Prioriteiten stellen
Blog

Prioriteiten stellen betekent doelen wel behalen

Prioriteiten stellen en dat waar je hart sneller van gaat kloppen voorrang geven is de manier om je doelen echt te bereiken, realiseerde ik mij van de week toen ik mijn nieuwe planner aan het invullen was. Veel te lang heeft de prioriteit bij dingen gelegen waar mijn hart niet, of amper sneller van ging kloppen. Tot ik er achter kwam hoe ik mijn doelen wel kan behalen. Wil je weten hoe jij ook je doelen kunt behalen? Ik deel mijn bevindingen in deze blog graag met je.

Dromen worden doelen

In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik het nieuwe jaar in ga met een nieuwe planner. Deze loopt vanaf 17 december, dus ik kon er alvast mee aan de slag. Bij de Purpuz Planner krijg je, de naam zegt het al, handvaten om je doelen (purpuz) te behalen. Simpel gezegd vul je in de planner eerst al je dromen in, op elk gebied in je leven. Dat zijn soms meerdere dromen per gebied. Dat is prima, je kunt alleen niet aan alles te gelijk werken. Als je dat wel probeert dan doe je in de praktijk alles een beetje, komen je doelen amper dichterbij en voel je eerder frustratie dan vreugde bij het doen van de dingen die je anders vaak wel leuk vindt. En dat is precies hoe het met mij ging de afgelopen maanden. Altijd druk, veel willen, veel moeten. Op veel gebieden aan veel doelen werken. Maar geen van mijn doelen echt kunnen behalen.

Zo wilde ik op schrijf- en werkgebied: een boek schrijven, 3x per week een blog op mijn eigen site plaatsen, gastbloggen bij anderen, andere helpen hun onderneming op te zetten, groeien met mijn eigen onderneming, mijn baan kunnen verruilen voor een fulltime eigen onderneming. O, had ik al gezegd dat ik een boek wilde schrijven? Juist ja, ik noemde hem net wel als eerste, maar in mijn prioriteitenlijstje kwam die vaak pas als laatste aan de beurt.

Eerst kwamen de dingen waarvan ik vond dat ik ze móest doen. Omdat ze brood op de plank brengen, omdat ze anderen vooruit helpen – terwijl ik daar zelf eigenlijk niet echt door vooruitkom. Integendeel, want dat wat ik het liefste doe kwam op de laatste plaats. Als er tijd over bleef. En af en toe lukte het er extra tijd voor vrij maken.

Gezondheid

En ook op het gebied van gezondheid wilde ik tegelijk meerdere doelen behalen. Minimaal 3x per week sporten, die paar kilootjes die mij in de weg zitten kwijtraken, mijn conditie (die ik kwijtraakte door die knieblessure) weer terugkrijgen. Het lijkt, net als bij de schrijfdoelen, allemaal samen te hangen, en dat is tot op zekere hoogte ook zo, maar het zijn toch ook doelen op zich. En dat er zijn er te veel om te gelijk te willen.

Pick one!

De Purpuz planner deed mij inzien dat ik aan één doel tegelijk moet werken. Als die behaald is werk je aan een volgend doel. En als die behaald is ga je weer naar de volgende, en zo door. Je kan wel aan een persoonlijk doel en een werkdoel tegelijk werken, maar niet meer dan dat. Tja, dacht ik, als je het zo stelt en ik er maar één mag kiezen, dan kies ik voor het schrijven van mijn boek. Dat is waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen, het schrijven van het kinderboek waar ik mee bezig ben. Dat is mijn droom, mijn passie. Andere doelen zijn ook goed en leuk, maar voor hierna, of als bij-doel.

Prioriteiten stellen

Stressvol

Toen ik bewust koos om mijn boek de eerste prioriteit te geven en als eerst doel voor nu te stellen, kwam er een enorme rust over mij, er viel echt een last van mijn schouders. Ik hóef niet alles nú te doen. Pff. Hoe stressvol kan het zijn om alles te gelijk te willen, en dat uiteraard niet voor elkaar te krijgen! Ik had al maanden geprobeerd om als een bordjesman in het circus alle bordjes tegelijk draaiende te houden. Net als bij hem lukte dat, al heen en weer rennende, maar net. Maar het bracht mij, net als de bordjesman, niet verder. Alleen alsmaar op hetzelfde stuk heen en weer blijven rennen.

