minireview #1
Boeken

Mini-review #1 augustus

Tijd voor een nieuwe rubriek: mini-reviews van een vijftal boeken die ik de afgelopen maand las. Ik lees elke maand veel boeken, zowel voor mijn werk als redacteur, als voor mijn plezier. Helaas lukt recensies schrijven van alle boeken die ik lees niet, dus bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om van een paar boeken maandelijks een mini-review te lezen. Vandaag dus mini-review #1, met boeken die ik deze zomer las voor mijn plezier.


1. Lavendeldroom (Hope Harbor #5) – Irene Hannon

Waardering: 4 uit 5.

Het vijfde deel alweer dat ik las in de serie die zich afspeelt in Hope Harbor. Een prachtige serie en elk deel is weer verrassend, anders en raakt mij. In elk deel spelen andere personages de hoofdrol. Wel passeren personages uit de eerdere delen vaak even de revue, waarbij tacoman Charlie een prominente bijrol speelt. De delen zijn op zich prima als standalone te lezen, maar als je de hele serie wilt lezen raad ik je aan ze op volgorde te lezen, omdat je anders in de latere delen toch mee krijgt hoe het met de hoofdpersonen uit de eerdere delen is afgelopen. Ik weet niet welk deel van de serie ik het leukste vind, maar deze was ook weer erg mooi en ontroerend.

2. Het ministerie van Oplossingen (#1) & Het ministerie van oplossingen en de verdwenen Van Gogh (#2) – Sanne Rooseboom

Waardering: 4 uit 5.

Het eerste en tweede deel in een erg leuke, grappige, ondernemende en originele reeks over drie kinderen die samen met een oude, blinde vrouw Het ministerie van oplossingen nieuw leven inblazen en zo allemaal avonturen beleven. Deel drie gaat mee op vakantie. 😊

3. Het meisje in de witte kimono – Ana Johns

Waardering: 4 uit 5.

Ik had dit boek al een aantal maal langs zien komen op Goodreads en was er dus erg benieuwd naar. Helaas had ik wat moeite erin te komen, ik kwam al een foutje tegen en zag wat storende elementen. En ik vond het verwarrend dat de beide hoofdpersonen in ik-persoon en beide een jonge vrouw waren, waarbij ook nog eens het verhaal in het verleden in tegenwoordige tijd was en het verhaal in het heden in verleden tijd… Maar toen ik er eenmaal in zat werd ik gegrepen door het verhaal. Een heftig verhaal, een ontroerend verhaal, over oorlog, een onmogelijke liefde, dilemma’s en desastreuze gevolgen. Gebaseerd op waargebeurde feiten, wat het nog aangrijpender maakte.

4. Winter in de kleine bakkerij (De kleine bakkerij #3) – Jenny Colgan

Waardering: 3 uit 5.

Een leuk en regelmatig grappig verhaal, maar net als over de andere delen in deze serie, kan ik niet zeggen dat ik er wild enthousiast van werd. Polly was leuk, Neil aandoenlijk, Huckle charmant, maar niet super allemaal. En de andere personages vond ik vaak wat irritant, oninteressant of ongeloofwaardig. Het verhaal was sowieso vaak ongeloofwaardig. Neemt niet weg dat het best leuk was om te lezen en het boek, net als de andere delen, toch drie sterren kreeg.

5. Wees onzichtbaar – Murat Isik

Waardering: 4 uit 5.

Een boek dat ik heel lang wilde lezen, maar er tot nu toe niet van kwam. En omdat ik toch nog maar zo weinig (not) dikke boeken heb gelezen dit jaar (o.a. De zeven zussen-serie), kon er best nog een dikkerd bij… Dit was ook een boek waar ik even in moest komen. Het las als losse herinneringen en optekeningen van gebeurtenissen en niet als een verhaal waar je in meegesleept werd. Neemt niet weg dat het een mooi boek was en een goed inkijkje gaf in het opgroeien in een wijk als De Bijlmer en in een gezin met een tirannieke vader. Daarnaast waren er voor mij ook best wel wat herkenning in dingen die typisch waren voor de tijd waarin hij opgroeide (jaren 70 en 80) omdat de auteur van rond mijn leeftijd is (ietsje jonger). Het boek kreeg terecht diverse literaire prijzen.

minireview #1

Overigens toevallig allemaal boeken die ik deze zomer leende bij de bibliotheek. Helaas daardoor er niet aan gedacht om een foto met de boeken te maken voor bij deze blog. Not to self voor volgende maand. 😉

Meer boekrecensies vind je hier.

Welke boeken las jij de afgelopen maand?

Groetjes, Giovanna

10 reacties

 1. zegt:

  Hee, wat leuk om jouw minireviews te lezen! Lavendeldroom staat deze maand op mijn lijstje om te lezen en ik heb ook echt heel erg genoten van Het ministerie van oplossingen. Jouw review van Winter in de kleine bakkerij kan ik me ook helemaal in vinden.

  1. Dankjewel voor je leuke reactie! 🙂 Ik ben benieuwd hoe jij Lavendeldroom vond! En wat leuk dat jij dezelfde leeservaringen had bij Het ministerie en bij De kleine bakkerij.

 2. Een cover van een boek zegt mij vaak al heel veel dus ja fotografeer je boeken! Deze titels zijn niet echt mijn ding trouwens, volgens mij lezen wij echt totaal verschillende dingen;)

  1. Haha, doe ik! In september is het mij bij iets meer dan de helft gelukt om ze op de kiek te zetten, en voor oktober gaat het volgens mij met alle boeken goed komen. 😉
   Dat zou kunnen, dat we totaal verschillende dingen lezen, hoewel ik wel heel breed lees, er zijn maar een paar genres die ik nooit lees (thriller, horror, en zo-en-zo-veel-getinte-boeken), verder eigenlijk alles wel.

 3. zegt:

  Wat een leuke nieuwe rubriek! Alleen wel zielig voor mijn steeds langer wordende leeslijst. Die eerste serie lees ik meer over. Ik ben er toch wel erg nieuwsgierig naar.

  1. Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Mee eens, dit soort blogs zijn funest voor nog-te-lezenlijsten. 😉 Ik denk dat jij de Hope Harbor-serie ook leuk zal vinden, dus zeker een aanrader.

 4. zegt:

  Lavendeldroom lijkt me een mooi boek. Momenteel lees ik een Huis in Parijs van Natasha Lester, moet ik ook inkomen, had een andere voorstelling bij het boek, maar ik ga het wel uitlezen.

  1. Jammer is dat hè, als een boek moeilijk in te komen is. Soms loont het om het uit te lezen en bleek het het toch waard (zoals ik had bij Het meisje in de witte kimono), maar soms is het doorploeteren tot het eind. Ik hoop dat voor jou Een huis in Parijs het wel waard was.

 5. Ha, het Het ministerie van Oplossingen ga ik met Anna nog een keer lezen en die lijkt me wel erg leuk! 🙂

  1. Leuk dat je die met Anna gaat lezen, een aanrader. Ik vond het erg leuk, inventief en creatief, en ik denk dat het zowel voor meisjes als jongens een heel leuk boek is.

Reacties zijn gesloten.