minireview #23
Boekrecensies

Minireview #23 juni

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van zes boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las deze maand vooral non-fictie, deels voor mijn werk. Benieuwd welke boeken ik las? Je leest het in minireview #23.

1. Happy Days – Gabrielle Bernstein

Waardering: 4.5 uit 5.

Het verhaal:

#1 New York Times-bestsellerauteur Gabrielle Bernstein toont een pad om trauma te helen, angst te verleren en liefde te onthouden. Want wat als je elke dag wakker zou kunnen worden zonder angst? Zonder spijt naar je verleden zou kunnen kijken om te zien dat het een doel had? Gelukkig, vredig en liefdevol zou kunnen leven? Dat kan – en Gabrielle Bernstein wijst je de weg.

Bernstein is een spirituele leraar, spreker en katalysator voor diepgaande innerlijke verandering. Haar nieuwe boek laat je zien hoe je de pijn uit je verleden – wat die ook mag zijn – om kunt zetten in hernieuwde kracht en vrijheid. Het toont een pad om trauma te helen, angst te verleren en liefde te onthouden.

Hoe ik het boek vond:

Ondanks de pakkende, luchtige titel, was het zeker geen luchtig boek, zoals je hierboven in de flaptekst wel hebt kunnen lezen. Gabrielle Bernstein toont in dit boek haar meest kwetsbare kant, en deelt hoe ze vrij recent ontdekte dat ze nog ene onverwerkt trauma uit haar kindertijd had. Ondanks dat ze al jaren anderen coachte en veel over trauma (grote én kleine trauma’s) wist, had ze geen idee dat dit was wat er nog onverwerkt bij haar zat. Haar kwetsbaarheid en het belang van dingen verwerken maken het tot een mooi en sterk boek. Ook laat ze zien dat veel meer een trauma kan zijn dan we zo denken, vandaar haar uitleg over kleine en grote trauma’s. Ik vond het een boeiend en praktisch boek.

minireview #23

2. You are a badass at making money – Jenn Sinciro

Waardering: 4.5 uit 5.

Het verhaal:

You are a badass at making money is het boek dat je nodig hebt als je wel eens naar je bankrekening staart en je afvraagt hoe al het geld dat binnenkomt zo snel weer door je vingers glipt. Jen Sincero zegt dat haar money mindset het allergrootste verschil heeft gemaakt: ze dacht altijd dat ze niet met geld om kon gaan, maar dat veranderde allemaal toen ze besloot haar financiële situatie serieus te nemen. Dat deed ze eigenlijk vooral door de manier aan te passen waarop ze over geld dacht en geloof het of niet, zo kon ze haar doelen waarmaken. Met hetzelfde openhartige advies dat van You are a badass een bestseller maakte, gaat Jen Sincero in dit fascinerende boek in op de kracht van onze gedachten en hoe onze bankrekening een afspiegeling is van onze overtuigingen.

Sincero combineert humor met levensveranderende concepten in de vorm van bruikbare tips die je direct in de praktijk kunt brengen. Jij bent namelijk een badass en dit boek helpt je je financiële doelen helder te krijgen en buiten je comfortzone te treden: allemaal essentieel om het financiële leven op te bouwen dat je wilt. Dus ga ervoor en begin vandaag nog met je new and improved money mindset.

Hoe ik het boek vond:

Eveneens een pakkend en praktisch boek. Haar toepasbare inzichten, voorbeelden en tips maken het in combinatie met haar heerlijke humor tot een goed boek. Ik heb het boek vorig jaar al eens gelezen en nu dus herlezen.

3. Huis kopen? Zo gedaan! – Gaby Balkema

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Wie een woning koopt, doet dat geregeld zonder een specialist te raadplegen. Makelaar Gaby Balkema kan zich hier na vijftien jaar nog dagelijks over verbazen: een woning weer verkopen kost veel tijd, moeite en niet te vergeten geld. Waar moet je bij het kopen van een woning allemaal aan denken? Welke stappen zet je, en in welke volgorde? Hoe voldoe je als koper aan je onderzoeksplicht? Wat betekenen termen als ‘aanschrijving’ en ‘schriftelijkheidsvereiste’? Op deze en andere vragen geeft dit boek antwoord. Het gaat per slot van rekening om een van de grootste aankopen van je leven.

Hoe ik het boek vond:

Een goede ‘handleiding’ voor iedereen die een huis wil gaan kopen. De te zetten stappen zijn overzichtelijk en praktisch. Voor de leek vage vaktermen worden helder uitgelegd en ook valkuilen en do’s and don’ts komen aan bod. Het boek had van mij wel iets uitgebreider gemogen. Het is een niet al te dik boek, waarvan veel pagina’s wel erg leeg zijn, of in ieder geval met weinig tekst. Dus ruimte voor uitgebreidere info was er zeker wel. Maar verder dus een fijn en een praktisch boek.

minireview #23

4. Blondjes beleggen beter – Janneke Willemse

Waardering: 3.5 uit 5.

