oktober 2021
Blog

Oktober 2021 | een overzicht

De maand oktober is alweer voorbij, wat betekent dat het weer tijd is voor een nieuw maandoverzicht. Oktober was een echte herfstmaand. Met storm, regen, zonneschijn én verkoudheid. Daardoor moest ik iets doen waarvan ik gedacht had het nooit te hoeven doen. Maar ook een paar onverwachte, leuke dingen kwamen op mijn pad. Hoe dat allemaal zit, lees je in deze blog.


Oktober 2021

 • Begin/halverwege de maand gooide verkoudheid en bronchitis roet in het eten. En waar het verkoudheidsvirus dat we helaas opliepen bij John alleen een onplezierige verkoudheid gaf, veroorzaakte het bij mij meteen ook bronchitis. Daar had ik behoorlijk last van en naast het hoesten en benauwd zijn voelde ik mij ook erg belabberd. En dat voor iemand die eigenlijk nooit ziek is, en eigenlijk ook niet zo goed is in rust nemen…
 • Door die klachten moest ik iets doen wat ik sinds het begin van het coronatijdperk nog niet eerder had hoeven doen: een coronatest laten afnemen. Ondanks dat ik gevaccineerd ben moest ik mij laten testen voor ik naar de huisarts mocht. Verkoudheidsklachten (en ook bronchitisklachten blijkbaar) kunnen lijken op coronaklachten. Omdat ik zeker twee jaar al (misschien wel langer) niet verkouden ben geweest, heb ik mij niet eerder hoeven laten testen. Vanwege astmatische-bronchitis had ik afgelopen anderhalf jaar uiteraard extra goed afstand gehouden en plekken met veel mensen vermeden. Maar nu ik én gevaccineerd ben en de maatregelen afgeschaft waren voelde dat nog steeds afstand houden een beetje overdreven. Maar dat bleek toch niet helemaal overdreven… want met bovenstaande tot gevolg.
 • O, sorry, laat ik jullie helemaal in spanning: de coronatest was negatief, ik had gelukkig dus geen corona! Had ik ook niet gedacht, maar doordat ik zo’n test moest doen, bekroop mij toch wel ineens het nare gevoel van ‘stel dat het wel corona is…’. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige mensen die tot dan toe nog nooit een coronatest had hoeven laten afnemen. Ik ben weer een ervaring rijker, zullen we maar zeggen. 😉
 • Door de bronchitis moest ik noodgedwongen een stapje terug doen. Er stonden net die weken een heleboel leuke afspraken op de planning (o.a. met mijn moeder, broer en schoonzus naar de botanische tuin in Utrecht gaan; De ronde van Utrecht rijden met John, een babyshower en fietsen met de dames van mijn fietsclub) die ik daardoor helaas moest afzeggen. ‘Gelukkig’ was ik niet de enige die ziek was en werd in ieder geval de babyshower verzet naar afgelopen weekend. Wat onwijs leuk was met een heerlijke high tea.
 • Bijkomend voordeel (‘Elk nadeel heb z’n voordeel’) van het lamlendig voelen, was dat de onverwachte rust en ruimte die ik daardoor in mijn agenda kreeg, mij onverwachts momenten van ‘gewoon even helemaal niets hoeven doen’ gaf. Iets wat ik als zelfstandig ondernemer niet zo heel vaak heb. Dus even pas op de plaats, uitrusten en uitzieken, wat aanrommelen in huis en veel lezen. Heel veel lezen. (Zie verderop.)
oktober 2021
 • Ook plande ik meer schrijftijd in. Zo schreef ik, sinds lange tijd, weer een aantal blogs in het vooruit. Dat werkt altijd prettig, ze schrijven op een moment dat ik er de rust en tijd voor heb, en ze alvast in te kunnen plannen. Toch was dit in de afgelopen drukke maanden rondom de zomer erbij in geschoten, met als gevolg dat ik dan vaak de avond voor, of op de ochtend zelf nog snel, snel, snel een blog moest schrijven. Dat resulteerde eerder in ‘haastige spoed…’ en gestress dan relaxt een blog schrijven. Dus besloot ik deze maand om meer schrijftijd in te plannen, zowel voor blogs, als voor de 365 schrijftips mailing, als voor mijn boek.
 • John was jarig deze maand en uiteraard bakte ik zijn favoriete taart: slagroomtaart. Helaas viel zijn verjaardag een beetje in het water omdat niet alleen wij ziekjes waren, maar ook het merendeel van onze kinderen en kleinkinderen. Een deel zegde af en bleef ziek thuis, een deel kwam gezellig nog wel even taart eten. Wellicht (nou ja, op zeker) heb ik die dag ook te veel gedaan met taart bakken en alle andere voorbereidingen, want tegen het einde van de dag voelde ik mij steeds belabberder worden en werd de bronchitis erger…
 • In de week erna, na die coronatest dus, naar de huisarts en antibiotica gekregen, die gelukkig hielp. Ik ben nog steeds niet helemaal fit, maar het gaat wel al weer veel beter.
 • In oktober 2021 las ik 24 boeken (waarvan 9 favorieten, en 5 om te corrigeren voor uitgeverijen en voor particulieren). Ik las meer dan in andere maanden, toch nog een voordeel van ziekig zijn en regelmatig niet veel anders kunnen dan lezen…
