Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het schrijven van je boek langere tijd stil ligt. Je twijfelt erover. Je bent te druk met werk en gezin, of een studie. Of je weet niet of je wel door moet gaan door een eerdere afwijzing toen je een verhaal naar een uitgeverij stuurde. Toch ben je dit boek ooit met een reden gaan schrijven. Jammer als je het nu onaf laat liggen. Wil je toch graag verder met schrijven, lees dan deze 5 tips!
1 Pak je droom er weer bij
Ligt het schrijven van je boek al een tijdje stil? Ga terug naar je droom. Je bent ooit aan dit boek begonnen met een reden. Waarschijnlijk had je een droom. Dat je boek in de winkels zou komen te liggen, dat mensen het met veel plezier zouden lezen. Dat je je kennis en ervaring kon delen. En misschien wel dat je er anderen echt mee zou helpen. Wat de reden ook is dat je het ooit wilde gaan schrijven, pak die droom er weer bij. Dit is waarom je het doet!
2 Zorg voor een doel/stip aan de horizon
Hoe beter je weet waar je naar toe wilt, hoe beter het schrijven zal gaan. Zorg dus dat je een doel hebt. Een stip aan de horizon. Zodat je weet: hier ga ik naar toe! Denk hierbij zowel aan een concreet doel als ‘ik wil een boek geschreven hebben’, als ‘mijn verhaal gaat daar en daar over en loopt (ongeveer) zo af’. Zoals Stephen Covey zei: werk met het einde voor ogen. Ben je het overzicht of je motivatie kwijt, pak dan je doel er weer bij: o ja, daar ging ik naar toe!
3 Deel het met anderen en vraag steun
Schrijven doe je over het algemeen alleen, maar je hoeft er niet alleen in te staan. Zorg voor steun bij een schrijfclubje of bij een schrijfcoach. Wanneer je het niet meer ziet zitten, vastloopt of er helemaal mee wilt stoppen, zijn zij het die je weer op kunnen peppen en je helpen je motivatie weer terug te vinden.
4 Maak het zichtbaar
Zet je boek-droom op een post-it en plak die zichtbaar op bij je schrijfplek. Zet erop: ‘Ik schrijf dit boek omdat…’. Elke keer als je schrijft zie je weer waar je het voor doet. Maak het ook zichtbaar door je schrijftijd in je agenda te zetten. Dat kan zowel vooraf door tijd te blokken, als door achteraf de geschreven tijd te noteren. Als je bemoediging nodig hebt, kijk je in je agenda en zie je weer hoeveel tijd je er al aan besteed hebt. Zonde om nu te stoppen!
5 Schrijf elke dag
Ik heb het al vaker gezegd, maar schrijf elke dag! Om je boek geschreven te krijgen en om te groeien als schrijver is het zo belangrijk om elke dag te schrijven. Oefen je schrijfspier. Al is het maar een half uur. Zo krijg je niet alleen een goed schrijfritme, maar wordt het ook een gewoonte. En gewoontes doe je vrij makkelijk, je hoeft er niet lang over na te denken of je het gaat doen, je doet het gewoon. Als je elke dag een bladzijde (+/- 250 woorden) schrijft heb je binnen een jaar je boek af!
Wat is jouw droom op schrijfgebied?
Groetjes, Giovanna
Goede tips. Ik moet meer het doel voor mijzelf formuleren en schrijftijd inplannen. Nu ben ik soms teveel met van alles bezig.
Hoe duidelijker je doel en hoe beter je je schrijftijd inplant, hoe minder andere dingen de kans krijgen om voor te gaan. Want er is altijd wel iets wat voor gaat/nodig moet/prioriteit heeft. Succes met het schrijven van je boek weer op te pakken!
Mijn grote droom is toch om al mijn blogs over (het herstel van) hypochondrie wat aan te passen en dan te bundelen en zo een boek te maken. Van alles houdt me tegen, maar deze blog van jou zet de droom weer ‘op scherp’. Dankjewel!
Dat is een mooie droom en ondanks alles wat je tegenhoudt (meestal zijn dat ‘ja maar’ gedachten) zou ik er gewoon voor gaan!!