kerstverhaal
Schrijven

Een kerstverhaal schrijven | zo doe je dat

Over anderhalve maand is het kerst, dus mocht je er al heel lang van dromen om een kerstverhaal te schrijven, dan is nu het goede moment. Zet een kerstplaylist aan en begin met het schrijven van dat kerstverhaal dat al een tijdje ergens (achterin) je hoofd heeft zitten broeden, maar nog niet uit je spreekwoordelijke pen is gekomen.


Een kerstverhaal schrijven, zo pak je dat aan

1. Kies een insteek

Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Familiediner;
 • Familiegeheim;
 • Verloren gewaand familielid;
 • Onmogelijke liefde die mogelijk wordt;
 • Familiebreuk die hersteld kan worden;
 • Eenzame persoon die iemand (mens of dier) onbaatzuchtig helpt en niet meer eenzaam is;
 • Iemand die verplicht (als taakstraf, of als vergoeding voor het total loss rijden van iemands auto o.i.d.) met kerst moet helpen in bijvoorbeeld een gaarkeuken en daardoor voorgoed zal veranderen.

2. Kies je perspectief

Kies of je gaat schrijven in de ik-vorm, derde persoon (hij/zij) of via een alwetende verteller.

3. Kies de verteltijd

Kies ook of je in tegenwoordige tijd of in verleden tijd gaat schrijven.

4. Bedenk hoe lang het verhaal ongeveer gaat worden

Kies je voor een kort verhaal, bedenk dan van tevoren hoe lang (aantal woorden) het ongeveer gaat worden, dan heb je een eindpunt om naartoe te schrijven. En zo weet je ook wanneer je niet te lang over bepaalde dingen uit moet wijden, omdat je anders niet uit gaat komen.

kerstverhaal

5. Bedenk je setting

Denk na over in welke setting het zich afspeelt. Iets heel kerstigs (kersthuis, wintertijd, sneeuw, lichtjes, open haard, kerstbomen) of juist niet (een warm land of tropisch eiland bijvoorbeeld). Zie het voor je, leef je in (zet eventueel alvast de kerstboom neer 😉) en breng het over op papier.

6. Alles kan

Het mooie bij kerstverhalen is dat bijzondere dingen mogen en kunnen gebeuren. Wonderen en magie horen erbij. Zo kan iemand een engel ontmoeten zonder dat dat raar is; kan het sterren regenen; kan iemand een prachtige reis of een huis aangeboden krijgen; is het niet vreemd als iemand in de tijd kan reizen; kan er iemand iets doen, die er later nooit geweest kan zijn (want al jaren geleden overleden); of het kan gaan sneeuwen (of juist stoppen met sneeuwen) op het juiste moment.

Ook kunnen dingen in kerstverhalen sterker of meer tegengesteld zijn dan in andere verhalen. Gebruik contrast. Zoals de vrek Scrooge (uit mijn favoriete kerstboek A Christmas Carol) die rijk maar ongelukkig is, tegenover zijn neefje die arm maar gelukkig is. Contrast zorgt voor conflict, jaloezie misschien zelfs wel, en spanning.

7. Kies een passend einde

Afhankelijk van je insteek kun je kiezen voor een ironisch, romantisch, mooi, ontroerend, zielig, wonderlijk, grappig of zelfs licht sarcastisch einde, zoals ik eens met mijn kerstverhaal deed.

Heb jij wel eens een kerstverhaal geschreven?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. Hoewel ik zelf eigenlijk helemaal niet heel kerstig ben, vind ik films en verhalen in kerstsfeer toch stiekem altijd wel heel erg leuk;-)

  1. Grappig, ik had juist verwacht dat jij wel van het kersterige was, misschien door je leuke blogs over interieur en de leuke adventskalenders trok ik (onterecht) de conclusie dat jij veel met kerstversieringen deed. Maar je kan inderdaad ook gewoon genieten van de kerstsfeer via films en verhalen.

 2. Om te beginnen nee ik heb nooit een kerstverhaal geschreven maar zal er eens aan denken, met jouw tips moet dat toch lukken.

  1. Leuk, wie weet komt er dan toch ooit een kerstverhaal van jouw hand.

 3. zegt:

  Mooie tips! Ik heb een paar jaar geleden meegedaan aan een wedstrijd (geen idee meer door wie georganiseerd) en dat verhaal is ook ergens gepubliceerd (ook al geen idee meer waar). Als ik toen deze tips had gehad, was ik vast de winnaar geworden;).

  1. Wat leuk je dat je ooit ook een kerstverhaal hebt geschreven voor een wedstrijd! Jammer dat je niet weet of en waar die nog online staat. Heb je het verhaal niet zelf nog? Dan kun je het met kerst op je website plaatsen. Ik ben wel heel benieuwd nu. 🙂

Reacties zijn gesloten.