Het verhaal:

In Blondjes Beleggen Beter leert financieel journaliste Janneke Willemse je in 7 stappen hoe je simpel en succesvol kan beleggen. Baal je van die lage spaarrente, maar durf je niet te beleggen? Denk je dat je niet genoeg geld hebt om te investeren? Of dat beleggen heel ingewikkeld is? Think again: ook jij kunt geld verdienen op de beurs, zonder daar de hele dag mee bezig te zijn of eerst een forse studie te moeten doen.

In Blondjes Beleggen Beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de beursvloer. In dit boek laat zij zien hoe je simpel, in weinig tijd en op de manier die bij jou past kunt beleggen en je geld kunt laten groeien. Zelfs als je weinig geld of achtergrondkennis hebt. Met de juiste handvatten en een paar vuistregels kun je al ver komen.

Janneke Willemse werd getriggerd door de wetenschap dat vrouwen beter beleggen dan mannen en zo zette zij haar eerste stappen op de beurs. En haar motto werd: ‘Als een blondje het kan… Dan kan jij het toch zeker ook?’

Hoe ik het boek vond:

Ik vond het een interessant boek, heb er best wat van opgestoken. Maar als ik eerlijk ben vind ik het nog steeds best ingewikkeld allemaal… Dat komt wellicht omdat ik van nature niet blond ben. 😉 Maar evengoed interessant om meer over te leren.

5. Bakken met Fatima – Fatima El Irari

Waardering: 4.5 uit 5.

Het verhaal:

Uit de keuken van Fatima komen de prachtigste taarten, kleurrijke cupcakes en originele baksels als gebakken cake-donuts of een Ferrero-rolcake. Dit boek bevat de 80 beste, foolproof bakrecepten voor taarten, cakes, cupcakes en koekjes, inclusief basisrecepten voor bijvoorbeeld het ultieme biscuitdeeg of de perfecte salted caramel. Met Fatima’s tips heb je nooit meer geschifte botercrème en komen al je cakes heel uit de vorm.

Hoe ik het boek vond:

Een nieuw bakboek van Fatima, dat ik mocht persklaarmaken voor de uitgeverij. Ik moest me inhouden om onderwijl niet de keuken in te duiken om dingen uit te proberen. 😉 Het duurt nog even voor het boek gedrukt is en de winkels ligt, en dan ga ik er zeker mee de keuken in.

minireview #23

6. De Cock en de dood van een kerkrat (#83) – Baantjer

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal:

Deel 83 in de Baantjer-serie, met in de hoofdrol rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder van bureau Warmoesstraat in Amsterdam. De Cock is door zijn rug gegaan, en met moeite beweegt hij zich richting de Oudezijds Voorburgwal. Vastgoedhandelaar Koen Pronk is dood aangetroffen; een val of moord? Niet veel later worden De Cock en Vledder naar de Vituskerk geroepen, waar op het altaar het levenloze lichaam ligt van Okke, de kraker van de kerk. Het eerdere slachtoffer Pronk blijkt een link te hebben met de voormalige pastoor van de Vituskerk. De Cock weet dat de moorden verband moeten houden, maar hoe?

A.C. Baantjer is onsterfelijk geworden met zijn ‘De Cock’-reeks. Peter Römer is auteur en acteur. Nadat de ‘De Cock’-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Peter Römer schrijft geheel in de geest van Appie Baantjer, en zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.

Hoe ik het boek vond:

Een van de weinige fictieboeken die ik deze maand las. Of beter gezegd deze uitlas, want ik ben in nog fictieboeken bezig. Baantjerboeken zijn altijd fijn om tussendoor te lezen. Niet te dik, niet te ingewikkeld, niet te veel personages (ik las een ander fictieboek deze maand en daar was het door de vele personages maar moeilijk te volgen). En toch leuk en spannend.

Volgende maand zal je weer meer fictie in de minireview aantreffen, want ik ben wel nog in een paar romans bezig.

Welke boeken las jij deze maand?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. Baantjer is altijd goed!
    Het eerste boek spreekt mij ook wel aan. Ik vraag mij de laatste tijd steeds vaker af of ik zelf onbewust onverwerkte trauma’s heb die mijn lichamelijke klachten veroorzaken.

  2. Ik denk dat ik Baantjer als enige zou willen lezen. Ik vind dat blondjes een beetje ouderwets inmiddels.

  3. Wat leuk, een boek ertussen dat je persklaar mocht maken. Ik lees weinig non-fictie, dus weinig tips voor mij, maar dat boek over een huis kopen lijkt me wel een boeiende voor ooit als…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.