vastgelopen tijdens het schrijven
Coaching Schrijven

Vastgelopen tijdens het schrijven van je verhaal? Probeer dan dit!

Een tijdje ging het schrijven super, je verhaal vlotte best goed. Maar op een gegeven moment kan het gebeuren dat je bent vastgelopen tijdens het schrijven. Je komt er maar niet uit hoe het verder moet. Je hebt het een tijdje laten liggen, erover gepraat met een vriend(in) of geprobeerd gewoon door de blokkade heen te schrijven. Zonder succes. Dan is het tijd om het anders aan te pakken. Het roer om te gooien nadat je goede keuzes hebt durven maken. Met deze tips kom je als je vastgelopen bent tijdens het schrijven weer vooruit!

Als je maar aan blijft lopen tegen het niet verder komen met je verhaal en je al van alles hebt geprobeerd, dan is het meestal een teken dat er iets niet goed zit. Tijd om te ontdekken wat en hoe je het op kan lossen.

Het onderwerp ligt je niet

Je dacht van te voren dat het heel gaaf zou zijn om hierover te schrijven, maar als je diep in je hart kijkt weet je dat het onderwerp of genre je niet ligt. Of je bent gaan schrijven over iets omdat anderen daar enthousiast over waren en zeiden dat het echt iets voor jou zou zijn. Dus ging je schrijven, schrijven, schrijven. Tot je vastliep en vast bleef zitten. Dat is balen, al je werk voor niets. Zo voelt het althans. Maar niets is ooit voor niets. Het is mooi oefenmateriaal geweest. Je hebt er beter door leren schrijven en hebt ontdekt wat je ligt en wat niet. De beste remedie: je hart volgen en schrijven over waar je echt enthousiast over bent. Ook als dat betekent helemaal overnieuw beginnen.

Personages liggen dwars

Personages zijn geweldig, ze dragen je verhaal. Maar ze kunnen ook opstandig worden en dwars gaan liggen. De remedie kan dan zijn dat de tijd voor een van je personages erop zit. Hij of zij moet – sorry – sterven om je verhaal weer verder te kunnen laten gaan. Zijn/haar taak zit erop en hij/zij blokkeert nu de boel. Sterven, of emigreren en slechts soms nog een kaartje sturen vanaf de andere kant van de wereld naar de rest van je personages, is dan de oplossing.

Maar je kunt ook tot de conclusie komen dat een personage beter geheel geschrapt kan worden omdat die niet functioneel is, afleidt of een stoorzender van je verhaal is. (Hij/zij is misschien geschikt – ooit – als hoofdpersoon in een ander verhaal, maar niet in dit.) Ook kan het soms helpen om een personage te veranderen qua geslacht of leeftijd. Dit helpt vaak niet alleen je verhaal weer op gang, maar biedt ook nieuwe perspectieven waar je eerder niet aan gedacht had.

vastgelopen tijdens het schrijven

Plot

Het kan ook zijn dat het je verhaallijn zelf is die niet blijkt te werken en dat je het beter over een andere boeg kan gooien. Of gaande weg blijkt dat het gekozen genre (bijvoorbeeld fictie, thriller of chicklit) niet de juiste is en dat het misschien beter als non-fictie, Young Adult, of roman geschreven kan worden. Wellicht ben je begonnen zonder te plotten en breekt je dat nu op omdat je een beetje richtingloos aan het schrijven bent. Je innerlijke schrijversstem probeert je weer in lijn te brengen met je verhaal, goed plotten is dan essentieel. Dat kan ook nog als je al aan het schrijven bent.

Te chronologisch

Soms wil een verhaal niet vlotten omdat het saai is als het chronologisch wordt opgeschreven. Je bent vervallen in een toen-en-toen verhaal. Je kunt er meer spanning in aanbrengen door het verhaal met behulp van flashbacks te vertellen. Of juist door kleine tipjes van de sluier op te lichten door middel van flashforwards. Kijk ook eens kritisch of het echt belangrijk is dat eerst dit, dan dat en daarna zus gebeurt? Of kan het ook anders? Probeer of het in een andere volgorde beter loopt. Het hoeft niet exact zo te gebeuren als je in je hoofd had. Of zoals het echt gebeurd is wanneer je een verhaal op je eigen leven gebaseerd schrijft.

De tijd of setting is niet juist

Een andere reden dat je verhaal niet lekker loopt, kan zijn dat de tijd waarin het zich afspeelt niet de juiste is. Misschien zou het beter tot zijn recht komen in een hele andere tijd, bijvoorbeeld in een toekomstige tijd of juist in een ver verleden. Maar ook de locatie kan ervoor zorgen dat het niet wil vlotten. Die grote bruisende stad leek zo cool, maar eigenlijk past dat niet bij jou noch bij het verhaal. Je mist de knusheid van een dorp en wilt eigenlijk situaties voor je personage schetsen die totaal niet passen in een stad. Het is nooit te laat om over te schakelen van stad naar dorp, of juist andersom.

Ben jij wel eens vastgelopen tijdens het schrijven?

Groetjes, Giovanna