sterke personages creëren
Schrijven

Sterke personages creëren | Breng je personages tot leven

Als het gaat om het schrijven van een succesvol verhaal, vormen je personages de sleutel. Zonder geloofwaardige, goed ontwikkelde karakters kan de aandacht van je lezers al gauw verslappen. Of erger: ze haken af. Neem dus de tijd om sterke personages te creëren waar je (toekomstige) lezers zich mee kunnen identificeren en in kunnen leven. In deze blogpost een paar handige tips om je personages tot leven te brengen en sterke, geloofwaardige karakters van ze te maken.

Waarom het belangrijk is om sterke personages te creëren

Een sterke hoofdpersoon is cruciaal omdat die het middelpunt van je verhaal vormt. Het draait om hem of haar, dus wil je niet dat je hoofdpersoon wankel in elkaar zit. Je wilt een sterk persoon creëren. Iemand waar je lezers om kunnen geven, kunnen meeleven, om om te lachen en om aan te moedigen. Daarnaast trekt een goed ontwikkeld hoofdpersoon je lezers het verhaal in geeft ze het gevoel dat ze samen met het personage de gebeurtenissen meemaken. Naast je hoofdpersoon wil natuurlijk ook andere sterke personages creëren. Zo versterken ze je hoofdpersoon en dragen ze mede het verhaal.

Herkenbaar

Bij het creëren van sterke personages is het belangrijk ze herkenbaar te maken. Lezers moeten het gevoel hebben dat ze het personage, en zeker je hoofdpersoon, kennen en hun motivaties, angsten en verlangens kunnen begrijpen. Herkenbaarheid zit hem dus in meer dan alleen ‘o, dat herken ik wel, zo ben ik ook’. Een personage hoeft niet op de lezer te lijken om herkenbaar te zijn.

sterke personages creëren

Verbonden

Minstens zo belangrijk is het te zorgen dat je lezers het personage leren kennen, dat geeft herkenbaarheid. Alsof ze een nieuwe vriend of collega leren kennen. Dat ze hun motivaties, keuzes, angsten en verlangens kunnen begrijpen. Neem je lezers mee in welke afwegingen de hoofdpersoon maakt, waar hij of zij blij van wordt of juist van streek raakt. Wanneer je lezers zich verbonden voelen of zich misschien zelfs kunnen identificeren met de hoofdpersoon, raken ze geïnteresseerd in diens reis door het verhaal. Ze willen de hoofdpersoon zien slagen, obstakels zien overwinnen en diens doelen bereiken.

Dat kan als jij je personages goed beschrijft, en ze zogezegd driedimensionaal maakt in plaats van ze platte karakters te laten zijn. (Meer over driedimensionale personages in een volgende blogpost.) Maar ook door je personages karaktereigenschappen mee te geven, met zowel sterke als zwakke punten, zullen ze zich tot echte personen ontwikkelen.

Betrokken

Kortom, een sterke hoofdpersoon is cruciaal voor het succes van een boek. Die biedt een focuspunt voor het verhaal, spreekt lezers emotioneel aan en houdt ze betrokken bij het verhaal. Het creëren van een herkenbaar personage, met goede en slechte eigenschappen, en die een duidelijk doel heeft, is de sleutel tot het creëren van een hoofpersoon waar lezers tot het einde om geven en die ze bij blijft.

Meer schrijftips en tips voor personages ontvangen? Dan is de schrijftips mailing wat voor jou!

Wat maakt voor jou dat personages sterk en geloofwaardig zijn?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Iets wat me enorm kan irriteren is wanneer in een boek de hoofdpersoon niet consequent is, tenzij dat typisch bij het boek hoort.

  2. Voor mij is een geloofwaardig personage heel belangrijk. Ik merk dat ik anders echt afhaak in een verhaal. En dan heb ik het over mezelf als lezer en niet over het schrijven;).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.