beginnen als freelance tekstschrijver
Tekst & redactie

Beginnen als freelance tekstschrijver | 7 tips

Je bent dol op schrijven en zou er eigenlijk wel je werk van willen maken. Maar beginnen als freelance tekstschrijver vind je toch nog best een grote stap. Hoe begin je en hoe vind je werk? Zeg je dan meteen je baan op? En hoe zorg je dat je succesvol wordt als freelance tekstschrijver?


Heb een plan

Het is niet aan te raden om in het wilde weg te beginnen als freelance tekstschrijver, zorg dat je een plan hebt en een doel. Wat wil je precies gaan doen, wat voor teksten wil je gaan schrijven, wat wil je er naast doen, heb je er een (parttime) baan naast? Allemaal dingen om over na te denken. Je hoeft het zeker niet allemaal al uitgewerkt te hebben, voorkom dat je in effectief wat aan rommelt. Verdiep je erin of het nodig is om je al meteen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, of dat het in het begin ook voldoende kan zijn om je alleen bij de belastingdienst aan te melden voor het afdragen van de btw.

Wees proactief

De grootste fout die ik mensen die als freelancer of als ondernemer aan de slag willen gaan zie maken is afwachtend zijn. Niet alleen werkt het in het leven nooit zo – als je een partner zoekt zal je die ook niet vinden als je thuis blijft zitten in de hoop dat je prins/prinses op het witte paard ineens aanbelt. Zo is het ook met als freelancer werk vinden. Ga actief op zoek, laat van je horen, laat weten wat je doet en wees zichtbaar.

Zorg bijvoorbeeld voor een website, Facebookpagina, maak een account op LinkedIn, zet in al je social media profielen wat je doet. En deel er van tijd tot tijd ook iets over in je posts, laat (visite)kaartjes, pennen of bierviltjes (be)drukken en deel deze uit of laat ze ergens achter.

Connect

In het verlengde daarvan zit het connecten. Praat met mensen, vraag wat zij doen, vertel wat jij doet. Laat mensen weten dat je wilt beginnen als freelance tekstschrijver en open staat voor opdrachten. Dat kan op een verjaardag waar je nieuwe mensen ontmoet, bij een borrel, als je een oude schoolvriend tegenkomt, als je de kinderen van school haalt, of in de sportschool. Zo raakte ik jaren geleden op mijn sportclub aan de praat met iemand die een eigen marketingbureau bleek te hebben en blij was te horen dat ik schrijver ben. Niet alleen doe ik sindsdien regelmatig een klus voor hem, maar verwijst hij ook klanten van hem door naar mij die een boek schrijven of willen gaan schrijven en daarbij redactie of coaching kunnen gebruiken.

Netwerkborrels zijn om echt te connecten trouwens over het algemeen erg ongeschikt, in tegenstelling wat vaak wordt gedacht. Mensen gaan namelijk nooit naar een netwerkborrel om iemand te vinden die zij aan werk kunnen helpen, maar alleen om zelf werk te vinden. Met alleen mensen die ‘iets komen halen’, zal jij daar dus nooit iets vinden.

Bouw op

Zoals Rome niet in één dag gebouwd werd, is het ook niet realistisch om te verwachten dat al jij de keuze gemaakt hebt om voor jezelf te beginnen het meteen staat als een huis en je instant succes hebt. Dat heeft tijd nodig en moet je opbouwen. Albert Heijn (ja, dat was een persoon, geen marketingnaam) begon ooit, in 1887 een eenmanszaak in Zaandam. Langzaam bouwde hij die ene kruidenierszaak uit tot de grote supermarktketen die het nu is.

beginnen als freelance tekstschrijver

Geef niet op

Ik ben vijf jaar geleden voor mezelf begonnen, naast een parttime baan. Tweeëneenhalf jaar later merkte ik dat mijn onderneming na hard werken zodanig gegroeid was dat het tijd werd om fulltime ondernemer te worden. Dat werd ik per 1-1-2020, niet wetende wat 2020 voor jaar zou worden…

Nog los van alle (wereldwijde) gevolgen van de coronapandemie, had het beslist ook effect op mijn werk. De boekhandels moesten dicht, boekpresentaties werden uitgesteld, uitgeverijen legden de productie van nieuwe boeken stil; kortom het werd heel stil in dit vakgebied en ik had daardoor ook ineens zeer weinig werk.

Maar zoals het altijd gaat in de wereld, en het altijd zal zijn: wat stilstaat komt weer in beweging, wat omvalt wordt weer opgebouwd. Of vervangen door nieuwe dingen. Je zal begrijpen dat 2020 voor mij dus qua inkomsten een zeer pittig jaar was, die tot in het begin van 2021 voelbaar was (vanwege de lockdown die tot ver in het voorjaar duurde).

Maar ik gaf niet op, geen moment heb ik geloofd dat het niet goed zou komen. Daarmee zeg ik niet dat het makkelijk was, het was regelmatig zelfs erg zwaar, maar ik gaf niet op. En vanaf zomer vorig jaar, toen alles weer op gang kwam, nam het werk weer toe, meer dan ooit daarvoor. Doordat ik niet opgaf – ook niet toen er geen vooruitgang in zat, ook niet toen het echt zwaar was – ben ik waar ik nu ben: met zo veel werk dat ik werk uit moet besteden omdat het te veel is voor één persoon. Wat niet alleen fijne groei van mijn bedrijf oplevert, maar ook een hele leuke samenwerking met een copywriter trouwens. 😊

Zie kansen

In het verlengde van een plan hebben, proactief zijn, connecten en niet opgeven ligt het zien van kansen. Speel in op vragen van mensen, zie wat er nodig is, volg trends en probeer nieuwe dingen uit.

Combineer het tekstschrijven met ander, tekst gerelateerd, werk.

Zeker wanneer je net gaat beginnen als freelance tekstschrijver kan het lastig zijn om voldoende werk te vinden (zie ook het stukje Bouw op). Sta open voor ander werk om ernaast te doen. Dat kan op zich natuurlijk alles zijn, maar als je meer tekst gerelateerd werk kan vinden breid je natuurlijk wel je vakgebied uit. Denk aan corrigeerwerk of vertaalwerk.

Blijf leren/blijf je ontwikkelen

Stilstand is achteruitgang zeggen ze wel eens, dat is misschien wat kort door de bocht, maar het is wel nodig om je te blijven ontwikkelen. De wereld verandert snel, blijf daarvan op de hoogte. Maar ook het leren van andere vaardigheden kan je daarin verder helpen. Volg bijvoorbeeld een fotografiecursus als je fotograferen leuk vindt. Wellicht kun je in de toekomst klanten ook prachtige foto’s bij hun artikelen leveren.

Heb je er wel eens aan gedacht om voor jezelf te beginnen? Als tekstschrijver, of als iets anders?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Dat moet heel pittig zijn geweest voor jou in 2020/2021. Heel erg mooi dat het daarna toch weer goed op gang is gekomen.
    Ik denk er regelmatig aan om, als ik hersteld ben van mijn burn-out, iets te gaan doen met teksten schrijven voor anderen. Dit is zo’n blog die voor mij heel praktisch is qua hoe en wat als ik dat zou gaan doen. Dankjewel dus!

  2. zegt:

    Wat goed dat je iemand tegenkwam die een marketing bureau heeft. Zo hebben jullie allebei veel aan elkaar! Ik zou wat meer moeten connecten, maar op één of andere manier verschuil ik mij ook wel vaak achter mijn pc.

Reacties zijn gesloten.