schrijfdiscipline
Blog Schrijven

Meer schrijfdiscipline kweken doe je zo!

Je wilt heel graag met regelmaat schrijven, maar om de een of andere reden doe je het niet. Je neemt het je elke keer weer voor, soms vergeet je het te doen, soms lukt het je wel. Je probeert het vol te houden, maar bent zo de motivatie toch weer kwijt. Om moedeloos van te worden! Toch? Niet met deze tips die je laten zien hoe ook jij schrijfdiscipline kan kweken.


1. Doorbreek het patroon

Dit is de belangrijkste tip! Het je telkens voornemen en het dan toch maar niet doen is namelijk een patroon. Op een gegeven moment weten je hersenen eigenlijk al dat als jij je voorneemt om te gaan schrijven, je dat toch niet gaat doen. Waardoor je hersenen je motivatie zullen verzwakken om te zorgen dat je het dan inderdaad ook maar niet gaat doen.

Een schrijfritme hebben en regelmatig schrijven is het patroon dat je ervoor in de plaats wilt zetten. Maar je moet het wel echt willen. Vraag je af: wil ik mij ellendig voelen door elke keer mijn voornemen te laten varen? Wil ik balen van mijzelf als ik toch weer tv ga kijken of gamen terwijl ik eerst zou gaan schrijven? Of wil ik een goed en zelfverzekerd gevoel hebben én tevens mijn doel halen? Maak de keuze, en ga ervoor!

2. Een doel halen stimuleert om een volgend doel te willen halen

Door doelen te behalen voel je je gemotiveerder en ben je bereid door te gaan. Het geeft je immers een goed gevoel. Het omgekeerde gebeurd als je afhaakt en je doel niet haalt. Je baalt omdat je je doel niet gehaald hebt, je voor je gevoel hebt gefaald en weer niet geschreven hebt terwijl je het je nog zo voorgenomen had… Het geeft je een rot gevoel en maakt dat je het dan maar gauw helemaal opgeeft. Discipline kun je kweken door te putten uit dat goede gevoel als je het wél gedaan hebt. Belangrijk is dus om te beseffen dat je dat goede gevoel krijgt door te doen wat je doel was. En dus te stoppen met het kweken van een rot gevoel door op te geven.

3. Begin klein

Is je doel een boek schrijven? Neem je dan niet meteen voor om deze week drie hoofdstukken te schrijven. Dat is misschien een mooi doel als je een goed schrijfritme hebt een dagelijks schrijft. Maar als het je meer niet dan wel lukt om te gaan schrijven is het doel te groot. Begin klein. Neem je voor om te beginnen met elke dag 500 woorden te schrijven. Dat is ongeveer 1 A4’tje. Dat is te overzien.

schrijfdiscipline

4. Wie zei dat het makkelijk zou zijn?

Een beetje ongemak hoort erbij. Net als dat spierpijn bij sporten hoort, maar je er wel sterker door wordt, hoort ongemak er gedisciplineerd schrijven ook bij. En dat is helemaal niet erg, het stretcht je en maakt je geestelijk sterker. Push jezelf om het vol te houden. Met hardlopen zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf dat je door blijft rennen tot de volgende straat, terwijl je eigenlijk wilt stoppen. En dan nog een straat. En nog een en nog een. Zo ook als je meer per dag wilt schrijven maar geen motivatie hebt. Push jezelf nog een bladzijde te schrijven. En nog een. En nog een. En elke keer dat je je door een ongemak heen hebt gewerkt, en dus niet hebt opgegeven, kweek je meer discipline.

5. Beloon jezelf

Motiveer jezelf meer door realistische doelen te stellen en jezelf te belonen als je een doel hebt gehaald. De beste beloning is iets waar jij je nog beter door gaat voelen. Bijvoorbeeld een mooi kledingstuk als je een x aantal hoofdstukken hebt geschreven. Of een boek lezen of tv kijken als je je schrijf dagdoel hebt gehaald.

6. Stel niet uit

Een echte killer voor je motivatie is uitstellen. Met elke keer dat je iets uitstelt, brokkelt er een stukje zelfdiscipline af. Stel dus niet langer uit. Vandaag is een veel betere dag om te beginnen dan morgen! Je bent dan immers eerder bij je doel.

7. Herhalen

Schrijfdiscipline is net als een spier, die moet je blijven trainen. Stop je met ‘trainen’ dan verslapt het. Dus blijf met regelmaat bovenstaande tips herhalen.

8. Wees trots op jezelf

Ook als je maar 350 woorden hebt geschreven. Ook als je over die 500 woorden die je wilde schrijven een keertje 5 uur hebt gedaan. Je bent het toch maar mooi gaan doen, daar mag je trots op zijn!

Wat helpt jou om discipline te kweken?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    ‘Schrijfdiscipline is net als een spier’. Ik merk het met bloggen al: als ik een weekje niet schrijf, ben ik altijd bang dat ik het ‘verleerd’ ben. Dat is niet zo, maar toch houd ik het liever gewoon een beetje bij.

    1. Ja, precies dat inderdaad!

Reacties zijn gesloten.