hoe gaat het schrijven
Blog Schrijven

Hoe gaat het schrijven deze maand?

We zijn al over de helft van de maand november. Wat betekent dat we over de helft van NaNoWriMo zijn. De schrijfmaand waarin mensen over de hele wereld druk zijn met het schrijven van een boek. Een goed moment om eens te inventariseren, dus hoe gaat het schrijven bij iedereen? Ik ben heel benieuwd. We hebben nog een halve maand, dus kijken we ook wat we de komende kleine twee weken nog kunnen bereiken.

Voor wie denkt, NaNoWatte? Of als je denkt, hoe zat het ook alweer? Even op een rijtje wat NaNoWriMo ook weer is:

NaNoWriMo betekent…

… National Novel Writing Month en wordt jaarlijks in november gehouden. Met het simpele doel: in één maand tijd 50.000 woorden schrijven. Jaren geleden is dit internationale schrijfgebeuren ontstaan in Amerika, met als doel om met mensen in het hele land tegelijkertijd intensief te schrijven. En in één maand het grootste gedeelte van je boek (50.000 woorden) geschreven te hebben.

Wanneer is het?

1 november t/m 30 november. Oftewel, de hele maand november.

Hoe schrijf je 50.000 woorden in één maand?

Het is heel simpel maar zeker niet makkelijk. Om 50.000 woorden te kunnen schrijven in één maand tijd moet je elke dag 1667 woorden schrijven. Zo simpel is het. Maar niet makkelijk nee, want 1667 is zeker veel en soms best zwaar, maar het is niet onmogelijk. En leuk voor iedereen die graag een flinke spurt wil maken en/of ervan houdt zich zo nu en dan eens goed uit te dagen. Ook als het je niet lukt (de eerste vijf jaar dat ik mee deed, haalde ik het niet), dan zijn al die woorden die je wél geschreven hebt in november een geweldige toevoeging aan je boek geweest. Als jij je erop toelegt om mee te doen maak je – ongeacht of je de 50.000 woorden haalt – sowieso flinke schrijfmeters.

Ik wil mijn verhaal echt niet online zetten, moet dat?

Nee, beslist niet. Je hoeft je verhaal helemaal niet online te zetten. Niemand krijgt te lezen wat jij schrijft als jij dat niet wilt. Je hoeft geen tekst naar de website te uploaden dagelijks. Je hoeft alleen het aantal woorden dat je geschreven hebt (je word count) in te voeren in je dashboard. Na NaNoWriMo dien je wel je tekst te uploaden, maar die scrambel/decodeer je eenvoudig, zodat je verhaal niet leesbaar is. Uploaden is alleen als ‘bewijs’ voor het aantal woorden, nergens op de site is jouw tekst zichtbaar voor anderen.

Motivatie: badges

Wat voor mij echt goed werkt om elke dag te schrijven tijdens NaNo: de badges! I’m a sucker for badges. Als je elke dag je geschreven woordaantal (word count) in je account zet verdien je badges. Altijd leuk voor de digitale (schrijvers)prijzenkast.

hoe gaat het schrijven

Dus hoe gaat het schrijven deze maand?

Bij mij wat minder dan ik had gehoopt, ik loop namelijk achter. Af en toe heb ik een goede schrijfdag gehad waarop ik heel veel schreef. Maar de meeste dagen gaat het moeizaam. De reden? Non-fictie schrijven is niet de meest makkelijke keuze voor een intensieve schrijfmaand. Maar dit boek (met schrijftips uit mijn jarenlange ervaring als schrijver, redacteur en schrijfcoach) wil ik gewoon echt af hebben deze maand.

En hoe gaat het schrijven bij jou? Gaat het schrijven zoals je had gehoopt of verwacht? Loop je voor, op schema, of ook achter? Waar je ook zit, sowieso goed van je dat je intensief met je boek bezig bent!

En zoals gezegd hebben we nog bijna twee weken, dus nog genoeg tijd om meer te schrijven.

5 tips:

1. Maak het geen moeten (dat blokkeert).

2. Laat los dat het perfect moet (dat is altijd een goed idee).

3. Weet dat je niet de enige bent die zwoegt, en dat er meer mensen op hetzelfde moment zwoegen met het schrijven.

4. Het zijn nog maar dertien dagen, dat is te overzien, dus houd vol!

5. Focus je op je einddoel (meer schrijven in één maand dan je anders zou doen) en doe daar alles aan wat je kunt.

Hoe gaat het schrijven bij jou deze maand?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Ik ben wel benieuwd naar het boek waar jij mee bezig bent. Als het af is, wil ik het zeker lezen. Ik doe zelf niet mee aan dit schrijffeestje, dus bij mij vallen er geen vorderingen te delen;).

    1. Ah leuk!! Zeker als je zelf een boek wilt gaan schrijven is het schrijfboek (bomvol schrijftips om een boek te schrijven) dat ik aan het schrijven ben echt wat voor jou. (Ik zal even tempo maken, en je niet te lang laten wachten. ;-))

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.