gewoontes aanleren
Schrijven

Nieuwe (schrijf)gewoontes aanleren doe je zo

Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd. Sommige onderzoekers zeggen dat we 30 dagen lang iets moeten doen om het tot een gewoonte te maken, anderen zeggen dat dat wel 60 dagen nodig heeft. Ook zijn er onderzoekers die over 90 dagen spreken. Ik denk dat het per persoon en per gewoonte zal verschillen, maar ik denk wel dat als je 60 dagen lang elke dag die gewoonte doet, je hem je goed eigen zal kunnen maken.


Een nieuwe schrijfgewoonte aanleren

Wil je jezelf bijvoorbeeld een nieuwe schrijfgewoonte aanleren? Zorg dan dat je 60 dagen lang elke dag – het liefst rond dezelfde tijd – schrijft. Bijvoorbeeld 500 woorden of 1 bladzijde. De hoeveelheid is niet het belangrijkste, het dagelijkse ritme wel. Schrijf bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg door een halfuurtje eerder op te staan. Zo heb je mooi nog even schrijftijd voor je naar je werk gaat.

Maak je nieuwe gewoonte niet te groot

Door de gewoonte klein te houden is het overzichtelijk en makkelijker vol te houden. Maak je doelen en dus ook de te leren gewoonte SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). Een te groot doel op de korte termijn zal ervoor zorgen dat je motivatie om te blijven schrijven wegzakt en je nieuwe gewoonte zal sneller wegebben. Als je een boek in een jaar wil schrijven en dat zou 365 bladzijdes dik moeten worden, dan zou je elke dag een bladzijde kunnen schrijven om dat doel te halen.

gewoontes aanleren

Regelmaat

Voor het goed gewoontes aanleren is regelmaat belangrijk. Een nieuwe gewoonte leer je het makkelijkst aan als je er elke dag rond dezelfde tijd mee bezig gaat. Bijvoorbeeld een halfuurtje voor je naar je werk gaat, direct na het avondeten of in je lunchpauze. Door die regelmaat weten je hersenen eigenlijk al wat er te wachten staat. Avondeten op? Schrijftijd. Lunchpauze? Schrijftijd. De wekker gaat? Douchen, aankleden en schrijven maar.

Zet een hulpmiddel in

Een nieuwe gewoonte maak je je het makkelijkst eigen door, zeker de eerste tijd, een reminder te gebruiken. Zet het in je agenda of zet een timer die je er aan herinnert dat het jouw schrijftijd is. Zelf gebruik ik graag de reminders in de Google Agenda. Daar zet ik mijn afspraak (schrijftijd is eigenlijk gewoon een afspraak met jezelf) in en geef aan hoe lang van tevoren ik daar een reminder van wil. 5 minuten werkt voor mij vaak het best. Lang genoeg om een andere taak af te ronden, kort genoeg om het niet weer te vergeten.

Leer jezelf niet meer dan één gewoonte tegelijk aan

Wil je meerdere nieuwe gewoontes aanleren? Bijvoorbeeld schrijven, meer sporten, mediteren of afvallen? Begin dan eerst met één gewoonte. En begin pas aan een volgende als je de ene goed te pakken hebt. Te veel gewoontes tegelijk zorgt ervoor dat je je focus verliest. Ook raak je sneller ontmoedigd omdat je zo veel moet.

gewoontes aanleren

Beloon jezelf

Om een nieuwe gewoonte vol te blijven houden en je brein te leren dat het aanleren hiervan echt een goed idee is, is het nodig om jezelf regelmatig te belonen. Hier hoef je niet mee te wachten tot die 60 dagen voorbij zijn. Beter juist niet. Door jezelf tussentijds regelmatig te belonen, motiveer je jezelf des te meer. Je brein leert (een beetje het Pavloveffect) dat op iets – de gewoonte – braaf te doen een beloning volgt. De beloning kan iets kleins en dagelijks zijn, bijvoorbeeld een filmpje op YouTube kijken als je je schrijftijd afgerond hebt die dag. Of een nieuwe pen als je een week lang elke dag geschreven hebt. En een mooi notitieboekje (Wie heeft er nou een excuus nodig om een notitieboekje te kopen?) als je een maand lang geschreven hebt doet het ook goed.

Deze tips werken uiteraard met alles waar je een nieuwe gewoonte in aan wil leren. Meer sporten, mediteren, mindfulness, dagelijks bewegen enzovoorts.

Welke gewoonte zou jij jezelf aan willen leren?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

  1. zegt:

    Fijne tips die ik ook zeker ga gebruiken! Ikzelf heb dit ook met andere dingen die ik mijzelf wil aanleren.

    1. Dat is het leuke ervan he, dat deze tips voor alle gewoontes die je aan wilt leren werkt. Niet alleen is het daardoor voor iedereen wel toepasselijk. Maar kun je het zelf ook telkens, bij verschillende aan te leren gewoontes inzetten.