 • Oktober was ook de maand van nog een vaccinatie, namelijk de jaarlijkse griepprik. Vanwege mijn astmatische-bronchitis krijg ik hier automatisch een oproep voor. Helaas zorgde een verkoudheid eerder deze maand er dus toch al voor dat ik zware bronchitis had. Maar des te belangrijker om te zorgen dat ik niet ook nog griep krijg, die dan ook over kan gaan in acute bronchitis.
 • Eind oktober vierde ik geen Halloween, maar kreeg ik wel een hele leuke opdracht als ghostwriter. 😉 De komende tijd ga ik het boek schrijven van een coach, die heel goed mensen kan motiveren en veel interessant, krachtige en heldere dingen heeft te vertellen, maar voor wie een boek schrijven, o.a. door dyslexie, een struikelblok is. Terwijl hij toch al heel lang droomt van een eigen boek. Dus ook dat kan, je boek door mij laten ghostwriten, zodat die droom toch uitkomt.
 • Ik deed overigens nog een onwijs leuke ontdekking deze maand… zo ontdekte ik dat het boek dat ik al zo’n 36 jaar in bezit heb, ondertussen antiek is! 105 jaar oud zelfs om precies te zijn. Hoe vind je dat nou? Het boek Kerstlied in proza (A Christmas Carol) van Charles Dickens komt uit de erfenis van mijn opa (na al die jaren ruikt het nóg steeds naar de sigaren die hij rookte) en had ik alweer zo’n 25 jaar niet ingekeken. Toentertijd, 36 jaar geleden toen ik het kreeg, wist ik wel dat het een oud boek was, maar niet eerder stond ik erbij stil hoe oud, noch dat het op een gegeven moment een eeuw oud zou zijn. 😊 Dit boek van Dickens is overigens een van mijn favoriete boeken en ik heb er drie verschillende edities van, waarvan dit dus de meest bijzondere, en de enige antieke.
 • Daarover gesproken, de verfilming van A Christmas Carol heb ik ook in verschillende uitgaves en elk jaar kijk ik er toch minstens twee van. Benieuwd welke mijn all time favorite ervan is? Oké, niet lachen dan, maar dat is The Muppet Christmas Carol. Een musicalversie van het Dickens verhaal, met heel veel humor, geweldige liedjes, prachtige decors, en toch heel dicht bij het originele verhaal. En met een geweldige vertolking van Michael Cain als Scrooge. Maar goed het is pas begin november, nog geen kerst. First things first.
 • Want nu eerst is het NaNoWriMo, wat staat voor National Novel Writing Month. Dé maand dat schrijvers over de hele wereld allemaal tegelijk een boek gaan schrijven. Met als doel om in 30 dagen 50.000 woorden te schrijven. Ik twijfel elk jaar of ik mee doe, want druk en wat ga ik dan schrijven en zo. Maar dan toch altijd een paar dagen tot een week van te voren kriebelt het en doe ik mee. Nu besloot ik het 2 dagen van tevoren… Dit jaar wordt voor mij de 6e keer. Ik heb het tot nog toe niet gehaald om 50.000 woorden te schrijven in 1 maand, maar wie weet dit jaar wel. Wish me luck!
 • Je zal begrijpen dat als je 1 of 2 dagen van tevoren besluit mee te doen, je niet echt een goed plan hebt en al helemaal niet geplot hebt… Niet ideaal, maar ja het is niet anders. Maar om die reden ga ik ook nog niet delen waar ik aan ga schrijven, dat vertel ik achteraf wel. Als het gelukt is haha.
oktober 2021
 • Nog voor ik de knoop doorgehakt had om zelf ook weer mee te doen aan NaNoWriMo, bedacht ik de NaNoWriMo motivatiemail. Voor iedereen die meedoet of een volgende keer graag mee wil doen, maar wel vast wil weten hoe het werkt allemaal. Met de hele maand november elke dag een mailtje met tips, info en heel veel motivatie om het beste uit NaNoWriMo en jezelf te halen deze maand. De eerste is verstuurd vandaag. Mocht je de mailing ook graag willen ontvangen, stuur mij dan even een berichtje, mailtje of via social media een berichtje, dan zet ik je er alsnog bij op de lijst.
 • Ben je niet geïnteresseerd in NaNoWriMo, maar zou je wel graag dagelijks een motivatiemail over schrijven willen, dan is de 365 schrijftips mailing wellicht iets voor jou. Je kunt het hele jaar door instappen en ontvangt dan dagelijks een goede dosis schrijfmotivatie in je mailbox.
 • Ik hou van de natuur en ben gek op fotograferen. Die twee combineer ik dan ook graag, dat zal je vast niet ontgaan zijn. Deze herfst heb ik meer paddenstoelen gefotografeerd dan in welk jaar dan ook. Deels omdat ik bewust op paddenstoelenjacht’ ging en deels omdat ik de afgelopen weken veel wandelde. Normaal spring ik een paar keer per week op mijn racefiets, maar door de zware bronchitis deze maand was wandelen vaak het hoogst haalbare. Dat wandelen zorgde ervoor dat ik toch wat frisse lucht en beweging kreeg en dat ik heel veel prachtige paddenstoelen spotte.
 • Mocht je mij gezien hebben in een bos of park en ik groette je niet, dan was dat niet uit verwaandheid. Noch keek ik vooral naar de grond vanwege depressiviteit. Ik keek uit naar paddenstoelen, en paddenstoelen zie je nou eenmaal op de grond. 😉
 • Een hele fijne, zonnige, niet-stormachtige maand november toegewenst!
oktober 2021

