schrijfjaar
Schrijven

Maak van dit jaar jouw schrijfjaar

Houd je ook zo van schrijven? Heb je schrijfideeën genoeg en vind je het tijd om daar echt wat mee te doen? Had je je afgelopen jaar voorgenomen om meer te schrijven, maar is het er de meeste van de tijd bij ingeschoten? Dan wil jij vast van dit jaar ook jouw schrijfjaar maken. Zo kun je je schrijftijd niet alleen optimaal benutten, maar ook je schrijfdoelen behalen.

Doelen stellen helpt je om te doen wat je graag wilt. Zo kun je leesdoelen stellen als je graag meer wilt lezen. Als je meer wilt schrijven helpt het om schrijfdoelen te hebben. In de afgelopen nieuwsbrief kon je al lezen hoe je je schrijfdoelen SMART kunt maken zodat ze je helpen je doelen ook echt te bereiken. Hieronder nog even hoe je ze SMART maakt:

SMART

S: specifiek: niet: ‘Ik wil een boek schrijven’, maar: ‘Dit jaar ga ik een boek schrijven over (vul zelf in)’;

M: meetbaar: niet: ‘Ik wil meer schrijven’, maar: ‘Ik wil deze maand 30.000 woorden schrijven’;

A: acceptabel: je moet helemaal achter je doel staan en er echt voor willen gaan;

R: realistisch: je schrijfdoelen moeten realistisch zijn. Als jij voor halverwege het jaar je manuscript af wilt hebben, maar je werkt 40 uur in de week, zal je heel goed moeten plannen of je doel toch iets bijstellen;

T: tijdgebonden: niet: ‘Ik wil een boek schrijven’, maar: ‘Voor datum x is mijn manuscript af’.

schrijfjaar

Maak het visueel

Schrijf je doelen op een vel papier en hang dat bij je schrijfplek. Plak een post-it op je spiegel met het woord ‘SMART’ als reminder aan je doelen. Maak een mooi moodboard waar je je schrijfdoelen voor jouw schrijfjaar in beelden pakt. Of maak een mapje op je computer of op Pinterest met foto’s die passen bij de personages, locatie en sfeer van je verhaal.

Wil je dat ik eens met je meekijk naar je schrijfdoelen en wat je kan doen om ze te halen? Boek dan eens een gratis schrijfcoachsessie.

Wat zijn jouw schrijfplannen voor dit jaar?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Saskia zegt:

    Ik heb week doelen. Dat is overzichtelijker voor mij. Deze week is het plan om te zorgen dat ik de reacties van potentiële editors heb, zodat ik een keuze kan maken met wie ik wil samenwerken. Dan moet ik een contract opstellen en zorgen dat de editor mijn manuscript krijgt. Dit kan uitlopen tot de volgende week.
    Tegelijkertijd wil ik het volgende boek preppen en plotten zodat ik daar mee kan beginnen.

  2. zegt:

    Mijn schrijfplannen zijn niet SMART geformuleerd, maar ik wil vooral genieten van het schrijven en doorgaan met bloggen;).

Reacties zijn gesloten.