schrijvers-mindset
Schrijven

Zo werk je aan je schrijvers-mindset

Je wilt al heel lang een boek schrijven, maar het komt er niet van. Of je bent wel een verhaal begonnen maar weet niet goed hoe je er mee verder moet. Geen tijd, denk je. Of: ja ooit. En: als ik meer inspiratie heb. Of: als ik een betere schrijver ben. In de meeste gevallen ligt het aan je schrijvers-mindset dat je boek er nog niet is. Gelukkig kun je je mindset veranderen.

Mindset

Je mindset, hoe je over dingen en over je eigen kunnen denkt, zorgen ervoor dat je die dingen ook daadwerkelijk gaat doen, of ze juist laat liggen. Als je denkt dat je iets niet kan, dan doe je het ook niet. Als je gelooft dat je er geen tijd voor hebt, zal je er ook geen tijd voor maken. Maar als je je daarentegen instelt op dat je het gaat doen, gewoon omdat je vindt dat je het wél kan, omdat het je leuk lijkt, of omdat het iets is dat je al heel lang wilt doen, dan ga je het ook doen. Waar je je gedachten op richt, daar ga je naar toe. Tevens ben jij je belangrijkste eigen coach, geloven in jezelf heeft ongelofelijk veel kracht.

schrijvers mindset

Een mindset die stopt

Er zijn veel redenen te bedenken die ervoor zorgen dat je niet aan je boek begint, of als je er ooit aan begonnen bent, hem niet afmaakt.

“Mijn verhaal is nog niet goed genoeg om gelezen te worden…”

“Als ik minder hoef te werken heb ik tijd om te schrijven, dan ga ik beginnen…”

“Als de kinderen groot zijn…”

“Niemand zit op mijn boek te wachten…”

“Ik heb veel kennis over dit onderwerp, maar er is al zo veel over geschreven…”

“Ik heb geen inspiratie nu. Als ik weer inspiratie heb ga ik verder met schrijven…”

Goede redenen, zeker als je een gezin en/of werk of studie hebt die je tijd en aandacht nodig hebben. Maar zo zijn er altijd wel redenen te bedenken om niet verder te gaan. En dan komt je boek er dus nooit. Wel schrijven heeft niet te maken met geen druk leven hebben, maar met prioriteiten stellen.

mindset

Een andere mindset…

Om je mindset helpende te maken is het belangrijk om eerst stil te staan bij je Wat, Waarom en Wanneer.

Wat wil je schrijven? Een boek? Ga er dan voor! Geloof dat je het kan. Gedichten? Korte verhalen? Blogs voor je website? Alles is goed! Als je maar schrijft wat jij graag wilt schrijven.

Waarom wil je schrijven? Hoe beter jij antwoord kunt geven op deze vraag, hoe sterker je mindset de goede kant op zal gaan. Je waarom kan zijn dat je graag je kennis wil delen, dat je al jaren met een geweldig idee rondloopt, of dat je als kind al wegdroomde bij boeken en niets liever wilde dan die zelf ook schrijven. Telkens als de stoppende-mindset toch weer probeert terug te keren denk je weer aan je waarom. Daar wil je heen!

Wanneer wil je het af hebben? “Ooit” is geen handige tijdsaanduiding. Ooit wordt snel nooit. Maak het concreet en stel jezelf een deadline zodat je een stok achter de deur hebt. De tijd die je nodig zal hebben hangt van verschillende factoren af. Hoe dik je boek gaat worden, hoeveel tijd je hebt en of je er nog veel research voor moet doen. Maak het jezelf niet te moeilijk, stel geen deadline die niet te halen is, dat demotiveert alleen maar. Een mooi doel is om je boek in een jaar af te willen hebben. Als je elke dag een bladzijde schrijft van 200-300 woorden heb je na een jaar een mooi boek. Als je elke dag een of twee uurtjes schrijft (of misschien een paar keer een halfuurtje tussendoor – in je lunchpauze, als je wacht bij de zwemles van de kinderen of als je baby slaapt) maak je ongemerkt genoeg meters om dit doel te halen.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik geloof dat ik het kan. – Pippi Langkous

Een mindset die motiveert

Met het bepalen van jouw drie W’s kun je een mindset creëren die wel motiveert.

“Dit is iets wat ik al zo lang wil, dus ik ga het doen!”

“Misschien ben ik nu nog niet zo heel goed, maar gaande weg zal ik beter worden.”

“Ik weet nog niet wie dit zullen gaan lezen, maar in de eerste plaats schrijf ik het voor mijzelf.”

“De inspiratie komt vanzelf als ik er voor ga zitten om te schrijven.”

“Ik heb veel kennis over dit onderwerp, dus ik geloof dat het een mooi boek gaat worden.”

“Ik ben trots op mijzelf dat ik dit doe ondanks mijn drukke leven met studie/werk/gezin/zorg voor familie.”

mindset

Meer tips om te zorgen dat je boek wel afkomt en het stellen prioriteiten lees je hier.

Zou jij ook graag een boek willen schrijven, maar houdt iets jou nog tegen?

Groetjes,

Giovanna

Photo credits: Ivory Mix

2 Reacties

  1. Een heel fijn en inspirerend artikel. Ook ik maak mij weleens schuldig aan de gedachte: wie zou mijn verhaal willen lezen? Of ik heb het te druk met andere dingen. Het is toch belangrijk om prioriteiten te stellen. Werk aan de winkel 🙂
    Darina blogde over…De 10 dingen waar ik deze zomer volop van genoten hebMy Profile

  2. Ongemerkt sluipen andere dingen, die meer prioriteit lijken te hebben er tussen. Bij mij is dat meestal werk (want ja, dat brengt geld in het laatje) of afspraken (want ja, mijn sociale leven gaat ook door) en heel soms toch ook het huishouden (want ja, hygiëne wil toch ook wat haha). Maar als ik dan denk aan wat voor mij echt belangrijk is, kom ik toch altijd weer bij het schrijven van mijn boek(en), verhalen en blogs uit.
    Giovanna Jansen blogde over…Zo kies je de beste onderwerpen voor je blog!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.