Oktober 2021 favorieten

Boeken: Wild – Cheryl Strayed; Toeval (Zand erover #1) – Susan Muskee; Toekomst (Zand erover #2) – Susan Muskee; Toegift (Zand erover #3) – Susan Muskee; De grote wil en andere schrijflesverhalen – Nicolien Mizee; 111 plekken in Den Haag die je gezien moet hebben – Tal Maes; De Cock en moord op bestelling (#57) – Baantjer; Op goed geluk (Happy Ever After #1) – Jenny Colgan; De Cock en dood in gebed (#70) – Baantjer; Moord op de moestuin – Nicolien Mizee; Gedachten zijn creatief – Louise Hay; De Cock en moord eerste klasse (#31) – Baantjer; De giraffe, de peli en ik – Roald Dahl
Ochtendroutine: Meditatie (Headspace), affirmaties, dagplanning doornemen, koffie en aan de slag 😊
Uitjes: Wandelen in bossen en parken; Japanse Tuin; babyshower
Bakken: slagroomtaart
Favorieten uit de natuur: paddenstoelen, paddenstoelen en nog meer paddenstoelen
Quote: Believe that you can and you’re half way there – Theodore Roosevelt

Wat is jouw mooiste highlight van oktober 2021?

Groetjes, Giovanna

12 Reacties

 1. Heerlijk hè, zo’n stokje in je keel en neus. Een bijzondere ervaring rijker. 😉
  Hopelijk ben je inmiddels weer helemaal de oude. Veel plezier met NaNoWriMo!

  1. Haha, het was een ervaring die ik best had willen missen, maar ach het viel mij reuze mee. Het was zo gepiept en niet zo vervelend als ik gehoord had dat het zou zijn. 😉
   Dankjewel!

 2. Ah bijzonder zo’n oud boek! Ik ben dan altijd benieuwd wie zo’n boek allemaal dan al gelezen heeft;-) Sterkte met je gezondheid, hopelijk voel je je gauw beter.

  1. Ja hè? Ben ik ook benieuwd naar. En ook naar wanneer mijn opa het in bezit kreeg, hij was denk ik wel rond de tijd van deze druk geboren, dus misschien kreeg hij het kind al, maar misschien kocht hij het pas ergens in de jaren 70 tweedehands.

 3. zegt:

  Vervelend dat je zo’n last had van bronchitis. Verder heb je een prachtige maand gehad zo aan de foto’s te zien. Zo mooi is de natuur nu met al die herfstkleuren en paddestoelen. Een hele mooie november maand gewenst!

  1. Was heel vervelend inderdaad, en het heeft wel een maand geduurd voor ik weer helemaal fit was ook. Dankjewel! Oktober was zeker prachtig met alle herfstkleuren en paddenstoelen. 🙂

 4. zegt:

  Wat een mooie herfstfoto’s! Maar verder vooral heel erg balen dat je je zo naar voelde de afgelopen maand. Hopelijk wordt november beter voor je.

  1. Dankjewel! Het heeft nog wel tot bijna halverwege de maand november geduurd eer ik weer fit was. Maar daarna ging het gelukkig wel weer goed. 🙂

 5. zegt:

  De maandoverzichten vind ik altijd leuke blogs om te lezen. Wat naar dat je bronchitis had/hebt en er zoveel last van hebt gehad. Hopelijk gaat het nu nog beter en kan je vol goede moed beginnen aan NaNoWriMo! Heel veel succes gewenst!

  1. Ja, vind ik bij anderen ook altijd. 🙂 Dankjewel! NaNoWriMo was gelukkig succesvol, voor jou ook, allebei hebben we het toch maar mooi gedaan!

 6. zegt:

  Astmatische bronchitis is inderdaad naar! Balen dat je er zo lang last van had afgelopen maand.

  1. Ja zeker! 🙁

Reacties zijn gesloten.