boektitel
Schrijven

Wat als de boektitel die jij bedacht had al bestaat?

Je bent (bijna) klaar met je boek en bent je aan het verdiepen in hoe je het uit wilt (laten) geven. Je hebt een briljante titel bedacht, een hele originele ook. Denk je. Tot je erachter komt dat die al bestaat. Ai, wat nu? Want wat als de boektitel die jij had bedacht al blijkt te bestaan?


Verwarrend

Het is verwarrend als boeken eenzelfde titel hebben, zeker als ze ook nog eens in hetzelfde genre vallen. Het liefst wil je ook dat jouw boek én boektitel uniek zijn. En je wilt niet hebben dat mensen jouw titel opzoeken omdat ze erover gehoord hebben en dan bij een ander boek met dezelfde titel uitkomen. En dat kopen, in plaats van de jouwe. Daarnaast kan het lijken alsof je mee wilt liften op het succes van die andere titel, zeker als die van een bestseller is.

Uitgevers

Tussen uitgeverijen bestaat er de ongeschreven regel dat ze unieke, nieuwe titels gebruiken voor hun uitgaven. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld als het een boek in een heel ander genre betreft. Maar over het algemeen geldt wel dat ze geen titel zullen gebruiken die al bestaat.

Hoe weet je of een titel al bestaat?

Je kunt op een titel zoeken op de website Vind boek. Daar staan heel veel titels geregistreerd. Niet alle titels die er bestaan, dus het is geen volledige garantie als je titel daar niet tussen staat, maar het geeft toch net wat meer duidelijkheid. Daarnaast kun je op je boektitel googelen en zo kijken of er al andere boeken met die titel bestaan.

(Update 2023: helaas bestaat de site niet meer. Er bestaat een soortgelijke site, maar die mag je alleen bekijken als je een account aanmaakt.)

boektitel

Je titel beschermen, kan dat?

Als je een titel bedenkt die nog niet bestaat wil je die natuurlijk beschermen, zodat niet iemand anders ermee vandoor gaat. Maar zoals je wellicht al vermoedde uit voorgaande, bestaat er geen recht op titels van boeken. Ook het leggen van een trademark of merkrecht op je boek kan eigenlijk niet. Een boektitel is geen merk, als je een serie schrijft zou dat nog wel kunnen, maar dat is lastig voor elkaar te krijgen. Het komt dus aan op fatsoen en het niet gebruiken van een titel van een ander.

Hoe zit het met titels voor websites of blogs eigenlijk?

Daar geldt hetzelfde voor als voor boektitels: ook daar bestaat geen recht op. Wel is een domeinnaam (dus het webadres van je website) altijd uniek, daar kunnen er nooit twee van bestaan. Maar uiteraard is zo’n naam met een streepje erin of een woord erbij als domeinnaam wel anders en dan kan het toch gebruikt worden. Maar uiteraard wil je daar ook je eigen, unieke naam voor hebben.

Heb jij wel eens een titel bedacht voor je boek of je blog die al bleek te bestaan? Wat deed je toen?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. Jeetje, dat lijkt me wel heel frustrerend als je een naam in gedachten hebt die je dus eigenlijk beter niet kunt gebruiken voor je boek! Tenminste, ik zou het niet doen, ik denk dat het inderdaad voor verwarring zorgt.

    1. Dat is altijd vervelend, ja. Verstandig inderdaad dat jij die titel dan toch ook niet zou gebruiken.

  2. Ik heb toevallig gister een boek gekocht Blauwe Plekken en het is niet degene die je denkt. Het kan dus wel!?

    1. Toepasselijk voorbeeld! Diegene die het niet is, schoot uiteraard als eerst door mijn gedachten heen.
      Er bestaat helaas geen recht op titels, dus het kan wel. Alleen is het onder uitgeverijen ‘not done’ om dat te doen. Dus of het dan verstandig is om het toch te doen…

  3. zegt:

    Lijkt me lastig iets unieks te vinden, er zijn al ZOVEEL boeken…

    1. Zeker lastig! Maar des te meer springt een unieke titel er dan uit.

Reacties zijn gesloten.