  2. Lilian Visser zegt:

    Handige tips! Ik was een tijdje geleden begonnen aan een roman (die ik al jaren in m’n hoofd heb), maar ik merk dat het best lang duurde voordat ik weer ‘in het verhaal’ zit, dus besloot ik om een schrijfweek te organiseren, waarbij ik elke avond uren schreef. Maar dan is toch lastig met alle andere dingen die je moet doen. Dus nu ben ik begonnen met korte verhalen, zodat je minder tijd nodig hebt om in een verhaal te komen. Maar daar heb ik nog steeds geen tijd voor gemaakt (ik heb ook teveel hobby’s) 😉

    1. Wat leuk dat je ooit begonnen bent aan een roman. Je zelf geplande schrijfweek klinkt als een goed plan. Jammer dat het schrijven van je roman ondanks dat toch stil is komen te liggen. Maar wat in het vat zit verzuurd niet, dus wie weet…
      Korte verhalen schrijven is ook leuk! En goed om tussendoor te doen met een zichtbaar, snel resultaat.

  3. Yvonne zegt:

    Ik vind het net hardlopen… beginnen is het lastigst! Als ik eenmaal bezig ben, dan kan ik soms wel uren blijven schrijven. Goede tips, ik heb er zelf nog te weinig structuur in op het moment, vooral omdat ik schrijven tussen zoveel andere ballen in de lucht houd.

    1. Mee eens! Het beginnen is het lastigst, maar als je eenmaal rent (schrijft of wat dan ook) ben je blij dat je eraan begonnen bent en valt het eigenlijk best mee. Schrijven tussen zo veel andere drukke dingen door is moeilijk. Klein beginnen kan dan helpen. 5 of 10 minuten de tijd nemen om te schrijven, bijvoorbeeld. Ook al weet je dat je, als je eenmaal aan het schrijven bent, soms wel uren door kan schrijven. Toch stoppen na 10 minuten omdat je andere dingen moet doen, kan namelijk ook de schrijf-vlam aangewakkerd houden, waardoor je een volgde keer/dag sneller denkt: ik ga weer even 10 minuten schrijven, daar heb ik zo’n zin in. En voor je het weet ontwikkel je toch een (mini) structuur. 🙂

  4. zegt:

    Ik zou van creatief schrijven inderdaad heel graag een gewoonte willen maken, maar ik loop ertegenaan dat ik het op sommige dagen gewoon echt niet red, plus dat ik ’s avonds eigenlijk liever niet meer achter mijn laptop kruip. Daar moet ik dus nog eventjes wat op verzinnen.

    1. Wat leuk dat je ook graag een gewoonte van creatief schrijven wilt maken. Wat kan helpen op drukke dagen waarin je bijna geen tijd kan vinden, is dat je met jezelf afspreekt dat je er 10 minuten voor gaat zitten. 10 minuten kun je altijd wel ergens vandaan sprokkelen.
      Verstandig dat je ’s avonds niet meer achter je laptop wilt zitten! Om toch te kunnen schrijven in de avond kun je natuurlijk ook gewoon met pen en papier schrijven (werkt zeker met creatief schrijven vaak meer creativiteit in de hand), in een notitieboekje, of zelfs op je telefoon. Maar ook meteen na het eten wel even achter de laptop zitten, en dan een wekkertje zetten zodat je niet langer doorgaat dan je voor ogen had, kan een oplossing zijn. Succes!

  5. Ilona Wielinga zegt:

    Mooi artikel en ontzettend interessant. Als ik iets aan mijn routine toe wil voegen, schrijf ik het vaak op een post-it note die ik op een logische plek neerhang. Zodat ik mezelf er aan herinner. En er tijd voor inplannen is inderdaad ook een hele goeie.

    1. Post-it’s werken inderdaad ook goed, juist door het zo fijn in het zicht te kunnen hangen. Ik heb die kleine reminders ook nodig.

  6. johanna zegt:

    Super interessant. Eigenlijk weet ik dat, maar doe het nooit, dus nogmaals een poging om nieuwe gewoontes aanteleren! Waar zijn overigens die prachtige fotos gemaakt?

    1. Een extra reminder is altijd fijn. Succes met het toe te gaan passen!
      Dankjewel, ze zijn gemaakt in Notting Hill in Londen, tijdens onze weekendtrip daar vorig voorjaar. Geweldig leuke straatjes vol met gekleurde huizen, eigenlijk door heel Notting Hill heen.

  7. zegt:

    Geweldige tips. En schrijftijd inplannen vind ik echt een goed idee. Ik doe het nu vaak als er ’tijd over is’, terwijl ik het zo graag doe. Goed idee dus!

    1. Dat is jammer inderdaad, als je graag schrijft en het pas kan doen als er ’tijd over is’. Gewoon prioriteit geven!

Reacties zijn gesloten.