positief denken
Blog

Positief denken

Soms heb je van die dagen dat alles tegenzit. Je stapt met je verkeerde been uit bed, de cruesli blijkt op te zijn als je wilt gaan ontbijten, je mist de bus en als je eindelijk op je werk bent krijg je een uitbrander van je baas. Pfff wat een rotdag, denk je sacherijnig. Hoe meer je aan al die vervelende dingen denkt, hoe ellendiger je je voelt. Plots moet je ook weer denken aan die ruzie met je partner vorige week. Aan die vriendin die een beetje kortaf reageerde toen je je hart bij haar wilde luchten. Aan dat je vakantiegeld op was gegaan aan de reparatie van je auto. Wat een ellende allemaal, schiet er door je heen. Schrijven lukt de laatste tijd ook al niet zo. Als je er al tijd voor vrij kan maken heb je totaal geen inspiratie en het gevoel dat je een schrijver van niks bent. Hoog tijd om je gedachten rigoureus om te buigen naar positief denken!


10 tips voor positieve denken

 • Zowel positiviteit als negativiteit werken als een magneet en trekken meer van hetzelfde aan. Dus probeer weer in een positieve sfeer te komen en meer positiviteit naar je toe te trekken.
 • Als je in een negatieve sfeer zit lijken de dingen vaak erger dan ze zijn. Maar als je er met wat afstand naar kijkt valt het vaak best mee. Door te relativeren ga je het weer in perspectief zien.
 • Bedenk wanneer er iets vervelends gebeurt, je wasmachine en vaatwasser gaan binnen een week stuk of je auto begeeft het volledig terwijl je net in het buitenland op vakantie bent, dat je niet de enige bent die dit overkomt. Vaak is er dan een stemmetje dat zegt: waarom moet mij dit nou weer overkomen?? Maar waarom jou niet, terwijl het zoveel anderen ook overkomt? Moet je maar eens opletten als jij het hebt over jouw ‘pech’, hoeveel soortgelijke verhalen je terug hoort.
 • Probeer voor elke negatieve gedachte die in je opkomt er twee positieve tegenover te stellen. In het begin is het best lastig om te doen, maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat om positief te denken.
 • Stop met klagen en mopperen. Verander wat je kan veranderen en leg je bij de rest neer. Als je het niet kan veranderen heeft het ook geen nut er over te zeuren.

Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden

 • Pak je problemen aan. Zoek oplossingen. En als je het niet alleen kan, vraag dan anderen om hulp. Samen kun je meer.
 • Wees lief voor jezelf. Door te streng tegen jezelf te zijn en te vinden dat je een mislukkeling bent, ga je je alleen nog maar ellendiger voelen. Iedereen maakt fouten en iedereen heeft dagen dat het tegenzit.
 • Praat positief. Over jezelf, over je omstandigheden, over je werk, over je schrijftalent en over anderen.
 • Roddelen is ook een vorm van negatief praten. Je gaat je er steeds negatiever door voelen en ziet alleen nog maar de negatieve kanten van mensen. En je zou zelf toch ook niet willen dat mensen zo over jou praten?
 • Wanneer echt alles tegen lijkt te zitten, vergeet dan niet: er is licht aan het einde van de tunnel. Wat nu eindeloos lijkt te duren houdt echt op. En hoe positiever jij naar de dingen kijkt, hoe sneller dat zal zijn.
positief denken

Schrijvers bonustip:

Wanneer je denkt dat je een schrijver van niks bent en denkt dat je niet kan schrijven, ga dan eens na waar je dat op baseert. Want is het wel echt zo? Heeft er ooit iemand, die er verstand van had, gezegd dat je er niets van bakt? Of denk je dat alleen maar zelf?

Als mensen juist het tegenovergestelde hebben gezegd, dat je goed kan schrijven, focus daar je gedachten dan vanaf nu op. Ik heb dat toen ik net begon te schrijven ook gehad die twijfels en onzekerheid. Het heeft mij toen erg geholpen dat er mensen waren voor wie ik schreef die heel positief waren over mijn schrijven. In tijden van onzekerheid, en als negatieve gedachtes op kwamen zetten, herhaalde ik tegen mijzelf de dingen die zij gezegd hadden. Na dat een aantal keer herhaald te hebben, kregen deze nieuwe, positieve gedachtes een vaste plek in mijn denken en hoef ik ze niet meer te herhalen. Als zo’n gedachte af en toe toch nog eens oppiept wanneer onzekerheid toch weer even de kop opsteekt, dan kan ik hem met de positieve gedachten gauw weer de baas.

Wat helpt jou bij positief denken?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. Goede tips hoor. Ik denk behoorlijk positief in vergelijking met 10/20 jaar geleden. Kon toen nog niet geloven dat je daar zoveel invloed op hebt door gewoon goed te oefenen 🙂

  1. Ja herkenbaar, bij mij is het ook een groot verschil met zo’n 10-20 jaar geleden, toen dacht ik een stuk minder positief. Zo fijn om te weten dat je wel degelijk invloed hebt op je eigen denken en daarmee je gevoelens en je leven. Door positief te denken ga je een heel andere kant op dan wanneer je negatief denkt.

 2. Goede tips, ik ben een criticus en denk zeker niet altijd positief. Ik heb gemerkt dat mijn hoofd leeg maken door een poosje fietsen, een goed boek of goede foto’s enorm in mijn voordeel werken.

  1. Dat zijn goede dingen om je hoofd leeg te maken en zo dingen los te laten.

 3. zegt:

  Mooie tips. Relativeren helpt mij altijd wel goed en omdenken 🙂

  1. Wat goed dat je relativeren en omdenken gebruikt, dat zijn krachtige tools om negatieve gedachten positief te krijgen, dingen los te laten en anders tegen de dingen aan te kijken.

 4. Goede tips! Relativeren helpt mij ook altijd enorm.

  1. Dankjewel! Wat fijn dat jij ook veel baat hebt bij relativeren. Kan echt een wereld van verschil maken door anders tegen de dingen aan te kijken en ze niet zo zwaar te laten wegen.

 5. zegt:

  Mooi artikel. Ik vind het vaak best moeilijk, want ik herken wel wat je zegt dat als er al veel negativiteit is ineens álles negatief is. Ik vind positief praten al een heel erg mooie tip. Kan ik echt veel meer gaan doen!

  1. Het is ook niet makkelijk, zeker niet als er een patroon doorbroken moet worden. Maar positief praten maakt al echt heel veel verschil. Kleine stap met grote impact.

 6. Ik heb bewondering voor mensen, die ondanks alle tegenslagen, tóch positief blijven.

  1. Ik ook, want dat is beslist niet makkelijk!

 7. Mooi artikel, ik probeer meestal ook wel positief te denken of iets positiefs te zijn over dingen. Aan de andere kant kan ik me wel echt behoorlijk opwinden over negatieve mensen, daar zou ik dan eigenlijk ook iets aan moeten doen 😉

  1. Ik vind jou altijd heel positief, zowel op je blog, als op social media en in reacties op mijn en andere blogs. Inspirerend positief. 🙂 Haha, ja dat is iets wat bij mij ook nog wel eens opfloept, me opwinden over negatieve mensen, tot ik weer denk: o wacht, mijn gedachten zijn op deze manier ook niet positief meer. 😉

Reacties zijn gesloten.