschreven?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Er is een tijd geweest dat ik niet schreef. Er waren steeds excuses maar op een gegeven moment heb ik de pen weer gepakt en weer begonnen met schrijven. En zo kwam de inspiratie weer terug.

  2. zegt:

    Op het moment zit ik in zo’n periode zonder inspiratie. Nu heb ik voor minstens een maand blogs ingepland staan altijd, dus daar merkt niemand wat van, maar ik denk dat ik hier wel zie wat het probleem is: onzekerheid. Gelukkig vandaag weer vier blogs gemaakt. Hopelijk het begin van meer.

Reacties zijn gesloten.