geen tijd
Schrijven

Als schrijven niet lukt… Geen tijd

Je had het je nog zo voor genomen voor afgelopen jaar: meer schrijven aan je boek, een nieuw (kort) verhaal, artikelen of vaker te gaan bloggen. Maar er tijd voor vrijmaken bleek moeilijker dan gedacht. Zo veel dingen vroegen om je tijd en aandacht. Werk, studie, je partner en of gezin, vrienden, familie en hobby’s; je komt eigenlijk tijd te kort voor alles wat je zou willen. Je wilde wel schrijven maar had gewoon geen tijd.


Het jaar lijkt wel omgevlogen en waar je vorig jaar januari nog dacht dat je alle tijd zou hebben om meer te schrijven, glipten de dagen voorbij. De dagen dat je niet schreef. En de dagen werden weken. Weken dat je wéér niet aan schrijven toekwam. Terwijl je dat wel heel graag had gewild. En na maanden had je de hoop eigenlijk wel opgegeven…

Maar toch blijft het gevoel dat je meer wilt schrijven – je vindt het immers erg leuk om te doen – aan je trekken. Wat vorig jaar niet lukte blijft in vorig jaar. Nu is het een nieuw jaar. En: nieuw jaar nieuwe kansen! Met deze tips zorg je dat je vanaf nu toch schrijftijd vrij gaat maken.

Stel een doel

Waar het vaak al de mist in gaat is dat mensen geen doel stellen. Ze denken dat ‘ik wil graag een boek schrijven’ of ‘ik wil vaker bloggen’ een doel is, maar dat zijn slechts voornemens, wensen. Het zegt alleen dat je dat graag zou willen, maar niet hoe en ook wanneer. Pas door het concreet te maken en het als doel te stellen kun je ermee aan de slag. Schrijf het zo specifiek mogelijk op. Bijvoorbeeld: ik ga een boek schrijven over onderwerp xx, van ongeveer xx aantal woorden en ik wil de eerste versie af hebben op datum xx.

geen tijd

De belangrijkste tijd is prioriteit

Iedereen heeft 24 uur in de dag en iedereen heeft een druk leven, toch krijgen sommige mensen meer gedaan in dezelfde tijd dan anderen. Hoe dat kan? Door je tijd goed te managen, maar vooral door prioriteit te geven aan dat wat echt belangrijk is. Weet je niet goed hoe je dat kan doen, draai het dan eens om. Heeft dat wat je doet in plaats van het schrijven prioriteit? Is werk belangrijker dan schrijven op dit moment? Vast wel, want je hebt inkomsten nodig. Is tv kijken nu belangrijker dan schrijven? Indien ja, dan is het goed om nog eens terug te gaan naar je doel. Hoe belangrijk is het schrijven van een boek of die blogpost dan eigenlijk? Indien nee, doe dan snel die tv uit en kruip achter je pc of laptop om te schrijven!

Kijk waar je tijd vandaan kan sprokkelen

Iedereen heeft wel een vrij halfuurtje tussendoor. In je pauze op je werk, in het ov naar en van je werk, ’s avonds na het eten en voor je favoriete programma begint, of sta een halfuurtje eerder op. Elke dag kun je wel wat extra tijd vinden als je wilt.

Bespaar tijd door activiteiten te clusteren

Kijk ook waar je tijd kan besparen door activiteiten te clusteren of te combineren. Zo kun je onder het koken misschien de keuken schoonmaken of de vaatwasser uitruimen. De douche of het bad schoonmaken als je toch gaat douchen, nat wordt je toch wel. Of je kunt de was opvouwen of strijken onder het tv kijken. Zo zijn er vaak veel dingen die je tijd besparen door ze samen te doen of direct na elkaar te doen.

Zie tijd om te schrijven als tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is belangrijke tijd, noodzakelijke tijd. Je hebt die tijd gewoon nodig om dat te doen wat je zo graag doet: schrijven. Dat is geen luxe, maar een recht tot ontplooiing en ontwikkeling.

Dit is deel 3 in de serie ‘Als schrijven niet lukt’, in deel 1 hebben we gekeken naar het hebben van een writer’s block en in deel 2 naar gebrek aan inspiratie.

Heb jij wel eens een tijdje niets geschreven, terwijl je eigenlijk wel wilde?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. ‘Geen tijd’, dat hoor ik inderdaad ook heel vaak om me heen. Ik moet zeggen dat ik het soms best wel frustrerend vind, want het is toch deels de manier waarop mensen zelf hun tijd indelen. Soms moet je dus tijd voor dingen maken;-)

  2. Je idee qua doel vind ik wel een goede net zoals het zien als tijd voor jezelf.

  3. zegt:

    Bij mij gaat het om bloggen en eigenlijk maak ik daar altijd wel tijd voor vrij. Ik word ook onrustig als ik niet schrijf, dus uiteindelijk heb ik alleen mezelf er maar mee als ik het niet doe.

Reacties zijn gesloten.