mindset
Schrijven

Zo werk je aan je schrijvers-mindset

Je wilt al heel lang een boek schrijven, maar het komt er niet van. Of je bent wel al aan een verhaal begonnen maar weet niet goed hoe je ermee verder moet. Geen tijd, denk je. Of: ja ooit. En: als ik meer inspiratie heb. Of: als ik een betere schrijver ben. Maar in de meeste gevallen ligt het aan je schrijvers-mindset dat je boek er nog niet is. Gelukkig kun je je mindset veranderen.


Mindset

Je mindset – hoe je over dingen en over je eigen kunnen denkt – zorgt ervoor dat je die dingen ook daadwerkelijk gaat doen, óf ze juist niet doet. Als je denkt dat je iets niet kan, dan doe je het ook niet. Als je gelooft dat je er geen tijd voor hebt, zal je er ook geen tijd voor kunnen vinden. Maar als je je daarentegen instelt op dat je het gaat doen, gewoon omdat je vindt dat je het wél kan, omdat het je leuk lijkt, of omdat het iets is dat je al heel lang wilt doen, dan ga je het ook doen. Waar je je gedachten op richt, daar ga je naartoe. Tevens ben jij je belangrijkste eigen coach; geloven in jezelf heeft ongelofelijk veel kracht.

Een mindset die stopt

Er zijn veel redenen te bedenken die ervoor zorgen dat je niet aan je boek begint, of als je er ooit wel al aan begonnen bent, hem niet afmaakt.
‘Mijn verhaal is nog niet goed genoeg om gelezen te worden…’
‘Als ik minder hoef te werken heb ik tijd om te schrijven, dan ga ik beginnen…’
‘Als de kinderen groot zijn, dan begin ik echt…’
‘Niemand zit op mijn boek te wachten…’
‘Ik heb veel kennis over dit onderwerp, maar er is al zo veel over geschreven…’
‘Ik heb geen inspiratie nu. Als ik weer inspiratie heb ga ik verder met schrijven…’
‘Ik heb nog nooit een boek geschreven, ik denk niet dat ik dat kan…’

Goede redenen, zeker als je een gezin en/of werk of studie hebt die je tijd en aandacht nodig hebben. Maar… zo zijn er altijd wel redenen te bedenken om niet te gaan schrijven. En dan komt je boek er dus nooit. Wel gaan schrijven heeft niet te maken met niet een druk leven hebben, maar met prioriteiten stellen, ondanks een druk leven.

mindset

Een andere mindset…

Om je mindset helpende te maken is het belangrijk om eerst stil te staan bij je Wat, Waarom en Wanneer.

Wat wil je schrijven? Een boek? Ga er dan voor! Geloof dat je het kan. Gedichten? Korte verhalen? Blogs voor je website? Alles is goed! Als je maar schrijft wat jij graag wilt schrijven.

Waarom wil je schrijven? Hoe beter jij antwoord kunt geven op deze vraag, hoe sterker je mindset de goede kant op zal gaan. Je waarom kan zijn dat je graag je kennis wil delen, dat je al jaren met een geweldig idee rondloopt, of dat je als kind al wegdroomde bij boeken en niets liever wilde dan die zelf ook schrijven. Telkens als de stoppende-mindset toch weer probeert terug te keren denk je weer aan je waarom. Daar wil je heen!

Wanneer wil je het af hebben? ‘Ooit’ is geen handige tijdsaanduiding. Ooit wordt namelijk gemakkelijk nooit. Maak het concreet en stel jezelf een deadline zodat je een stok achter de deur hebt. De tijd die je nodig zal hebben hangt van verschillende factoren af. Hoe dik je boek gaat worden, hoeveel tijd je hebt en of je er nog veel research voor moet doen, bijvoorbeeld. Maak het jezelf niet te moeilijk, stel geen deadline die niet te halen is, dat demotiveert alleen maar. Een mooi doel is om je boek in een jaar af te willen hebben. Als je elke dag een bladzijde schrijft van 200-300 woorden heb je na een jaar een boek. Als je elke dag een of twee uurtjes schrijft (of misschien een paar keer een halfuurtje tussendoor – in je lunchpauze, als je wacht bij de zwemles van de kinderen of als je baby slaapt) maak je ongemerkt genoeg meters om dit doel te halen.

Een mindset die motiveert

Met het bepalen van jouw drie W’s kun je een mindset creëren die wel motiveert.
‘Dit is iets wat ik al zo lang wil, dus ik ga het doen!’
‘Misschien ben ik nu nog niet zo heel goed, maar gaande weg zal ik beter worden.’
‘Ik weet nog niet wie dit zullen gaan lezen, maar in de eerste plaats schrijf ik het voor mijzelf.’
‘De inspiratie komt vanzelf als ik er voor ga zitten om te schrijven.’
‘Ik heb veel kennis over dit onderwerp, dus ik geloof dat het een mooi boek gaat worden.’
‘Ik ben trots op mijzelf dat ik dit doe ondanks mijn drukke leven met studie/werk/gezin/zorg voor familie.’

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik geloof dat ik het kan – Pippi Langkous

Meer tips om te zorgen dat je boek wel afkomt en het stellen prioriteiten lees je hier.

Zou jij ook graag een boek willen schrijven?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Goede tips! Niet alleen voor het schrijven van een boek, maar eigenlijk voor alles. Ik wil graag een keer een cursus gaan doen, maar dat zeg ik al zoooo lang. Dus ik moet dat gewoon gaan doen!

    1. Ja absoluut, het is toepasbaar op elk gebied. Als je die cursus echt graag wilt gaan doen, moet je het inderdaad gewoon gaan doen! Niet langer meer over nadenken, twijfelen of uitstellen, maar gewoon doen. 🙂

  2. zegt:

    Je hebt helemaal gelijk, bij mij is die veranderende mindset wel het motortje geweest. Heb de afgelopen week bijna helemaal niet geschreven, omdat ik een weekje op vakantie was, maar wel veel bedacht en kan ik niet wachten om weer te beginnen. 🙂

    1. Wat mooi dat een veranderde mindset voor jou het motortje is geweest. Wat goed ook dat je na je vakantiestop wat schrijven betreft stond te popelen om weer te beginnen. Er wel in je hoofd mee bezig geweest te zijn in je vakantie heeft wel geholpen om het motortje warm te houden.

Reacties zijn gesloten.