schrijven tijdens zomers weer
Schrijven

5 tips voor schrijven tijdens zomers weer

Voor de een maakt het niet uit of het zomer of winter is, warm of koud, geschreven wordt er toch wel. Maar voor de ander heeft het weer wel invloed op het schrijfwerk en wordt er toch merkbaar minder geschreven in de zomer. Ik merk zelf dat ik duffer word als het echt heel warm is en dan neig ik toch naar wat minder schrijven. Dat vind ik jammer, want ik schrijf het liefst heel steady door het jaar heen. Dus ging ik op zoek naar manieren om het hoofd koel te houden en toch lekker door te schrijven. Dat resulteerde in deze blog met 5 tips voor schrijven tijdens zomers weer.


Tips voor schrijven tijdens zomers weer

1. Schrijf op een koele plek

Het is misschien een inkoppertje, maar als je last van de warmte hebt tijdens het schrijven, ga dan op een koele plek werken. Hoe verleidelijk het ook is om lekker in de zon te gaan zitten, als je er te loom van wordt om te schrijven is dat niet de meest handige plek. Kies een plekje in de schaduw, aan het water of juist binnen met de ventilator aan.

2. Voldoende en regelmatig drinken

Als ik te weinig drink kan ik mij al snel steeds slechter concentreren. Ook maak ik sneller fouten. Zorgen voor voldoende vocht is dus belangrijk en houdt het hoofd koel. Lekker een fris glas water met of zonder schijfjes citroen, sinaasappel, komkommer of munt. Of neem een smoothie of een groentesapje. Ik krijg van zo’n vruchten- of groentesapje een goede energieboost en het werkt verkoelend.

schrijven tijdens zomers weer

3. Neem regelmatig pauze

Als het erg warm is, is het verstandig om wat vaker pauze te nemen dan anders omdat je concentratie en energie vaak al wat lager zijn.

4. Schrijf met een beloning in het vooruitzicht

Vind je het heerlijk om na het schrijven te gaan zonnen of te gaan zwemmen? Of juist om in de schaduw een dutje te gaan doen? Dan is dat de beloning die jij hebt verdiend na het behalen van je schrijfdoel. Ik vind het heerlijk om een boek te lezen in het zonnetje, dus dat is mijn beloning als ik heb geschreven.

5. Zoek een werkplek zonder afleiding

Hoewel ik het heerlijk vind om buiten de deur op een (flex)plek te werken, merk ik wel dat als het erg warm is, ik een stuk sneller ben afgeleid. Een plekje op het strand of in een eettentje waar gezellig om mij heen gekletst en heen en weer gelopen wordt werkt voor mij dan minder goed. Wil ik toch het liefste buiten de deur werken met warm weer, dan ga ik of ’s ochtends vroeg naar het strand of het park, of ik ga in de bibliotheek werken. Daar is én airco en zijn studieplekken waar het heel rustig is.

Schrijf jij het hele jaar steady door of hangt je schrijftijd met de buitentemperatuur samen?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. zegt:

  De ventilator staat al klaar voor de eerste dagen van deze week!

  1. Ik vermoed dat je hem veel aan hebt gehad deze week! 😉

 2. Ik vind bloggen eigenlijk altijd wel heel leuk, ook in de zomer. Het enige wat nu jammer is, is dat je natuurlijk wat minder bezoekers en dus ook wat minder interactie hebt. Ook is het met persberichten een stuk minder druk. Gelukkig heb ik over het algemeen voldoende inspiratie voor blogposts en ik kan ook niet wachten tot mijn huisje af is, want dan kan ik daar lekker uitgebreid over gaan schrijven.

  1. Ja dat is toch elk jaar weer zo in de zomer, en toch ben ik er elk jaar weer verbaasd over, dat het een stuk minder is. Om de een of andere reden vergeet ik het in de loop van het jaar altijd weer. Tot het weer zomer is.
   En ik kan niet wachten tot jouw huisje af is en ik alle blogs daarover kan lezen! Ben zo benieuwd. Super knap trouwens dat je de afgelopen tijd tussen alle verbouwingen en al het gestress door de tijd weet te vinden om blogs te schrijven en zo veel tips te delen over verhuizen, huis kopen, verbouwingen etc. Maar misschien geeft dat je juist wat afleiding? Ook nodig!

 3. zegt:

  Bij mij hangt schrijftijd vooral af van rust in mijn hoofd. Vaak heb ik in de zomer wat minder afspraken en dus meer rust, dus schrijf ik in de zomer meestal heerlijk vooruit voor m’n blog. De bieb lijkt me in de zomer best een lekkere plek om te schrijven, lekker in de airco en tussen de boeken.

  1. Rust in je hoofd is zeker ook van belang. Onrust en drukte remmen de creativiteit flink af.
   Heerlijk dat je nu juist in het vooruit kan schrijven, dat geeft ook rust, dat je weet dat je voldoende voorraad hebt.

 4. zegt:

  Goede tips. Ik kan heel goed schrijven met warm weer maar doe dat dan wel korter en begin ‘s ochtends eerder zodat ik ook nog van het mooie weer kan genieten.

  1. Wat heerlijk dat jij geen last hebt van de warmte en prima door kan schrijven. Slim om dan evengoed vroeg te beginnen, zodat je de rest van de dag tijd hebt voor leuke, zomerse dingen.

Reacties zijn gesloten.