manuscriptredactie
Blog Coaching Redactie Schrijven

Manuscriptredactie, wat is dat precies?

Je kent de term vast wel, maar vraagt je wellicht af wat het nou eigenlijk betekent, manuscriptredactie. En wat is nou eigenlijk een manuscript? Wat manuscriptredactie precies is en of het nodig is, en door wie je dat dan laat doen lees je hier.

Wat is nou eigenlijk een manuscript?

Een manuscript is het boek dat jij aan het schrijven bent voordat het een boek wordt. Een manuscript is eigenlijk de ruwe versie van een boek. Het woord komt uit het Latijn en betekent handgeschreven of in handschrift (manu is hand en script is schrift). Bijna niemand schrijft zijn manuscript nog met de hand, omdat dat een stuk langzamer gaat dan met een laptop of computer. En omdat je het dan toch ook nog over moet typen voor je het naar een uitgever of drukker kunt sturen. Toch gebruiken we het woord nog steeds om het verschil met een gedrukt boek te kunnen aanduiden.

Manuscriptredactie

Een manuscript moet nog worden geredigeerd, voordat het naar een uitgever wordt gestuurd. Zeker als het je eerste boek betreft en je nog een uitgeverij zoekt, helpt het als je het zo goed mogelijk opstuurt. Dat betekent niet dat het foutloos hoeft te zijn. Bij de uitgeverij kijkt er sowieso nog een redacteur en een corrector naar. Bij manuscriptredactie pluist een redacteur of persklaarmaker je verhaal uit. Daarbij worden taal- en spelfouten uiteraard zo goed mogelijk uit je verhaal gehaald, maar het is onmogelijk het foutloos te maken in deze fase. De focus bij manuscriptredactie ligt namelijk meer op de inhoud. Is het plot wel logisch? Zitten er geen plotfouten in? Loopt het goed? Zijn de personages sterk en zijn ze consequent beschreven? Zitten er geen perspectieffouten in? Maar ook tegenstrijdigheden, onduidelijkheden of hiaten worden opgemerkt en aangepast.

Welke stap zet je na manuscriptredactie?

Na de manuscriptredactie kun jij je manuscript herschrijven. Omdat ook door herschrijven nog wel eens wat nieuwe taal- en spelfouten kunnen ontstaan is manuscriptredactie niet bedoeld om het manuscript foutloos te krijgen, maar wel om het sterk te maken en inhoudelijk kloppend. Wil je het via een uitgeverij uitgeven? Dan is het na het herschrijven klaar om naar een uitgeverij te worden gestuurd. Wil je het zelf uitgeven (in eigen beheer of POD bijvoorbeeld)? Dan is het raadzaam om het nog door een corrector of redacteur een correctieronde te laten geven. Dat is de laatste fase. Hier wordt puur gekeken naar de tekst en naar taal-, spel- en typfouten.

manuscriptredactie

Hoe ik werk bij manuscriptredactie

Mijn werkwijze als redacteur is dat ik altijd afstem met de schrijver wat hij/zij gedaan wil hebben met het manuscript. Ik zal nooit hele alinea’s (en al helemaal geen hoofdstukken) schrappen. Jij blijft de baas over jouw manuscript. Ik werk in Word met ‘wijzigingen bijhouden’ zodat je precies ziet wat ik gedaan heb. Jij bepaalt of je die wijzigingen accepteert (dus overneemt) of afwijst. Mijn correcties, aanwijzingen en suggesties zijn geen wet maar een advies. Een advies om, met jou, je manuscript nog beter te maken en de kans op publicatie te vergroten. Mocht het zo zijn dat een alinea, hoofdstuk of personage wel beter geschrapt zou kunnen worden (wat eigenlijk niet vaak voorkomt) dan zet ik dat als advies erbij. Jij bepaalt wat je met het advies doet.

Ik ben meer van kijken hoe het beter kan, dan kijken wat er niet goed is. Mijn advies is vaker om losse eindjes goed aan elkaar te knopen, dingen uit te diepen, te verduidelijken of niet van je plotlijn af te wijken, om een paar voorbeelden te noemen. Het blijft altijd aan jou wat je ermee doet. En, ik kijk als redacteur naar je manuscript, niet als schooljuf (hoewel ik wel jaren in het onderwijs heb gewerkt vroeger, maar dat terzijde). Het gaat bij manuscriptredactie niet om goed of fout. Uiteraard kan een woord fout geschreven zijn, of er kan een ‘plotfout’ of ‘karakterfout’ in zitten (dat je dus onbedoeld van je plot af bent geweken, of dat je personage onbedoeld is veranderd). Maar het redigeren van je manuscript heeft altijd als doel er een nog beter manuscript van te maken.

Wist jij al wat manuscriptredactie is?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Heel interessant dit. Ik leefde altijd in de veronderstelling dat er voor je een manuscript naar een uitgeverij stuurt niemand meekijkt, maar wel dus. Weer wat geleerd.

    1. Het is geen moeten, maar wel aan te raden. Zeker omdat uitgeverijen honderden ongevraagde manuscripten toegestuurd krijgen (terwijl ze er maar een paar tiental uit kunnen geven per jaar). Hoe beter het manuscript door manuscriptredactie, hoe groter de kans om bij een uitgeverij binnen te komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.