uitgeverij
Schrijven

Hoe weet je bij welke uitgeverij jouw boek past?

Je hebt een boek geschreven en wilt het laten uitgeven via een uitgeverij. Maar er zijn veel uitgeverijen en hoe weet je nou eigenlijk bij welke uitgeverij jouw boek het beste past? In deze blog lees je hoe je dat kunt ontdekken, voordat je je manuscript blind naar allerlei uitgeverijen stuurt.


De twee handigste manieren om daar achter te komen:

 1. Kijk in een boekwinkel of in je eigen boekenkast.
 2. Websites van uitgeverijen bekijken.

De boekwinkel

Ga in een goed gesorteerde boekwinkel (of in de bibliotheek) op zoek naar boeken die goed bij jouw manuscript passen. Boeken die dus van hetzelfde genre en onderwerp zijn. En kijk door welke uitgeverij ze uitgegeven zijn. Dat zijn dan uitgeverijen waar jouw boek ook tussen kan passen. Uiteraard kun je dit ook doen in je eigen boekenkast, alleen heeft de boekwinkel het voordeel dat je daar ziet wat er recent is uitgebracht. Uitgeverijen passen hun fonds soms na verloop van tijd aan, dus kan het zijn dat je een boek van tien jaar geleden in je kast hebt staan van hetzelfde genre, maar dat die uitgeverij ondertussen ander soort boeken uitgeeft.

uitgeverij

Websites uitgeverijen

Heb je geen goed gesorteerde boekwinkel of een bibliotheek in de buurt, dan biedt internet ook uitkomst. Kijk op de websites van uitgeverijen die jou aanspreken, welke boeken zij uitgeven en of jouw boek daartussen zal passen. Zie je geen boek tussen wat op jouw boek lijkt, dan is die uitgeverij niet de plek voor jouw boek. Maar ook als je er juist al heel veel boeken over hetzelfde onderwerp ziet, kan het wellicht beter zijn een andere uitgeverij te proberen.

Het is overigens echt af te raden om je boek naar een uitgeverij te sturen die niet soortgelijke boeken uitgeeft, jouw boek past dan – zoals dat heet – niet in hun fonds en ze zullen het dan zeker niet uit willen geven.

Kijk je wel eens op boeken door welke uitgeverij ze uitgegeven zijn?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. zegt:

  Goede tips. Ik heb wel een lijstje met namen van uitgevers die ik wil gaan benaderen en heb gekeken naar de boeken die zo veel mogelijk passen bij mijn boek.

  1. Goed dat je daar al naar aan het kijken bent ook. Een goede match is zo belangrijk.

 2. Goede tip dat rondkijken, de uitgever moet wel bij je werk passen.

  1. Ja absoluut!

 3. zegt:

  Wat leuk; ik heb hier ooit al eens naar gezocht. Bij wie zou een eventueel boek van mij passen? En welke uitgeverij zou bij mij passen? In mijn geval was de bibliotheek en mijn eigen boekenkast de inspiratiebron.

  1. Wat leuk dat jij je daar ook eens in verdiept hebt, voor een eventueel boek. En dat je de juiste weg vond om een antwoord op je vraag te vinden. Vond je een uitgeverij die bij jou en je eventuele boek zou passen?

Reacties zijn gesloten.