prioriteiten stellen
Blog

Prioriteiten stellen betekent doelen behalen

Prioriteiten stellen en dat waar je hart sneller van gaat kloppen voorrang geven is de manier om je doelen echt te behalen. Vaak geven we eerst of alleen prioriteit aan dat wat we vinden dat moet. Of aan dat wat anderen vinden dat moet. Maar waar op je prioriteitenlijstje staan de dingen die je echt heel graag wilt? Waar staat de uitvoering van je dromen?

Prioriteiten stellen = doelen behalen

Vaak stellen we wel doelen voor datgene wat we graag willen, maar omdat we andere dingen voor laten gaan, behalen we onze doelen dikwijls niet. Door prioriteiten te stellen en dat waar je van droomt voorrang te geven, kun je je doelen wél behalen. Of het nou gaat om een sportdoel (een marathon lopen bijvoorbeeld), je werk of het schrijven van een boek, door de dingen die écht belangrijk voor je zijn voorop te stellen, wordt iets altijd haalbaar.

Neem eens de tijd om in kaart te brengen wat je echt graag wilt. Die marathon lopen? Een huis kopen? Afvallen en weer fit worden? Een boek schrijven? Misschien wel meerdere dingen, dat is prima, schrijf alles maar op. Je kunt alleen niet aan alles tegelijk werken. Als je dat wel probeert dan doe je in de praktijk alles een beetje. Je doelen komen amper dichterbij en je voelt eerder frustratie dan vreugde bij het doen van de dingen die je anders vaak wel leuk vindt. Dat komt omdat je prioriteit versnipperd is.

prioriteiten stellen

Geef één ding prioriteit

Eigenlijk is dat ook logisch, als je meerdere dingen prioriteit probeert te geven, geef je dus aan alles niet echt prioriteit. Prioriteit betekent voorrang geven aan dat wat het belangrijkste is. Dat kan dus niet van alles tegelijk zijn. Het is net als in het verkeer. Als jij aan één richting voorrang geeft (verkeer van rechts) kun je daarna zelf doorrijden. Het verkeer stroomt goed door. Als jij en je medeweggebruikers aan iedereen tegelijk voorrang (prioriteit) proberen te geven wordt het chaotisch. Iedereen vraagt zich af of die nou wel of niet kan gaan. Rijdt een beetje, remt toch weer. Want misschien heeft die ander toch wel eerst of meer voorrang?

Kies dus één doel (afvallen, opleiding afmaken of je boek schrijven, bijvoorbeeld) om als eerste mee aan de slag te gaan. Dat heeft jouw hoogste prioriteit. Heb je dat gedaan en heb je bereikt wat je wilde, of ben je er goed genoeg mee op weg, dan is je volgende doel aan de beurt.

Geef jij prioriteit aan de dingen die echt belangrijk voor jou zijn?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. zegt:

    Mooie blog. Helpt mij eraan herinneren dat ik op dit moment echt prioriteit mag geven aan het traject met een loopbaancoach dat ik in ben gegaan. Daar horen namelijk ook allerlei opdrachten bij en daar mag ik dus de tijd voor nemen.

Reacties zijn gesloten.