gedachten de baas
Schrijven

3 tips om je gedachten de baas te blijven tijdens het schrijven

Er gaan elke dag een hoop gedachten door ons hoofd. Soms zijn het helpvolle gedachten (niet vergeten boodschappen te doen; straks mam nog even bellen; is de kraan dicht), maar soms ook niet (ik schrijf vast niet goed; iedereen schrijft beter dan ik; niemand zal willen lezen wat ik schrijf; ik ben niet goed genoeg). Als je erg kritisch bent kunnen die gedachten je drive zijn en zorgen dat je jouw werk perfect doet of het boek dat je aan het schrijven bent afkrijgt. Maar vaak maakt perfectionisme je alleen maar onzekerder. Dan kunnen de dingen die in je opkomen je misleiden en lam leggen. Ze kunnen je het gevoel geven dat je iets toch nooit goed zal kunnen, met als gevolg dat je het dan dus ook maar niet meer doet.


Een paar jaar geleden liet ik mij best nog wel door dat soort dingen leiden, met een writers block van een paar maanden tot gevolg. Van tijd tot tijd steekt onzekerheid nog wel eens de kop op, dat hoort wellicht ook bij het leven, maar ik heb wel geleerd om mijn gedachten de baas te blijven. Zodat ze niet mijn werk en schrijven – en eigenlijk ook mijn geluk – niet in de weg hoeven te staan. Onderstaande dingen hebben mij daarbij geholpen.

gedachten de baas

Zo blijf je je gedachten de baas | 3 tips

1. Zijn ze waar of niet

Kijk als je merkt dat je gedachten je te sterk beïnvloeden, of ze eigenlijk wel waar zijn. Bijvoorbeeld als je denkt dat je niet goed schrijft. Is dat wel echt zo en zo ja, waarom denk je dat? Heeft iemand dat tegen je gezegd? Zo ja, was dat iemand met gedegen kennis? Zo nee (niet gezegd door iemand, of door iemand zonder kennis) waarom zou je er dan naar luisteren?

2. Kies de juiste gedachten

Zoals gezegd, sommige gedachten kunnen zinvol zijn, terwijl andere dat niet zijn. Kies naar welke gedachten je wilt luisteren en naar welke niet. Kies op basis van of ze je verder helpen of niet, en of ze positief zijn of niet. Negatieve gedachten helpen je nooit verder. Dus kies ervoor om niet naar die gedachten te luisteren, of buig ze om naar positieve. Bijvoorbeeld, ‘Ik schrijf vast niet goed’ kun je ombuigen naar ‘Ik ben nog beginnend en leer steeds beter schrijven’.

3. Laat je er niet door leiden

Gedachten zijn net als emoties niet betrouwbaar als leidraad. Emoties kunnen schommelen en gedachten kunnen verkeerde interpretaties of zelfs eigen invullingen zijn. Denk je dat niemand je teksten goed vindt omdat je weinig reacties krijgt? Dat hoort er jammer genoeg bij, je kunt niet continu een schouderklopje krijgen, helaas. Laat je er in ieder geval niet door ontmoedigen en gebruik de kritische stem om beter te worden, niet om op te geven!

Hoe blijf jij je gedachten de baas?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

2 reacties

  1. zegt:

    Mijn gedachten kunnen ook alle kanten op gaan. Nu zit ik in een fase dat ik me heel onzeker voel over het boek en of iemand er ooit geinteresseerd in zal zijn. Ik probeer deze gedachten wel heel snel om te schakelen naar iets positiefs, want ik er heb nu al zoveel werk en energie in dat boek zitten 🙂

    1. Ja, die fase maakt eigenlijk elke schrijver door tijdens het schrijven. Ik heb in een interview met Jill Mansell wel eens gelezen dat zij dat ook nog elke keer heeft, ondanks dat ze succesvol al ruim 30 boeken gepubliceerd heeft. Goed van je om die gedachten dan snel om te buigen naar iets positiefs zo dat ze niet de overhand krijgen.

Reacties zijn gesloten.