Voor nu

Voor nu ligt mijn eerste focus op het afmaken van mijn boek en het zorgen dat hij gereed komt om uitgegeven te worden. Uiteraard blijf ik mijn werk doen en ook stop ik niet met mijn onderneming. Maar die hebben voor nu niet meer mijn eerste prioriteit.

N.B. Ik heb dit gedaan met hulp van de Purpuz Planner, maar uiteraard kun je ook zonder planner voor jezelf bepalen wat je nou écht het allerliefste wil doen, en dat als je eerste doel stellen en daar je prioriteit leggen.

Hoe geef jij prioriteit aan de dingen die echt belangrijk voor jou zijn?

Groetjes, Giovanna

P.s. mocht je je nog afvragen wat mijn doel op persoonlijk vlak is geworden, het is 3x per week sporten geworden. Wellicht helpt het mij evengoed af te vallen of mijn conditie terug te krijgen, maar dat zijn voor nu geen doelen. 🙂

8 Reacties

 1. Anna zegt:

  Wat een mooi artikel en wat een goed inzicht! Ik vind het zelf ook erg lastig om prioriteiten te stellen wat betreft mijn doelen. Ik heb er zoveel! Dit jaar heb ik wel bewust een aantal dingen laten vallen of op een lager pitje gezet. Wat goed dat je het schrijven van je boek op nummer 1 hebt gezet!

  1. Dankjewel Anna. Lastig is dat hè, om meerdere leuke doelen te hebben. Goed van je dat je bewust al een aantal dingen hebt laten vallen of op een lager pitje hebt gezet. Dat is al een mooi begin! Dankje, hij moet echt afkomen dit jaar.

 2. zegt:

  Goed dat je hier zo mee bezig bent geweest en heel inspirerend voor mij. Ik moet mijn doel concreter maken, want dan lukt het wel :). Ik ben soms te snel afgeleid en dan gebeurt er alles, behalve dat ene, het boek afschrijven. Bedankt voor dit inspirerende artikel en veel succes met je doelen!

  1. Dankjewel Darina! En leuk om te horen dat het jou ook inspireert. Hoe concreter je doel, hoe beter het te behalen is heb ik gemerkt. En als je denkt dat je het concreet hebt kunnen maken, kan het helpen er nog meer op in te zoomen en het dus nog concreter te maken. Jij ook veel succes met je doelen!

 3. zegt:

  Wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent geweest! Je hebt helemaal gelijk dat alles tegelijk willen vaak funest is voor het bereiken van je doelen. Je kunt beter één doel helemaal naar je zin verwezenlijken dan 10 doelen half bereiken en daar vervolgens gefrustreerd over zijn. Mooi dat je nu de focus voor jezelf hebt bepaald! Het moet vast helemaal goed komen met het doel om je boek af te maken en om meer te sporten 🙂

  1. Dankjewel Romy, wat lief dat je dat zegt!

 4. zegt:

  Wat een goed artikel! Gaaf dat je je eigen droom weer op de eerste plek hebt gezet! Heel veel succes ermee! Zelf begin ik elke dag met hetgene wat ik her belangrijkst vind en werk dan mijn lijstje af. Krijg ik de lijst niet af, dan geeft dat niet omdat het laatste doel niet zo belangrijk was/is. Mijn ervaring is wel dat als het met je gezondheid beter gaat, het op andere gebieden van je leven ook een stuk vooruit gaat, hopelijk helpt het sporten bij jou daar ook bij!

  1. Wat lief!! Dankjewel Mirjam. Wat goed van je dat elke dag begint met dat wat het belangrijkste voor je is en zo het lijstje afwerkt. Volgens mij deed ik het ook wel ongeveer zo, maar dan met wat het belangrijkste was voor anderen. Dat laatste op mijn lijstje, waar ik vaak niet aan toe kwam, was voor mij het belangrijkste alleen voor anderen niet. En dat is zeker zo, hoe lekkerder je letterlijk in je vel zit, hoe beter het verder ook gaat.

Reacties zijn gesloten.