dip
Blog

In een dip? Zo kom je er weer uit!

Een dip hebben is vervelend, maar zoals de naam eigenlijk al zegt, duurt het maar even. Het is een dip, geen tijdperk. Maar, als je niet uitkijkt kan je er wel te lang in blijven hangen. Of het nou gaat om een schrijfdip, een leesdip of een algehele dip, met deze tips kom je er snel weer uit.


Tips tegen een dip

Voelen

Zeg hardop tegen jezelf hoe je je voelt. Als je je gevoelens benoemt ontdek je wat er is en kun je er wat aan doen. Als je niet weet waarom je je zo voelt, kan het al gauw een loopje met je nemen.

Persoonlijk

Vat dingen niet persoonlijk op. Als iemand onvriendelijk reageerde of iets verkeerds heeft gezegd, realiseer je dan dat diegene het waarschijnlijk zelf ook niet makkelijk heeft en het niet zo bedoelde.

Even dippen mag

Mopper, klaag, zeur;  doe wat nodig is. Even dippen mag, maar zorg dat je het slechts kort doet. 5 á 10 minuten is lang genoeg. Langer is alleen maar herhaling.

Schrijf het van je af

Schrijf in je dagboek of bullet journal, of schrijf een gedicht of songtekst (‘I’ve got the blues, baby’). Schrijven lucht op. En door te schrijven, werk je aan je creatieve kant én stimuleer je tevens je brein tot positiviteit.

dip

Zoek afleiding

Ga iets leuks doen, alleen of met een vriendin samen. Even lekker uitwaaien op het strand, ga ontspannen wandelen of fietsen, of geniet van een heerlijke lunch. Iets leuks doen leidt je af en creëert tevens een toekomstige positieve herinnering.

Dankbaar

Schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Grote dingen zoals je gezondheid, of je familie of gezin. Maar ook de kleine, dagelijkse dingen. Dat de zon schijnt bijvoorbeeld. Of dat lieve berichtje dat een vriendin je laatst stuurde. Of een compliment dat je op je werk kreeg. Al schrijvende kun je er vast wel meer dan vijf bedenken.

Ontspan

Lees een goed boek, kijk een leuke, grappige film. Of luister naar mooie muziek. Lekker ontspannende, of juist swingende dance music en even helemaal los gaan.

Schouders er onder

Maak de keus om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Haal drie keer diep adem en zeg hardop dat alles goed komt.

Superwoman of superman

Bedenk dat je geen superwoman of superman hoeft te zijn. Je mag best moe en unhappy zijn af en toe. Daar heeft iedereen van tijd last van. Ook hoeft het allemaal niet perfect te zijn. Gewoon even de boel de boel laten werkt heel ontspannend.

Wat is jouw favoriete antidip-tip?

Groetjes, Giovanna

10 Reacties

 1. Ik denk inderdaad dat het goed is om jezelf af en toe een dip-moment te gunnen, in plaats van gevoelens weg te stoppen. Ik sluit me helemaal aan bij wat Darina zegt; het ligt er maar net aan wat de dip veroorzaakt;-)
  bychristiana blogde over…Je rozen laten drogen, 4 handige tips voor het beste resultaat!My Profile

  1. Wegstoppen lijkt soms een oplossing, maar helaas blijft het dan toch altijd sudderen of komt het ineens volop boven. Er even bij stilstaan werkt beter. En zeker afhankelijk van wat de dip veroorzaakt, echte, onderliggende, problemen moeten anders aangepakt worden dan een (kleine dip).
   Giovanna Jansen blogde over…Meer boeken over schrijvenMy Profile

 2. zegt:

  Het is niet altijd hetzelfde wat bij mij werkt. De ene keer is het een wandeling, de andere keer lezen in mijn favoriete boek.
  Darina blogde over…La vie Parisienne | Parijs ontwaakt…My Profile

  1. Ja, mooi dat je kijkt naar wat werkt die keer of waar je dan het meest behoefte aan hebt. Dat kan per keer verschillen.
   Giovanna Jansen blogde over…Het moeilijkste én het leukste aan schrijver zijnMy Profile

 3. Goede tips! Bij mij werkt muziek ook altijd goed. Anna en ik hebben samen een ‘Happy List’ gemaakt met allemaal vrolijke (dansbare) liedjes. Succes gegarandeerd 🙂

  Ik las trouwens ook een keer ergens het advies om een piekerkwartiertje in te plannen voor later op de dag. Maar ik pieker gelukkig niet zoveel 😉
  Lilian Visser blogde over…Geschreven en geleerd in aprilMy Profile

  1. Heerlijk zo’n ‘Happy List’! Ik wil geloven dat dat gegarandeerd werkt. En wat leuk dat je die lijst samen met je dochter gemaakt hebt. Kinderen hebben een goede kijk op wat vrolijke liedjes zijn.
   Dat heb ik ook wel eens gelezen (misschien wel in hetzelfde boek als jij; wij lezen best nogal eens dezelfde boeken ;-)) maar voor mij werkt dat ook niet zo. Ik pieker ook niet zo veel en het voelt voor mij wat geforceerd.
   Giovanna Jansen blogde over…Een ISBN op een boek, waarom is dat?My Profile

 4. zegt:

  Er proberen over schrijven, dat is voor mij de grootste hulp. Ook al krijg ik dan soms maar 10 woorden op papier, die 10 woorden kunnen al genoeg zijn om over die dip te raken (of toch een beetje). Leuke tips!
  Tamara blogde over…Wat zit er in mijn vluchtkoffer?My Profile

  1. Mooi hoe dat werkt hè, dat soms 10 woorden op schrijven al genoeg is om uit die dip te raken of in ieder geval de scherpte er af te halen.
   Giovanna Jansen blogde over…Mei 2021 | een overzichtMy Profile

 5. zegt:

  Veel herkenbare dingen lees ik al. Grappig genoeg werkt bij mij niet altijd hetzelfde. De ene keer helpt een wandeling, maar de andere keer een fijn boek. Het is dus altijd handig om een lijstje achter de hand te hebben met diptips;).
  Naomi blogde over…Boekenpraat: Als alles is gezegd (Anne Griffin)My Profile

  1. Ja, herkenbaar dat de ene keer dit helpt en de andere keer iets anders. Een diptipslijstje is een mooie om aan te leggen en achter de hand te hebben voor een dipmoment!
   Giovanna Jansen blogde over…Papieren boeken vs. e-booksMy Profile

Reacties zijn gesloten.