Je verhaal kan nog zo goed bedacht zijn of nog zo’n ijzersterk plot hebben, maar zonder goede personages stort je verhaal als een kaartenhuis in elkaar. Realistische, goede personages zijn het geraamte van je verhaal. Maar hoe schrijf je nou overtuigende personages? In deze blog leg ik je uit hoe je dat doet.
In mijn blog Een personage verzinnen doe je zo vertelde ik je al hoe je een personage kan bedenken. De volgende stap is om van je personages sterkte karakters te maken. Zorg dat je zelf dol op ze bent, zodat je lezers ook weg van ze zullen zijn.
Vermijd clichés
Het klinkt misschien als een dooddoener, maar helaas komen clichés nog best regelmatig voor in een verhaal. Clichés in zowel karakters als in hun dialogen. En dat is zo jammer, het haalt je verhaal, en zeker ook je personages, omlaag. Wees innovatief, bedenk nieuwe invalshoeken en bedenk originele manieren om iets te beschrijven.
Geef de hoofdpersoon een doel
De hoofdpersoon moet iets dringend willen, nodig hebben of kwijt zijn. Denk aan het zoeken van een baan omdat hij of zij anders zijn huis kwijtraakt. Of in een fantasy verhaal de jongen die naar een ver land moet reizen om een medicijn te vinden voor zijn doodzieke zusje. En wat dacht je van de persoon die zich beter voor deed om een baan te krijgen en allerlei vaardigheden en functies verzon. Het is een doel op zich om de schijn hoog te houden en het bedrog niet uit te laten komen. Maar ook een spannend doel in een thriller waar iemand moet ontsnappen aan een maniakale moordenaar is een sterk doel. Hoe sterker het doel, hoe sterker je personage.
De hoofpersoon maakt een ontwikkeling door
Zorg niet alleen dat je hoofdpersoon aan het einde van het verhaal zijn doel bereikt heeft, maar ook dat hij of zij er door veranderd is. Waar hij in het begin misschien nog een bang muisje was, is hij door de overwonnen obstakels tijdens zijn reis veranderd in een zelfverzekerde held. Of het meisje dat zei dat ze al jaren als office manager gewerkt had om die ene baan te krijgen, maar nog nooit een kopieerapparaat of zelfs een nietmachine van dichtbij had gezien. In haar strijd om niet door de mand te vallen heeft ze zich aan het einde van het verhaal ontwikkeld tot een onwijs goede office manager, die misschien zelfs nog wel een promotie in de wacht sleept. Laat de ontwikkeling niet alleen fysiek zijn, van het begin tot het einddoel, maar laat je hoofdpersoon er echt door gegroeid zijn, angsten overwonnen hebben of trauma’s verwerkt.
Zorg voor een antagonist
Door je hoofdpersoon een sterke antagonist, een tegenspeler, te geven, maak je niet alleen je verhaal levendiger, maar zorg je er ook voor dat die bijfiguur een heuse aanvulling is. De antagonist kan de sidekick zijn van je hoofdpersoon (denk aan Robin bij Batman, en Watson bij Sherlock Holmes) of de geliefde die hij of zij (bijna) kwijtraakt of juist (net) niet kan krijgen. Maar het kan natuurlijk ook de schurk zijn die verslagen moet worden en het je hoofdpersoon zeer moeilijk maakt.
Goede personages kun je je mee identificeren
Tot slot zorg je ervoor dat de lezer zich kan identificeren met je hoofdpersoon. Karakters die niet perfect zijn, zijn leuker. Zorg dat de lezer denkt: o gelukkig, dat heeft hij/zij ook, of juist: o gelukkig ben ik zo klunzig nog niet (denk bijvoorbeeld aan Bridget Jones). Maar ook een personage die iets doet wat je lezer eigenlijk graag zou willen doen (maar niet durft) zorgt voor een mogelijkheid om je mee te identificeren. Door nog wat goede en slechte gewoontes toe te voegen, maak je je van je personages echte en realistische personen.
O en vergeet vooral ook niet om je personages een goede naam te geven! Dit kan daar een handige tool voor zijn.
Wat vind jij belangrijk aan een personage?
Groetjes, Giovanna
Goede tips! Ik wil mijn hoofdpersonage iemand laten zijn waar mijn lezers (ooit hoop ik:)) inspiratie van krijgen.
Wat mooi!!
Goede tips! Die pas ik zelf ook altijd wel toe. Ik vind het belangrijk dat lezers mijn personages echt voor zich kunnen zien. Ik beschrijf dus ook altijd wel hoe ze eruit zien, wat hun hobby’s zijn, let op taalgebruik, dat soort dingen.
Dat zijn zeker ook belangrijke dingen om op te letten! Als je lezers zich geen beeld kunnen vormen door een gebrekkige beschrijving van je personages, komt je verhaal ook niet goed over.