lezen
Boekrecensies

Minireview #12 juli

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik deze maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en kwam een paar absolute toppers tegen en luisterde ook wat boeken. Benieuwd wat ik las en luisterde? Je leest het hier.


1. Terug naar Insulinde – Elle van Rijn

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Vlak voor de oorlog groeit Rosa op in voorspoed, in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië. Wanneer haar ouders scheiden wordt ze achtergelaten bij een tante. Alleen en ontheemd verlangt ze naar haar gelukkige kinderjaren, maar die zullen niet meer terugkomen.

Als de Japanners de kolonie bezetten leert de dan zeventienjarige Rosa dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat afkomst ertoe doet. Haar leven neemt een onverwachte wending als haar vriend John zich als piloot bij het leger aanmeldt en ze zich met haar familie moet melden in een interneringskamp. Het is de liefde die haar op de been houdt, maar zal ze John ooit weer zien?

Hoe ik het boek vond:

Dit boek komt op 23 augustus uit en las ik als redacteur omdat ik de correctieronde mocht doen. Een mooi boek met een aangrijpend (op waarheid gebaseerd) verhaal. Ik ben blij dat ik eerder het boek Lichter dan ik las, omdat dat boek in de tijd hieraan vooraf speelt, waardoor ik al een veel beter beeld had van de voorgeschiedenis. Uiteraard is dit boek ook zonder die voorkennis prima te lezen.

2. Sprookjes bestaan-serie – Tamara Haagmans:

De mooiste van het land (#1)

Als een lopend vuurtje (#2)

De vlam in de pan (#3)

Waardering: 3 uit 5.

Het verhaal:

In deze serie, die ik als luisterboeken luisterde, speelt elke aflevering een ander de hoofdrol, maar elk verhaal speelt zich af in het park Lang en Gelukkig Land, waar elke hoofdpersoon werkt.

Hoe ik het boek vond:

Ik vond de afleveringen origineel, vermakelijk en grappig, maar regelmatig ongeloofwaardig door *spoiler* mensen die wel heel makkelijk een relatie krijgen, ruzies die zo weer opgelost waren, misverstanden of (voor)oordelen die zo uit de weg geruimd zijn etc. Die dingen vond ik minder geloofwaardig dan de sprookjeselementen erin, die dan juist weer heel leuk en grappig waren.

3. Twee nieuwe Baantjerboeken, geschreven door Peter Römer:

De Cock en de schaduw van de dood (#87 )

 De Cock en de eenzame dood (#89 )

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal:

Deze twee boeken neem ik even tegelijk mee als review, niet omdat de verhalen hetzelfde waren, maar omdat ik anders veel te vele boeken hebben in deze review, haha. En op zich spreken de verhalen voor zich: De Cock en Vledder lossen een paar moorden op.

Hoe ik het boek vond:

Ik merkte dat ik na een tijdje de ‘oude’ Baantjerboeken, geschreven door wijle Appie Baantjer, een beetje zat begon te worden, met name omdat telkens dezelfde handelingen en personen op eenzelfde manier beschreven worden. (‘… Smalle Lowietje die vanwege zijn geringe borstomvang zo genoemd werd …’ ‘met zijn morsige vest’ of de Cock die door de zwiepen de ruitenwissers doet of hij slaapt, of ‘de geniepige duiveltjes’ die hij in zijn voeten voelt als een zaak niet op wil lossen.)

Wat een heerlijke verrassing zijn deze nieuwe afleveringen over De Cock, die zeer goed geschreven door Peter Römer. Zonder het werk van Appie Baantjer aan te tasten heeft hij nieuwe verhalen geschreven, die nog steeds een goed beeld van De Cock laat zien, zonder alsmaar diezelfde stereotype zinnen te gebruiken. Peter Römer als schrijver van deze boeken (hij schreef eerder al het scenario voor een paar afleveringen van de tv-serie) past er natuurlijk ook perfect bij, omdat zijn vader, wijle Piet Römer, 11 jaar lang De Cock speelde in de tv-serie Baantjer.

Ik leende de boeken uit de bibliotheek en vergat helaas een foto te maken voor ik ze terug bracht, dus ter illustratie maar even de plaatjes van internet.

4. You are a badass at making money – Jen Sincero

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Van internet: Jen Sincero vertelt dat haar money mindset het allergrootste verschil heeft gemaakt: ze dacht altijd dat ze niet met geld om kon gaan, maar dat veranderde allemaal toen ze besloot haar financiële situatie serieus te nemen. Dat deed ze eigenlijk vooral door de manier aan te passen waarop ze over geld dacht en geloof het of niet, zo kon ze haar doelen waarmaken. Met hetzelfde openhartige advies dat van You are a badass een bestseller maakte, gaat Jen Sincero in dit fascinerende boek dus in op de kracht van onze gedachten en hoe onze bankrekening een afspiegeling is van onze overtuigingen.

Sincero combineert humor met levensveranderende concepten in de vorm van bruikbare tips die je direct in de praktijk kunt brengen. Jij bent namelijk een badass en dit boek helpt je je financiële doelen helder te krijgen en buiten je comfortzone te treden: allemaal essentieel om het financiële leven op te bouwen dat je wilt. Dus ga ervoor en begin vandaag nog met je new and improved money mindset.

Hoe ik het boek vond:

Ik vond het erg interessant om te lezen hoe zij haar mindset van armoede-denken veranderde naar een money-mindset en ervoor zorgde dat uit een pover leven in een succesvol leven kon stappen. Want het draait uiteraard niet alleen om geld verdienen, maar ook om geloven in jezelf, in je toekomst, kansen pakken en je dromen waar te maken. Sincero heeft daarnaast en erg humoristische schrijfstijl en deelt grappige anekdotes (die over die geiten op de ranch vond ik hilarisch), waar ze dan weer mooie dingen uithaalt en lijntjes legt naar wat jij kan doen. (Wees net zo volhardend en onbevreesd als die geiten, bijvoorbeeld.) Een aanrader voor wie van dit soort non-fictie boeken houdt.

5. Sofia’s camping-serie – Susanne Hanika

De dood gaat op kamp (#2)

De dood houdt geen siësta (#3)

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Deel 2 en 3 in de serie Sofia’s camping. Sofia wil de camping verkopen die ze als erfenis van haar Beierse grootmoeder kreeg. Alleen gaat dat niet zo makkelijk en regelmatig valt er een dode…

Hoe ik het boek vond:

Deel 1 luisterde ik vorige maand al, deel 2 en 3 deze maand. Heel jammer dat de verdere delen (ik geloof dat er in het Duits wel 11 of 12 afleveringen zijn) nog niet vertaald en ingesproken zijn. Ik hoop dat dat wel gaat gebeuren, want ik heb genoten van deze leuke serie. Met veel humor, de soms best onnozelheid van Sofia en natuurlijk een cozy crime om op te lossen ben ik fan van deze serie.

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Het eerste boek lijkt me heel bijzonder. Als dat uit is, komt het zeker op mijn lijstje.

    1. Leuk dat je dat boek ook wilt gaan lezen!

  2. Johanna zegt:

    Die boeken van Susanne Hanika ken ik niet, en dat terwijl ik in een duitstalig land woon. Momenteel zijn er in het duits 17 afleveringen van haar “krimi’s” verschenen. Succes!

    1. Haha, o 17 zelfs al in het Duits. Helemaal leuk, hopelijk worden er gauw meer delen vertaald. 🙂

Reacties zijn gesloten.